Tsegay juoksi 5000 metrin häikäisevän ME:n 14.00,21 – ja Ingebrigtsen 3000 metrin EE:tä

Lukulistalle
ClosePlease login

Etiopialainen Gudaf Tsegay juoksi myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa yhden tämän vuoden hurjimmista maailmanennätyksistä Timanttiliigan finaalin toisena kilpailupäivänä Eugenen MM-stadionilla Oregonissa.

Tsegay voitti naisten 5000 metriä ajalla 14.00,21. Hän paransi kenialaisen Faith Kipyegonin kesäkuussa Pariisissa juoksemaa entistä ME:tä roimasti 4,99 sekuntia.

Budapestin MM-kilpailuissa Tsegay voitti 10000 metriä, mutta 5000 metrillä murtui henkisesti Kipyegonin loppukirin edessä ja hölkkäsi maaliin 13:ntena. Viime vuonna Eugenen MM-kilpailuissa Tsegay voitti 5000 metriä.

Tsegaysta oli vähällä tulla maailman ensimmäinen alle 14 minuutin juossut naisurheilija. Ensimmäisenä miesurheilijana 14 minuutin rajan rikkoi ruotsalainen Gunder Hägg sotasyksynä 1942 Göteborgissa.

Kilpajuoksu alle 14 minuutin riippuu nyt pitkälti siitä, keskittyvätkö naisten kestävyysjuoksun kirkkaimmat tähdet Tsegay, Kipyegon ja Sifan Hassan tämän matkan ME-yritykseen – yhdessä tai erikseen.

Usein supertähdet kuitenkin piilottelevat kuntoaan. Silloin ME:n saattaakin ottaa haltuunsa jokin nouseva tähti. Tällainen saattaisi olla 23-vuotias kenialainen Beatrice Chebet.

Chebet sijoittui Tsegayn ME-juoksussa Eugenessa toiseksi kaikkien aikojen kolmanneksi parhaalla ajalla 14.05,92. Eugenen MM-kilpailuissa Chebet oli toinen ja Budapestin MM-kilpailuissa kolmas. Hän on myös hallitseva maastojuoksun maailmanmestari ja hallitseva 5000 metrin Afrikan mestari.

Jakob Ingebrigtsen rikkoi 3000 metrin Euroopan ennätyksen

Miesten 3000 metrin kilpailu päättyi norjalaisen Jakob Ingebrigtsenin ja etiopialaisen Yomif Kejelchan lähes yhtäaikaiseen heittäytymiseen maaliviivan yli. Ingebrigtsen oli maalissa sekunnin sadasosan aikaisemmin ja hänen aikansa 7.23,63 on uusi Euroopan ennätys.

Ingebrigtsenin ja Kejelchan tulokset ovat 2000-luvun maailman kaksi parasta tulosta. Kaikkien aikojen maailmantilastossa ne sijoittuvat kolmanneksi ja neljänneksi. Nopeammin ovat juosseet vain kenialainen Daniel Komen vuonna 1996 ja marokkolainen Hicham el Guerrouj vuonna 1999.

3000 metrin matkalla Ingebrigtsen on voittanut kolme viimeisintä Euroopan hallimestaruutta. Kejelcha on 3000 metrillä kaksinkertainen maailman hallimestari.

Maailman kaikkien aikojen tilaston kymmenen parhaan joukkoon Eugenessa nousivat myös kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet kanadalaissyntyinen Yhdysvaltain Grant Fisher ja etiopialainen Telahun Haile ajoin 7.25,47 ja 7.25,48.

Fisherin aika on uusi Amerikan manteren ennätys. Seitsemänneksi juossut guatemalalainen Luis Grijalva juoksi uuden Etelä-Amerikan ennätyksen 7.29,43.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)

EUGENE (OR) 17.9.2023 Steve Prefontaine Classic, Timanttiliigan finaali, 2. päivä

Artikkeli Tsegay juoksi 5000 metrin häikäisevän ME:n 14.00,21 – Duplantis paransi seiväshypyn ME:tä ja Ingebrigtsen 3000 metrin EE:tä julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi