Tukholman maratonilla 10 000 juoksijaa

Lukulistalle
ClosePlease login

Felix Kirwa dominoi adidas Stockholm Marathonia lähdöstä maaliin. Edes harhaan juoksu reitillä ei estänyt kenialaista voittamasta kisaa ajalla 2.11.08, joka on Tukholman maratonin historian kolmanneksi nopein.

10169 juoksijaa lähti matkaan 43:lle Tukholman maratonille 20 asteen lämmössä pääkaupungin ensimmäisen kesäpäivän aikana. Felix Kirwa lyöttäytyi aikaisessa vaiheessa letkaan, joka piti yllä ennätysvauhtia. Ensimmäinen kymppi mentiin alle puolen tunnin ja kahdeksan miehen johtoryhmässä olivat mukana myös Ruotsin mestaruudesta juoksevat Samuel Russom ja Samuel Tsegay. Jälkimmäinen joutui myöhemmin hellittämään ja keskeyttämään kisan takareisiongelmien takia.

Kirwalla oli seuranaan Eritrean Merhawi Kesete ja etiopialainen Tesfaye Anbesa aina Söderiin saakka. Stadsgårdenissa reitinohjaus opasti kärkijuoksijat hetkeksi väärälle reitille, ja he joutuivat kääntymään takaisin. Väliaikojen perusteella harhaanjuoksu vei aikaa pari minuuttia.

Kärkitrio otti nopeasti takaisin juoksun johdon, ja lopussa kukaan ei voinut vastata Felix Kirwan vetoon hänen voittaessaan kilpailun 37 sekuntia ennen Keseteä. Lopussa vahvasti nousseeseen kenialaiseen John Lagatiin tuli eroa vielä reilu minuutti lisää.

Ruotsin mestaruus meni vastustamattomasti Hässelbyn Samuel Russomille ajalla 2.15.39. Hänellä on ollut kova kevätohjelma Kööpenhaminan maratonilla ja Göteborgsvarvetilla vain pari viikkoa ennen Tukholmaa. Hopeamitalisti Olle Walleräng hävisi lähes viisi minuuttia. Maratonin toista järjestävää seuraa Spårvägens FK:ta edustavalle juoksijalle tämä oli ensimmäinen maraton. Hänen seurakaverinsa Archie Casteel otti pronssia.

– Olen erittäin tyytyväinen, mutta oli rankkaa juosta Kööpenhaminan maraton, Göteborgsvarvetin puolimaraton ja Tukholma kuukauden sisään. Ensi vuonna aion juosta kovempaa, sanoi Russom kisan jälkeen.

Parhaana suomalaisena maaliin saapui Antti Hartikainen sijoittuen sijalle 56 ajalla 2.41.28.

Naisilla rauhallisempi vauhti

Naisten sarjan suosikit eivät olleet yhtä innokkaita pitämään kovaa vauhtia. Kisaan valittu jänis Carolina Wikström ei saanut ketään mukaansa tilattuun vauhtiin, jolla olisi haastettu 34 vuotta vanha reittiennätys. Hanna Lindholm pysyi mukana itäafrikkalaisten joukossa koko Djurgårdenin ajan.

– Mutta sitten joku nykäisi Strandvägenillä ja sanoin ei kiitos, kertoi Lindholm, joka jatkoi omaa vauhtiaan ylivoimaiseen Ruotsin mestaruuteen lähes 10 minuuttia ennen Erica Lechiä. Pronssi meni Louise Ringströmille, joka juoksi ensimmäisen maratoninsa.

Kaksi muuta maratonin debytanttia taisteli päävoitosta. Etiopian Tsige Haileslase irtosi lopussa Kenian Pauline Korikwiangista, joka voitti nuorten maastojuoksun maailmanmestaruuden jo 17 (!) vuotta sitten. Nämä kaksi juoksivat toisen puolikkaan nopeammin kuin ensimmäisen.

Elina Junnila oli naisten sarjan paras suomalainen ajalla 3.11.58.