Tukolman maraton palasi koronatauolta

Lukulistalle
ClosePlease login

”Lopultakin, elämä alkaa uudestaan”, huokaistiin Tukholman maratonilla 861 päivää kestäneen koronapandemian aiheuttamien rajoitusten jälkeen. Normaalisti touko-kesäkuun vaihteessa juostavalla maratonille ilmoittautui 12 200 juoksijaa, ja lopulta maalilinjan ylitti 7 162 juoksijaa.

Juoksu käytiin ihanteellisissa olosuhteissa, lähes tuulettomassa 13 asteen lämpötilassa. Juoksun kärkitaisteluja hallitsivat afrikkalaisjuoksijat, mutta myös ruotsalaiset olivat hyvin vauhdissa mukana. Kisan yhteydessä juostiin Ruotsin mestaruusmaraton.

Etiopian Tikadu Teferi spurttasi eroon Kenian James Kiplagatista voittoajalla 2.12.24. Etiopian menestystä täydensi naisten sarjassa Atalel Anmut, joka debytoi maratonilla jääden ajalla 2.29.03 vain 39 sekuntia Grete Waitzin jo 1988 juoksemasta reittiennätyksestä.

Miesten kisasta muodostui taktiikkakisa tusinan juoksijan joukolla, kun puolimaraton ohitettiin ajassa 1.06.18. Sen jälkeen tehtiin useita irtiottoja ja kärkiryhmä vaihteli seitsemän miehen kesken, kun he hyökkäsivät toisiaan vastaan Västerbron sillan ja saarien välillä. Hallitseva Ruotsin mestari Samuel Tsegay lisäsi vauhtia kisan loppuvaiheessa päästäkseen eroon Tikadu Teferistä ja Kenian kaksikosta James Kiplagat ja Ronald Korir. Teferi oli vahvin viimeisellä 250 metrillä vuoden 1912 olympia-areenalla, jossa sijaitsee kisan juhlallinen maali. Kiplagat seurasi muutaman sekunnin perässä ja hänestä muutaman metrin päässä tulivat maaliin Korir sekä Tsegay, joka puolusti Ruotsin mestaruutta.

Etiopia hallitsi naisten kisaa, kun Atalel Anmut, Gete Mindaye ja Kebus Zewoldemariam pitivät matkalla johtopaikka. Mindaye oli ensi karussa ennen 15 kilometriä. 20 minuuttia myöhemmin Zewoldemariam ei enää pystynyt seuraamaan Anmutia. Lopulta vain voittaja Anmut pääsi kunnialla maaliin.

Ruotsin olympiaedustaja Carolia Wikström seurasi peesissä puolentoista minuutin päässä saapuen maaliin ajassa 2.29.58, mikä on paras ruotsalaisnaisen juoksema aika kisan 42 vuoden historian aikana.
Charlotta Fougberg ja Hanna Lindholm täydensivät ruotsalaismenestystä kolmannella ja neljännellä sijallaan. Hanna Lindholm juoksi edellisen maratoninsa vain kaksi viikkoa aikaisemmin, jolloin hän oli Berliinissä 12:s.

Nopeimman suomalaiset olivat Joensuun Katajan Simo-Pekka Fincke (2.37.06) ja naisten sarjassa IF Nykarlebynejdenin Veronica Kengo (3.01.53).

13 Björnberg Jenny Falu IK 2.45.51
14 Mindaye Gete Etiopien 2.47.03