Mistä juoksumotivaatiota syksyyn?

Suunnitelmallisuus ja tavoitteet auttavat motivoitumaan juoksuharjoitteluun myös sateisina syyspäivinä.
Lukulistalle
ClosePlease login

Syksyn pimentyessä on helppo käpertyä sohvalle viltin alle ja samaan aikaan lenkille lähtö voi tuntua hankalalta. Sain aikoinaan antaa piristysvinkit lenkille Juoksija-lehteen, ja annan sinulle nyt piristysvinkit pimeneviin iltoihin.

1. Suunnitelmallisuus ja tavoitteet motivoivat

Lenkin jälkeen ei koskaan harmita, että tulipa lähdettyä. Tämä on yksi ajatus, joka kannattaa pitää mielessä, kun lenkille meno tuntuu hankalalta. Työpäivän jälkeen voi olla helpompi mennä suoraan lenkille tai salille, kun tulla välissä kotiin, istahtaa alas ja miettiä, olisiko tänään lenkkipäivä.

Kyse on siis suunnitelmallisuudesta, joka auttaa pitämään harjoitusrytmistä kiinni myös huonoina päivinä. Itse koen, että esimerkiksi maanantaisin kaipaan usein seuraa lenkille, ja sovin treffit etukäteen. Suunnitelmallisuutta tukee myös tavoite, jonka avulla on helpompi lähteä lenkille myös sateisina päivinä. On myös hyvä miettiä, onko motivaatio tavoitteen saavuttamiseen sisäinen vai ulkoinen. Kun motivaatio on sisäinen, on matkasta kohti tavoitetta helpompi nauttia.

Esimerkiksi itse uskon, että on parempi asettaa tavoite juosta 10 km tiettyyn aikaan, kun tavoitella 5 kilon painonpudotusta. Kun harjoittelu on suunnitelmallista kohti tavoitetta, painokilot karisevat helpommin matkalla, kun jatkuvalla vaa’an seuraamisella.

2. Liike on lääke

Ei ole mitään terveempää, kun harjoittelusta tullut lihaskipu. En tarkoita, että jokaisen treenin jälkeen jalat pitäisi olla kipeät, mutta pieni lihaskipu kovan treenin tai punttiharjoituksen jälkeen on hyvin tervettä. Tietää tehneenä jotain.

Liikunta parantaa unen laatua. Itse olen huomannut tämän konkreettisesti nyt ylimenokaudella, ja minun on ollut pakko alkaa vähän juosta, jotta saisin nukuttua paremmin. Normaalistihan olen tunnettu kovana nukkujana.

3. Ajatus kulkee lenkillä

Etätyöarjessa huomaan kaipaavani raitista ilmaa vähintään aamuisin ja töiden jälkeen. Viimeisten kuukausien aikana olen huomannut työmatkan psykologisen merkityksen: se on siirtymä töistä kotiin, ja nyt minun pitää itse luoda tämä siirtymä, kun työmatkaa ei ole.

Niinpä työpäivä on helppo vaihtaa vapaa-aikaan lenkin myötä. Keskittymistä vaativat harjoitukset auttavat nollaamaan päivän tapahtumat parhaiten. Tällaisilla harjoituksilla en viittaa pelkästään kovavauhtisiin juoksuharjoituksiin, vaan myös nopeus-, voima ja tekniikkaharjoitteluun. Pidän uuden oppimisesta, joten koen uudet harjoitukset aina mielekkäänä haasteena – on kiva päästä harjoittelemaan jotain, mitä ei vielä osaa. Se on myös kehittymisen lähtökohta, sama harjoittelu ei kehitä vuodesta toiseen.

4. Hanki lenkkiseuraa aina kun mahdollista

Jokainen meistä tekee useita lenkkejä yksin, ja on tärkeä osata harjoitella myös yksin. Juoksulenkki ystävän tai tuttavan kanssa voi kuitenkin antaa paljon. Se voi opettaa uusia tapoja harjoitella, suhtautua urheiluun ja elämään yleisesti. Tässä ajassa se on yksi parhaita tapoja nähdä kavereita ja ystäviä. Myös Juoksurinki-harjoitukset Turussa ja Helsingissä tarjoavat oivan mahdollisuuden yhteisharjoituksiin. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää Juoksirinki-harjoituksista!

Toimin Turun Juoksuringin vetäjänä, ja jokaisella harjoituksella on eri teema. Tervetuloa perehtymään juoksuharjoittelun saloihin!
Toimin Turun Juoksuringin vetäjänä, ja jokaisella harjoituksella on eri teema. Tervetuloa perehtymään juoksuharjoittelun saloihin! Kuva: Tiia Anttila

Blogiteksti Johanna Sällinen

Vastaa