Koko Suomen kattava omatoimisen suunnistamisen mahdollistava kiintorastiverkosto löytyy MOBO-sovelluksesta.
Suunnistamaan pääsee helposti myös mobiililaitteen avulla. Kaikki kartat ja rastipisteet löytyvät mobiilisovelluksesta. Voit etsiä lähimmät radat suoraan sovelluksesta ja käydä niin monta rastia kuin haluat. Leimaus onnistuu QR-koodin ja mobiililaitteen kameran avulla.
MOBO on ollut Suomessa käytössä jo vuodesta 2014 lähtien. Tällä hetkellä avoimia ratoja löytyy lähes 300 ja eri rasteja on yhteensä yli 4500 kappaletta. Suosiosta kertoo radoilla tehty leimausten määrä, nyt jo yhteensä yli 620 tuhatta leimausta yhdeksän toimintavuoden aikana.
Näin pääset moboilemaan
- Lataa puhelimeen ilmainen MOBOsovellus ja anna itsellesi sopiva käyttäjätunnus. Löytyy sovelluskaupoissa nimellä MOBO, julkaisija Tak R&D (sovelluksen kehittäjä on virolainen Tarmo Klaar).
- Sovelluksen asetuksista voit määritellä kartan zoomaamisen, kääntymisen näytöllä, kartan asennon puhelimen näytöllä, maan, jonka alueelta karttoja haetaan ja oman paikan ilmoittamisen sallimisen.
- Suorita tarvittaessa sovelluksen kompassin kalibrointi.
- Valitse sovelluksen listalta haluamasi kartta. Voit myös hakea kaikki alle. 50 kilometrin etäisyydellä olevat kartat tai haluamasi maan kartat.
- Voit aloittaa reittisi lähtöpaikalta (kolmio) tai joltakin rastilta (ympyrä) ja käydä valitsemillasi rasteilla valitsemassasi järjestyksessä.
- Leimaa lähdössä ja rasteilla lukemalla puhelimella laatassa oleva QR-koodi tai NFC-tarra. (Mikäli huomaat puuttuvia rasteja, raportoi niistä sovelluksessa radan Info Palaute -osiossa.)
- Myöhemmin voit tarkastella leimauksiasi puhelimella My MOBO-sivultasi tai verkkosivuilta mobo.osport.ee.
Suunnistusseuroille
Uudet radat
- MOBO-rata on hyvä matalan kynnyksen suunnistusmahdollisuus täydentämään ja tukemaan seuran muuta toimintaa.
- Tutustu kattaviin seuran ohjeisiin sekä vinkkeihin mobo.suunnistus.fi -sivustolla. Esimerkiksi monesti radan kustannuksia kompensoimaan voi löytyä paikallinen yhteistyökumppani.
Olemassa olevat radat
- Radan säännöllinen tarkastus ja ylläpito on tärkeää.
- Seurassa voi esimerkiksi sopia vakiovuorot radan säännölliseen tarkastamiseen.
- Oman radan leimauksia sekä kommentteja seuraamalla voi myös huomata, mikäli rasteilla on korjattavaa.
Lue myös:
Näin helppoa ja halpaa on kokeilla suunnistusta
Suunnistuksen aloittaminen – helppous viehättää
KOONNUT Timo Mikkola KUVA Timo Mikkola ASIANTUNTIJA Eero-Antti Lonka
Suunnistaja 3/2023