Eevi Bengs – nykyaikaisesta 5-ottelusta NUTS 300 reittiennätykseen 

Eevi Bengs
Eevi Bengs Vaarojen Maratonin 65 km kilpailussa vuonna 2023. Kuva Lauri Kontkanen
Lukulistalle
ClosePlease login

Eevi Bengs teki huiman reittiennätyksen NUTS 300 -polkujuoksussa. Loppuaika oli samalla kaikkien aikojen kolmanneksi nopein – miehet mukaan laskettuna. 

Pari vuotta sitten Eevi Bengs (34) ei ollut polkujuoksupiireissä kovin tuttu nimi – vielä muutama vuosi taaksepäin laji oli aivan toinen nykyaikaisen 5-ottelun parissa. NUTS Ylläs Pallas -tapahtuman yhteydessä 8.–13.7.2024  järjestetyn NUTS 300 -kilpailun jälkeen Bengsin nimi on viimeistään tullut tutuksi. 

Yhden aikaisemman 100 mailin kilpailun ja muiden lyhyempien polkustarttien jälkeen Bengs päätti osallistua ensi kertaa 200 mailin koitokseen, joka toi mukanaan huiman reittiennätyksen naisten sarjassa ajalla 54 h 24 min 26 s. Aika oli samalla kolmanneksi kovin suoritus kyseisellä reitillä myös miehet mukaan laskettuna ja kovempaa on mennyt vain yksi ihminen, Max Moberg viime- ja tämän vuoden tuloksellaan.  

– Kokemus oli minulle täysin uudenlainen. Isäni oli osallistunut tapahtumaan pari kertaa aikaisemmin ja oli mukana tälläkin kertaa, joten hän pystyi ennakkoon hieman kertomaan, minkälaisesta matkasta on kyse. Valmistauduin kisaan kuitenkin melko avoimin mielin, Bengs kertoo.  

Bengsin pian 61-vuotta täyttävä isä Thomas Bengs taivalsi hänkin matkan upeasti tänä vuonna tullen miesten kisassa kolmanneksi ajassa 68 h 36 min 56 s.  

Ilman tarkkaa aikatavoitetta matkaan 

Kovin tarkkaa aikataulutavoitetta Eevi Bengs ei ennakkoon laatinut, vaan halusi lähteä matkaan ennemminkin hetkessä eläen. Lopputulos ja noin 10 tunnin parannus naisten reittiennätykseen yllätti niin itse Bengsin kuin varmasti monet kisaa seuranneetkin. 

–  Aikataulutavoitteeni oli lähinnä hatusta heitetty. Yllätyin todella lopputuloksesta. Ajattelin, että 60 tuntia voisi olla optimistinen tavoite, Bengs kertoo.  

Kuusi viikkoa ennen 200-mailista Bengs oli mukana Karhunkierroksen 100 maililla, ja jotkut pitivät palautumisaikaa liian lyhyenä. Bengsistä se tuntui kuitenkin hyvältä valmistautumiselta, ja oma ajatus oli palautella kaksi viikkoa, treenata kaksi ja palautella jälleen kaksi. Karhunkierroksen jälkeen ilmaantunut yskä sotki kuitenkin hieman suunnitelmaa, ja ensimmäiset huiliviikot venyivät kolmeen ja kunnollisia treeniviikkoja kertyi yksi. Rennosti polkujuoksuun suhtautuva Bengs ei kuitenkaan tästä stressaantunut vaan lähti ennakkoluulottomasti kohti uudenlaista seikkailua. 

– Sovimme viisi minuuttia ennen starttia Max Mobergin kanssa, että lähdetään samaa matkaa. Se olikin aikamoista haipakkaa, mutta varmasti ratkaiseva päätös lopputuloksen kannalta, Bengs kertaa matkaansa.  

Moberg voitti lopulta miesten sarjan melko ylivoimaisesti ajassa 46 h 40 min 45 s, jolla hän paransi omissa nimissä ollutta aikaisempaa reittiennätystään. 

Bengs ja Moberg etenivät samaa matkaa ensimmäiset kaksi osuutta Hettaan, toiselle huoltopisteelle asti. Ensimmäisessä huollossa Moberg sai houkuteltua Bengsin nopeasti takaisin matkaan, mutta toisessa huollossa Bengs halusi saada myös unta ja vietti huollossa aikaa noin kolme tuntia.  

Bengs muisteli matkan Hettaan asti olleen rankka ja monivaiheinen, mutta kroppa toimi hyvin ja juoksu tuntui myös ihanalta. Ensimmäisen etapin varrella ollut suo toi mukanaan 30 kilometrin kävelyosuuden, joka Bengsin mukaan oli vaikein ja jopa hieman pelottava. 

– Olin pusikkoisissa kohdissa kärkeä hitaampi ja pelkäsin jääväni heidän vauhdistaan, suoaluetta ei olisi ollut mukava taivaltaa yksin. Pystyin onneksi pysymään mukana, ja oli ihana fiilis päästä suolta pois, Bengs kertoo.  

Ensimmäisen etapin aikana Bengsin ja Mobergin matkassa taivalsi myös miesten kisan toiseksi sijoittunut Aleksei Grabtchak. 

Tunteet vaihtelivat kolmannella etapilla 

Kolmas etappi Hetasta Pallakseen oli Bengsin mukaan kaksijakoinen. Reitillä oli helppoja ja nautinnollisia juoksupätkiä, mutta myös vaikeita ja kivikkoisia alamäkiä, jotka Bengs halusi ottaa jalkojen takia varmanpäälle kävellen. 

Pallaksen huollossa Bengs nukkui yhden tunnin, jonka jälkeen olo oli karmea ja viimeinen etappi kohti maalia starttasi huonovointisena. Bengs aloitti etapin kävellen, kunnes pikkuhiljaa kroppa alkoi toimia.  

– Viimeisellä osuudella univäsymys alkoi jo selkeämmin painamaan, mutta juoksu kulki edelleen hyvin. Oli hassua, kun 65 kilometriä maaliin ei tuntunut enää pitkältä matkalta, Bengs kertoo huvittuneena.  

Viimeisen etapin aikana Bengs koitti laskeskella, moneltako hän voisi olla maalissa. Vielä tässäkään vaiheessa huima reittiennätys ei käynyt mielessä, ja matkasta väsyneellä mielellä oli Bengsin mukaan vaikeaa ylipäänsä pystyä hahmottamaan kelloa ja vauhtia kunnolla.  

Viimeiset 20 kilometriä tulivat helposti, vaikka Bengs päätti ottaa matkalla vielä 10 minuutin nokoset ja olo oli sen jälkeen hetkellisesti jälleen huono. Maaliin Äkäslompololle Bengs saapui keskiviikkona alkuillasta karnevaalitunnelmissa.  

– Mietin ennakkoon, että olisi harmi, jos tulisin maaliin yöllä eikä ketään olisi vastassa. Yllätyin maaliin saapuessani, kuinka paljon porukkaa oli jo monen kilometrin matkalla hurraamassa ja maaliintulo oli upea.  

Kiitos kisajärjestäjille 

Kaiken kaikkiaan NUTS 300 -kisa oli Bengsille positiivinen ja hieno kokemus, jonka hän pääsi taivaltamaan ilman isompia ongelmia. Upeina asioina reitiltä Bengs haluaa nostaa esiin myös järjestäjien puolesta toimineet huoltojoukot, joiden apu huoltopisteillä oli tuntunut mahtavalta, etenkin kun omaa huoltajaa ei ollut. 

– Ennakkoon odotin, että matka sisältäisi enemmän kävelyä, mutta pääsin etenemään hyvässä vauhdissa. Luulin myös, että jossain kohti tulisi totaalinen seinä vastaan, mutta sitäkään ei tullut. Alkumatka Maxin matkassa auttoi varmasti hyvän ajan saavuttamisessa, Bengs miettii kisan onnistumisia. 

Haastatteluhetkellä vajaa viikko kisan jälkeen Bengs kertoo palautumisen edenneen hyvin, vaikka astma onkin reistaillut aiheuttaen yskää ja unirytmin olleen sekaisin. Jalkojen hyvä tunne kisan jälkeen yllätti, eikä aiemmista lyhyemmistä ultramatkoista syntynyttä lihassärkyä juuri ilmaantunut.  

Kansainväliset kisat kiinnostavat 

Kilpailukyky pitkillä ultramatkoilla yllätti Bengsin itsensäkin, mutta kilpailemiseen hän haluaa silti suhtautua rennosti. Vaikka Bengs tiedostaa kansainvälisen huipun kulkevan ultramatkoilla vielä kovempaa, kisat ulkomailla kiinnostavat myös. 

–  En ole ajatellut, mikä tasoni voisi olla kansainvälisissä kisoissa, mutta polkukisat myös ulkomailla kiinnostavat. Toivon pääseväni sellaisiin ensi vuonna, Bengs kertoo.  

Bengs miettii kuitenkin asiaa ennemminkin niin, että toivoo saavansa polkujuoksun parissa upeita kokemuksia ja näkevänsä mieleenpainuvia reittejä.  

Polkujuoksuun nykyaikaisen 5-ottelun huipulta 

Vuoteen 2020 Bengs kilpaili täysipainoisesti nykyaikaisen 5-ottelun parissa, jossa hän saavutti EM-, MM- ja maailmancupin kokonaiskilpailun finaalipaikat, ampumajuoksun MM-kullan sekä -hopean, Laser Run -viestin MM-hopean sekä useampia Suomen ja pohjoismaiden mestaruuksia. Rio de Janeiroin olympiapaikka vuonna 2016 oli myös erittäin lähellä, mutta alkukevään keuhkokuume sotki valmistautumisen kohti olympiaunelmaa. 

–  Olen jälkeenpäin kuitenkin todella tyytyväinen, että en lopettanut uraani vielä vuoteen 2016, vaikka viimeiset vuodet eivät olleetkaan tuloksellisesti yhtä hyviä kuin siihen asti. Sain paljon hienoja kokemuksia ja kisata korkealla tasolla.  

Bengs asui ja harjoitteli pitkiä ajanjaksoja viimeiset vuodet Espanjassa. Kirjoitimme Juoksijassa 3/2019 Bengsin harjoittelusta juuri niihin aikoihin.  

Vaikka nykyaikainen 5-ottelu sisältääkin juoksua ja kestävyyttä vaativia lajeja, oma kestävyyspotentiaali ei tullut vielä niissä yhtä vahvasti esiin kuin nyt. Bengsin isän aloittaessa polkujuoksuharrastuksensa hieman ennen tyttären jäämistä sivuun nykyaikaisesta 5-ottelusta oli Bengsinkin ajatuksena päästä joskus kokeilemaan polkujuoksua. Tavoitteena ei kuitenkaan alkuun ollut tähdätä ultramatkoille.  

–  Olen aina nauttinut juoksusta, ja ajan myötä juoksusta on tullut yhä kivempaa. Nyt pitkien kisojen myötä olenkin huomannut, että sama pätee myös niissä. Luulin, että 100 mailista 200 mailiin homma jotenkin muuttuisi ja juoksu alkaisi tuntua pahemmalta, mutta se oli jopa yhä vain mukavampaa.  

Vaikka polkujuoksu oli harrastuksena mielessä heti vuonna 2020 urheilu-uran päättymisen jälkeen, ensimmäisiä polkukisoja Bengs lähti kokeilemaan yhdessä kolmoissiskonsa Dagny Bengsin kanssa vuonna 2022. Pari ensimmäistä vuotta lopettamisen jälkeen Bengs kärsi loukkaantumisista ja astmakin reistaili, mutta mukaan mahtui myös muita lajeja, kuten maastopyöräily.  

Poluilta elämyksiä 

Tiiviiden kilpaurheiluvuosien jälkeen Bengs ei halua suhtautua polkujuoksuun liian tiukasti vaan haluaa elää harrastuksen parissa hetkessä. Katukilpailut kuten puolimaraton tai maraton eivät ole kiinnostaneet, koska Bengs haluaa harrastukseltaan enemmän kuin vain aikojen tuijottamista. Polkujuoksu tuo hänelle laajempia elämyksiä ja aikaa luonnossa. 

–  Haluan harrastukseltani useampia elementtejä kuin vain pelkän tuloksen. Haluan olla ja liikkua luonnossa. En suhtaudu polkujuoksuun yhtä tavoitteellisesti kuin aikanaan nykyaikaiseen 5-otteluun, mutta totta kai haluan lisää kisakokemuksia ja nähdä lajin parissa uusia upeita paikkoja.  

Bengs nostaa lopulta myös esiin, kuinka upeasti polkujuoksuyhteisöissä arvostetaan monenlaisia suorituksia, oli osallistujan ikä tai taso mikä tahansa. 

–  Lopulta varsinkin pitkillä matkoilla on sama, tuleeko maaliin voittajana vai vasta vuorokausi sen jälkeen, suoritus on huima ja arvostettava. Se kiehtoo tässä lajissa, Bengs toteaa.  

 

Mistä NUTS 300 koostuu? 

  • NUTS 300 järjestettiin NUTS Ylläs Pallas -tapahtuman yhteydessä 8.–13. heinäkuuta.
  • 200 mailin eli noin 325 kilometrin taival koostuu neljästä eri etapista, jonka varrella on kolme eri huoltopistettä.
  • Reitti kulkee Lemmenjoen kansallispuistosta Pöyrisjärven erämaa-alueelle ja Pallas–Yllästunturin kansallispuiston läpi Äkäslompoloon. 

Lue myös:

Max Moberg – pitkän matkan kutsu

TEKSTI Venla Paunonen 

Vastaa