Miten sauvat hyödyttävät juoksijaa?

Lukulistalle
ClosePlease login

Parhaimmillaan sauvat nopeuttavat etenemistä, mutta puutteita kunnossa ne eivät korvaa.

Tutkimukset voivat olla hyödyllisiä, vaikka niiden tulokset muistuttaisivatkin arkitietoisia ennakko-oletuksia. Näin on käynyt muutamissa sauvojen käytön vaikutuksiin syventyneissä sauvakävely- ja polkujuoksututkimuksissa.

Kyllä, sauvat keventävät jalkojen kuormitusta ja lihastyövaatimusta sekä vähentävät jalkapohjiin kohdistuvaa painetta. Kyllä, sauvat voivat parantaa tasapainoasi, liikeryhtiäsi ja pidentää askeltasi. Ja kyllä, sauvojen myötä ylävartalon lisääntynyt aktiivisuus on taipuvainen nostamaan kokonaisenergiankulutusta ja tinkaamaan koneestasi muutaman happimillin lisää.

Sauvojen käytön biomekaniikkaan ja energiatalouteen keskittyneillä juoksumattoa hyödyntäneillä laboratorioasetelmilla ei pystytä tarkasti huomioimaan polku- ja vuorijuoksun erityisvaatimuksia, ja alan maastoissa tehtyjä tutkimuksia löytyy edelleen niukalti.

Tutkimustulokset nostavat silti esiin tärkeän kysymyksen. Kannattaako sauvojen käytön mahdollisista hyödyistä maksaa sen lisäämän energiankulutuksen verran? Tämä laittaa pohtimaan, kuinka saada sauvoista niiden hyöty irti.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa