Susanna Saapunki – harjoitusmäärät ja juoksuvauhdit nousussa 

Susanna Saapunki tähtää
Lukulistalle
ClosePlease login

Vuorijuoksija Susanna Saapunki tähtää onnistuneen harjoituskauden kohti EM-kisoja. 

Harjoituskauden alussa tuntuu, että aikaa on vaikka kuinka paljon seuraavaan kilpailukauteen. Joka kerta kuitenkin yllättää kuinka nopeasti aika vilisee ja kilpailut kolkuttavat ovella. Toukokuussa moni kesälajien urheilija heräilee talven kuormituksesta ja väsymyksestä. Vähän samalla tavalla kuin luonto herää loistoonsa talven jälkeen, me urheilijat virittelemme suorituskykyä kohti kesän tärkeimpiä kilpailuja.  

Marraskuun ja huhtikuun välisen ajan harjoittelun päätavoite on ollut juoksuvauhdin nostaminen aerobisella kynnyksellä tasaisella ja lajinomaisessa maastossa niin ylämäessä kuin alamäessäkin. Harjoittelussa on painotettu juoksutekniikkaa, juoksun hyötysuhdetta ja lajinomaista lihaskestävyyttä.  

Tehoharjoittelussa päätavoite on ollut kehittää laktaatin käyttöä energian tuottamiseen anaerobisen kynnyksen juoksuvauhdeissa. Lajinomaista lihaskestävyyttä ja voimaa olemme kehittäneet erilaisilla ja eritehoisilla ylämäkiharjoituksilla. Saliharjoittelun tavoitteena on ollut monipuolisella ohjelmalla ylläpitää lihastasapainoa jaloissa ja keskivartalossa. Tietenkin voimaharjoittelun yksi tärkeimmistä tehtävistä on myös ehkäistä rasitusvammoja. 

Susanna Saapunki tähtää Harjoitusmäärät nousussa 

Edellisen vuoden harjoituskauteen verrattuna kokonaisharjoittelun määrä lisääntyi tunneissa 8 %. Rytmityksessä kuormitusjaksot ovat olleet pidempiä ja kuormittavampia kuin edellisellä kaudella. Juoksuharjoittelun määrä lisääntyi tunneissa 20 % ja kilometreissä 29 %. Nämä luvut ovat isompia kuin mitä meillä oli suunnitelmassa.  

Juoksemalla vertikaalinousua kertyi 75 500 metriä, ja sitä tuli viime harjoituskauteen verrattuna 13 % enemmän. Juoksuvauhti kaikissa harjoituksissa on noussut keskimäärin 18 sekuntia/km. Tämä kuvaa hyvin meidän tavoitettamme nostaa aerobista juoksuvauhtia. Tällä harjoituskaudella en kilpaillut ollenkaan skimossa (ski mountaineering), mutta edelleen se on tärkeä harjoitusmuoto talvella.  Skimoa tuli kuitenkin ajassa 30 % vähemmän tänä talvena. Pyöräilyn osuus oli 40 tuntia ja voimaharjoittelun 35 tuntia.  

Unelmien leiripaikka Ranskassa 

Tälle harjoituskaudelle uutuutena tuli myös yksi korkeanpaikanleiri maaliskuulle. Meillä oli syksyllä pohdinnassa, että muutammeko 1 600–1 700 metrin korkeuteen vai lisäämmekö yhden pidemmän leirin talvelle. Päädyimme lopulta leiriin ja sen toteutimme Ranskan Font-Romeussa.  

Leiri onnistui todella hyvin ja saimme tehtyä loistavan aerobisen kapasiteetin kehittämisjakson. Täytyy kyllä sanoa, että rakastuin paikkaan täysin. Oli sitten juoksija tai vuorijuoksija, niin kaikki tarvittava harjoitteluun on lähietäisyydellä. Meillä täällä Italian kotona kaikki on paljon jyrkkäpiirteisempää ja nousumetrejä tulee paljon helpommin.  

Font-Romeussa laakso ja vuoret ovat paljon loivapiirteisempiä, mutta jyrkkääkin toki löytyy. Meillä kävi myös olosuhteiden puolesta hyvä tuuri, kun lumi ei pahemmin häirinnyt harjoittelua. Sattui myös hauskasti, kun Ville huomasi Espanjan puolella olevan viimeisellä viikolla legendaarinen Coll de Palin ylämäkikilpailu. Minulla oli ohjelmassa pitkä ylämäki tempo, joten mieluummin juoksin kilpailun kuin pitkän harjoituksen pitkän.  

Matkana oli 19,7 kilometriä ja nousumetrejä 1 300. Vähän jännitti miten jalkojen energiat riittävät kovan leirin jälkeen, mutta kulku oli aivan hyvää ja juoksin uuden reittiennätyksen melkein seitsemällä minuutilla.  

Tiukka kilpailukausi edessä 

Viikko Ranskan leirin ja Espanjan kilpailun jälkeen juoksin 10 kilometrin maantiekilpailun Bergamossa. Palautuminen oli kyllä pahasti kesken ja jalat diesel-moodissa. Kilpailun voitto omalla ennätyksellä 32.57 oli tilanteeseen nähden mukava yllätys. Minulla ja kympillä on vielä kana kynittävänä. Tiedän, että tuoreilla jaloilla voin juosta paljon kovempaa.  

Valitettavasti tänä vuonna minua ei nähty SM-maastoissa. Se harmittaa, mutta aikataulusyistä osallistuminen ei vain ollut mahdollista. Vuorijuoksun EM-kilpailut kilpaillaan jo 31.5.–2.6. Ranskan Annecyssa. Tämän myötä oli tärkeä saada pari vuorijuoksukilpailua alle ennen EM-kilpailuja. Vielä on pari viikkoa aikaa yhteen kauden pääkilpailuista. Sen jälkeen vuorijuoksun maailmancupin kausi käynnistyy minun osaltani heinäkuussa Itävallasta ja päättyy lokakuussa Italiaan.  

Suunnitelmissa olisi juosta noin kahdeksan maailmancupin kilpailua ja varmasti myös jokunen pienempi kilpailu harjoitusmielessä. Toivotaan tänne Italiaan kuin sinne koti-Suomeen sopivan lämmintä kesää ja nautinnollisia juoksukilometrejä kaikille. 

Teksti Susanna Saapunki

Mainos
Vastaa