Ultramiehen rakkauskirje

Lukulistalle

DEAN KARNAZESIN kohdalla ultrajuoksija tuntuu hieman vähättelevältä, ultraultrajuoksija olisi varmasti kuvaavampi titteli tälle miehelle. Kalifornialainen Karnazes, 59, pitää hallussaan pisimmän pysähtymättä juostun matkan maailmanennätystä. Mies juoksi vuonna 2005 pysähtymättä 350 mailin matkan. Aikaa suoritukseen meni 80 tuntia ja 44 minuuttia.

Karnazes aloittaa päivänsä usein juoksemalla maratonin ja nauttii aamiaisensa vasta sen jälkeen. Karnazes juoksi viidessäkymmenessä USA:n osavaltiossa 50 maratonia viidenkymmenen päivän sisällä, ja hän on juossut Saharan autiomaan halki helvetinmoisessa helteessä sekä maratonin yli 40 asteen pakkasessa Pohjoisnavalla.

KARNAZESIN viides, aiemmin kesällä englanninkielisenä ilmestynyt kirja A Runner’s High: My Life In Motion kertoo miehen rakkaudesta juoksuun ja siitä, miten miehen perhe tukee ultrajuoksijaa. Tämä kirja löytyi omasta kirja-applikaatiosta vain kuunneltavana versiona. Lukijana nautin kirjat silmieni kautta, joten ensikosketus äänikirjaan vaikutti kenties lukukokemukseeni. Lukijan ääni ei mielestäni onnistunut tempaisemaan mukaansa. Kirjan lisäksi kuuntelin muutamia podcasteja sekä katsoin pari videota, jossa Karnazes markkinoi kirjaansa, niin olisi melkein ollut kiinnostavampaa kuunnella kirja Karnazesin itsensä lukemana.

Kirja tempaisee kuitenkin mukaansa ja saa jokaisen tavallisemmankin juoksijan haaveilemaan todellisista ultramatkoista.

KIRJASSAAN Karnazes palaa Western Statesin sadan mailin kilpailuun reilusti yli 50-vuotiaana. Kilpailu tunnetaan ääriolosuhteistaan ja se osoittautuu Karnazesin vaativimmaksi kilpailuksi niin fyysisesti kuin henkisesti. Hänen kokemuksensa pitkien matkojen raastavuudesta ja ihanuudesta tulee selville kilpailun edetessä, mutta miehen rakkaus juoksuun ja polkuihin kannattelevat juoksijaa.

Kirja on kuin rakkauskirje rakkaimmalleen ja kirjassa myös Karnazesin perhe pääsee ääneen. Karnazesin ultrajuoksun kiteyttää miehen viesti: ”Ihme ei ole se, että lähdemme poluille, vaan se että palaamme.”

Karnazesin mukaan poluilla juokseminen puhdistaa sielua ja mieltä ja vapauttaa meidät kaikesta pinnallisesta. Hetken aikaa juoksija on juuri se ihminen, joka hän on. Poluilta löytyy vastaus eheytymiseen ja se uudistaa ihmisen kerta toisensa jälkeen. Karnazesin sanoihin on helppo palata seuraavalla pitkälläkin lenkillä, oli se sitten sunnuntaipitkis tai ultrajuoksu: Running an ultra is simple; all you have to do is not stop.

  • Dean Karnazes A Runner’s High: My Life In Motion | julkaistu 20.4.2021 | Harper Audio

 

Vastaa