Fiskarsin ruukkikylästä tuli polkukeskus

fiskars
Lukulistalle
ClosePlease login

Fiskarsin Ruukin lähimetsät ovat todellinen maastopyöräilijän helmi, joka tarjoaa hauskuutta ja haasteita. Hyvät oheispalvelut ja letkeät tapahtumat viimeistelevät kokonaisuuden.

Paikalliset aktiiviharrastajat alkoivat merkitä ja rakentaa kaikille avointa reitistöä Fiskarsin metsien siimekseen vuonna 2015. Tavoitteena oli tarjota harrastajille mahdollisimman monipuoliset ja mielenkiintoiset reitit sekä yhdistää ajamiseen myös sosiaalinen ulottuvuus Fiskarsin ruukkikylän mainioiden oheispalveluiden parissa.

Hanke sai muutamien mutkien kautta EU:n Leader-rahoitusta, ja työtä ovat tukeneet vuosien varrella useat yritykset. Flow Riders ry:n puitteissa lajiharrastajat ovat suunnitelleet ja rakentaneet reitit pääasiassa Fiskarsin maille. Kyse on samasta yhtiöstä, joka myy esimerkiksi saksia ja kirveitä.

Fiskarsin reittiverkosto koostuu yhdeksästä merkitystä reitistä, joskin joitakin osuuksia on nimetty lisäksi erikseen. Pituudet kylältä ovat 6–15 kilometriä, ja ensikertalainen voi kokea jopa valinnan vaikeutta. Päätöksentekoa helpottamaan reitit on värikoodattu laskettelurinteistä tutuilla väreillä helpoimmasta vihreästä siniseen, punaiseen ja vaativimpaan mustaan.

Risteyskohdissa voit yhdistellä reittejä, mikä lisää vaihtelunvaraa. Keskuksena toimii Fiskarsin ruukkikylä, joten ajamisen lomassa eväiden haku tai kahvitauko luonnistuu helposti.

Olen ajanut Fiskarsissa varsin paljon ja tykkään erityisesti Suomen mittapuulla harvinaisen jyrkistä ala- ja ylämäistä. Jälkimmäisissä riittää haasteeksi pelkästään nousu ilman jalkakosketuksia. Nautin myös vähän loivemmista, mutta reippaan vauhdikkaista alamäistä.

Sopivasti reittejä vuorottelemalla voit ajaa todella monipuolisen pitkän intervallihenkisen ajopäivän.

Kovakuntoinen tekniikkataituri kurvailee yli 60 kilometrin reittiverkoston päivässä lävitse, mutta erityisesti vähemmän ajaneelle tai pitkämatkalaiselle reitistö on ehdottomasti parhaimmillaan usealle päivälle jaettuna. Silloin voit hyödyntää myös mainiot oheispalvelut.

Jos mukaan matkaan mahtuu maantiepyörä, vierähtää kylässä helposti useampikin päivä, sillä lähialue tarjoaa erinomaiset puitteet myös maantiepyöräilyyn.

Fiskarsin reitistö on auki läpi vuoden, mutta suosittelen ensimmäistä vierailua alkukesään tai mainioihin tapahtumiin. Kosteilla säillä reittejä on toisinaan suljettu. Vaikka metsään voisi jokamiehenoikeuden ansiosta mennä, vastuuntuntoinen pyöräilijä noudattaa ohjeita, välttää reittien kulumista ja suuntaa lenkit kuivemmille alueille. Reitti-infoja kannattaa seurata Fiskars Village Trail Centerin Facebook-sivulta.

Fiskars Village Trail Center

Fiskars
KARTTA: FLOW RIDERS RY

Palvelut

Fiskarsin idyllinen ruukkikylä tarjoaa pyöräilijälle monenlaisia palveluita. Reittien kiertämisen välissä on mukava piipahtaa pullakahveilla tai lohisopalla kylän kahviloissa tai pienpanimolla ajonjälkeisoluilla. Jos aikaa visiitille on useampi päivä, kannattaa tutustua paikalliseen hotellitarjontaan, lukuisiin ravintoloihin ja tislaamoon sekä varata aikaa kävelylle vanhalla kylänraitilla.

Fiskarsin pyörävuokraamo muuttaa uusiin tiloihin ja valikoima laajenee, kun sen ottaa huhtikuussa hoidettavakseen rovaniemeläinen Roll Outdoors. Vuokraus- ja opastuspalvelut muuttuvat aidosti ympärivuotisiksi.

Oman pyörän kanssa autolla saapuvia helpottaa pyörän pesupaikka.

Fiskars tapahtumat

Fiskarsin tapahtumat tunnetaan letkeästä tunnelmasta. Koronapandemian johdosta suunnitelmat saattavat muuttua, joten kannattaa seurata uutisointia.

12.6. Fiskars Village Epic MTB seurailee Suomi-enduron perinteitä. 1,5–5 kilometrin erikoiskokeet yhdessä siirtymien kanssa muodostavat täysmatkalla 60 kilometrin reitin ja puolikkaalla 35 kilometriä.

11.9. Fiskars Village Bike Expo on Suomen suurin pyöräilyn messu- ja testitapahtuma. Testipyöriä saa ajaa sekä maastossa että maantiellä, mikä totisesti tuo arvoa tosiostajalle ja fiilistä kaikille. Koronatilanteen takia expo siirrettiin huhtikuun lopulta syystapahtuman yhteyteen.

11.9. Bikes, Burgers & Beers – Fiskarsin tapahtumakausi päättyy vuoden 2022 uutuuspyörien esittelyyn, hyvään ruokaan ja juomaan. Energiankulutuksen takaavat erikoiskokeista koostuva gravel-tapahtuma sekä lähistöllä Påminnen pyöräparkissa rallattava enduro- ja alamäkiajotapahtuma.

Lue myös Parhaat maastopyöräreitit – Hossa

 

TEKSTI ANTTI KUITTO KUVA KUUTTI HEIKKILÄ

Pyöräily+Triathlon 1/2021

Vastaa