Treenisivustot tarjoavat erilaisia valmennusohjelmia, jotka usein tähtäävät tietyn ominaisuuden kehittämiseen tai tapahtumaan osallistumiseen. Mitä niitä käyttäessä kannattaa huomioida?
Harjoitusohjelmia on verkossa eri alustoilla nykyisin tarjolla paljon. Osa niistä perustuu valmiiseen sapluunaan, toisissa mukana on etävalmentajan tekemää räätälöintiä ja kolmansissa apuun on valjastettu tekoäly, joka muokkaa ohjelmia tilanteen mukaan.
Suomen Triathlonliiton valmennuspäällikkö Mika Luoto katsoo, että keskivertokuntoilijalle sivustolta poimittu ohjelma voi olla hyvä tapa kehittää jotakin tiettyä ominaisuutta, koska sen avulla treenit tulevat todennäköisesti tehtyä ja tasapaksuun harjoitteluun tulee vaihtelua.
– Valmis ohjelma ei ole sama asia kuin valmentajan varta vasten tekemä, mutta se on usein parempi vaihtoehto kuin suunnittelematon treenaaminen, joka usein puuroutuu samoille tehoalueille ja samanmittaisiin treeneihin.
Kaikkiin verkkosivustojen treeniohjelmiin ei kuulu harjoittelun seurantaa tai vuorovaikutusta valmentajan kanssa, mutta se ei automaattisesti ole osa kaikkien livevalmentajienkaan palveluita.
– Mitä kokeneempi urheilija on kyseessä, sitä turvallisempaa valmiin ohjelman käyttäminen on. Tarvitaan myös tieto siitä, mitä halutaan kehittää. Aloittelijan pitää kokeilla riittävän pitkään, toimiiko ohjelma.
Sivustoilla olevia valmiita treenikirjastoja voidaan myös hänen mukaansa käyttää osana livevalmentajan laatimaa ohjelmaa, jolloin yksittäiset treenit tuovat uusia virikkeitä harjoitteluun.
Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot ja treeniohjelmat.
9,90 € / kk
Haluatko lukea koko artikkelin?
Juoksija.fi digi
Kirjaudu
Rekisteröidy