Enni Jalava – kehittyminen ja onnistumiset innostivat satsaamaan suunnistukseen

Enni Jalava
”Yksi vahvuuteni on varmasti motivaatio. Aina tekee mieli harjoitella varsinkin suunnistusta.” Kuva Erling Thisted
Lukulistalle
ClosePlease login

EM-kisoissa onnistunut Enni Jalava tähyää tulevina vuosina kansainväliseen menestykseen.

Rakveren EM-kilpailut jäivät suomalaisten mieleen upean suomalaismenestyksen myötä. Neljä mitalia kolmen eri urheilijan tuomana näytti Suomen osaamista peitteisissä virolaisissa supikoissa. Suomalaiset pärjäsivät erinomaisesti myös mitalisijojen ulkopuolella. Yksi onnistujista oli Enni Jalava, 25, joka kolkutteli aikuisten arvokisadebyytissään sijoituksia kymmenen joukossa. Kausi sisälsi muitakin onnistumisia, joten Enni Jalavan nimi kannattaa jättää mieleen.

EM-menestyksen lisäksi Jalava sai jatkaa kansainvälisiä startteja lokakuussa Sveitsissä maailmancupissa, jossa hän oli muun muassa keskimatkalla 21:s. Kauden päätteeksi Jämsän SM-erikoispitkällä Jalava sai kaulaansa uransa ensimmäisen aikuisten henkilökohtaisen mitalin suunnistamalla hopealle.

– Kausi meni kokonaisuudessa todella hyvin. Melkein kaikki tavoitteet onnistuivat eli pääsy EM-kisoihin ja siellä sijoitukset 20 joukossa. Kotimaassa tähtäsin kuuden joukkoon SM-keskimatkalla ja pitkällä. Pitkällä se onnistui, SM-pitkällä viidenneksi ja SM-keskimatkalla 11:nneksi suunnistanut Jalava kertoo kaudestaan.

Uudestakaupungista kotoisin oleva, nykyään Turussa asuva Jalava ei ole lähtenyt valloittamaan maailmaa kertarysäyksellä, vaan tavoitteena on ollut asteittainen kehittyminen. Viime vuonna tavoitteet kotimaisissa kisoissa olivat kymmenen joukossa. Silloinkin Jalava onnistui SM-pitkällä Saarijärvellä, mutta Merimaskun keskimatkalla sijoitus oli 19:s. Keskimatkalla riittää siis vielä tavoiteltavaa.

Talvi toi harppauksen fysiikassa

Jalava pääsi jo syksyllä 2021 hakemaan kansainvälistä kokemusta maailmancupista ja Tanskan MM-esikisoista, mutta kansainvälisesti kovat sijoitukset tulivat vasta päättyneen kesän aikana.

– Kävin mattotestissä vuosi sitten marraskuussa ja talven jälkeen maaliskuussa. Näiden testien välinen ero oli suuri ja huomasin kehittyneeni paljon fyysisesti. Oli mukava lähteä kilpailuihin kuin tiesi olevansa fyysisesti huomattavasti paremmassa kunnossa. Piti vain suunnistaa hyvin, Jalava taustoittaa. 

Mutta mistä kehitys tuli juuri viime talvena? Jalava opiskelee psykologiaa Turun yliopistossa ja kehitysloikka urheilijana tuli opintotahtia hidastamalla.

– Harjoitteluun ja kokonaiskuormitukseen tuli sen myötä parempi tasapaino. Pysyin EM-kisoihin asti täysin terveenä ja siihen vaikutti myös varmaan kaikki koronarajoitukset, jotka eivät levittäneet mitään flunssaviruksia. Terveenä pysymisen ansiosta pystyin harjoittelemaan enemmän, joka varmasti auttoi kehityksessä, Jalava valottaa.

Yli 600 tuntia viime kaudella harjoitellut suunnistaja lisäsi myös suunnistusharjoittelun määrää roimasti. Sitä tuli yli 50 tuntia enemmän kuin edelliskaudella. 

– Taitoharjoituksissa keskistyin erityisesti EM-kisoihin. Tein todella paljon kilpailunomaisia treenejä suppamaastossa. EM-kisoissa harjoituksia oli takana niin paljon, että itse kisatilanne ei ollut enää ihmeellinen.

Menestys pitkällä avasi silmiä

Vajaa neljä viikkoa ennen EM-kisoja järjestetyissä Tuuloksen katsastuskisoissa tulivat sijat 2 ja 4. Jalavan valinta kisoihin oli tämän jälkeen päivän selvä. 

EM-kilpailuissa kaikki lähti sujumaan heti alusta alkaen. Keskimatkan karsinnassa hän sijoittui neljänneksi ja selvitti tiensä kirkkaasi finaaliin. Karsinnan onnistumista seurasi pitkän matkan 12:s sija, joka oli lopulta kisojen mieleenpainuvin startti.

Pitkän matkan kolmanneksi paras suomalaistulos mitalistien Venla Harjun ja Marika Teinin jälkeen oli silmiä avaava kokemus.

– Suoritus oli aika lailla sellainen, mitä olin harjoituksissa tehnyt. Ihan hyvä, mutta pikku virheitä mahtui sekaan. Silloin tajusin, että pystyn kilpailemaan tällä tasolla, eikä kymppisakkikaan ole mahdoton näissä kisoissa, Jalava kertaa.

Onnistuminen toi itseluottamusta ja laski kisajännitystä seuraaviin startteihin.

– Ensimmäiset startit jännittivät aika paljon, mutta jännitys laantui kisojen aikana. Se toi uuden ongelman, sillä juuri jännityksen avulla pystyn tekemään paremman suorituksen. Viimeisiin startteihin sitä piti jo vähän etsiä.

Keskimatkan finaalissa sijoitus oli 13. Matkalle sattui yksi isompi reitinvalintavirhe. Ilman virhettä Jalava olisi saattanut jopa päästä kiipeämään palkintokorokkeelle eli kuuden joukkoon. Tosin Rakveren viidakossa virheitä tekivät melkein kaikki kärkipäähänkin yltäneet urheilijat. Virhe ja pitkän matkan tuoma odotus sijoituksesta kymmenen joukossa laskivat iloa edelliseltä päivältä. 

– Sijaluku oli melkein sama, mutta ei keskimatkan tulos tuonut enää ihan yhtä hienoa tunnetta kuin pitkä matka.

Viestit ovat aina yllätyksellisiä kisoja, eikä vuoden 2022 EM-viesti tehnyt poikkeusta. Ruotsin naiset olivat odotetun ylivoimaisia, mutta seuraavista mitaleista kamppaili monta joukkuetta, niiden joukossa Jalavan Suomen kakkosjoukkue. 

Ida Haapala toi kartan Jalavalle yhdeksäntenä reilun minuutin kärjessä viilettäneestä Suomen ykkösestä. Alkumatkalle sattui virhe, mutta viestin viidakkoisessa osassa niitä sattui muillekin. Vaivihkaa sijoitus nousi osuuden aikana peräti kolmanneksi. Vain ylivoimaisesti kisaa johtaneet Ruotsin ja Tšekki olivat edellä.  

– En olisi ikinä uskonut maastossa osuuden aikana, että tulisin kolmantena vaihtoon. Tein kakkosrastille ison virheen ja tiesin jääneeni muiden kyydistä. Virheen jälkeen oli vaikea jatkaa, mutta loppurata meni todella hyvin. Tilanne voi joskus kääntyä näin, kun kilpailu on vaikea kaikille, hän muistelee.

Jalavan jälkeen Anu Tuomisto jatkoi Suomen kakkosen viestiä tuoden joukkueen maaliin viidentenä. Nuori kakkosjoukkue päihitti kokeneen ykkösen. Eroa EM-mitaliin jäi kolme minuuttia.

Syksyltä ensimmäinen henkilökohtainen mitali

Enni Jalava
Kuva Mika Ilomäki

EM-kisojen ja edeltävien katsastusten kokonaistuloksia tarkastellen Jalava oli kesällä Suomen kolmanneksi tai neljänneksi paras suunnistaja. Näiden tulosten perusteella henkilökohtainen SM-mitali pitkältä matkalta tai keskimatkalta ei olisi ollut mahdoton ajatus, mutta kisojen jälkeen sairastettu korona varjosti menoa. Muutenkin pajatso alkoi olla tyhjä.

– Ei ollut helppo lähteä syksyyn, kun en ollut fyysisesti enää samalla tasolla. Muutenkin olin tavoitellut koko kauden vain EM-menestystä, eikä taidollinen satsaus syksyn SM-kisoihin ollut yhtä raivokasta kuin EM-kisoihin, Jalava kertaa lähtökohtia.

Vaikea syksy sai joka tapauksessa kruununsa, kun SM-erikoispitkiltä tuli hopeaa Ida Haapalan takana.

Perheen ja iltarastien kautta kisoihin

Kausi toi siis onnistumisia, mutta jätti myös saavutettavaa. Mutta mistä Enni Jalavan ihastus lajiin sai alkunsa? Taustalta löytyy monelle tuttu tarina: oma perhe ja suku. Jalavalla on suunnistustaustaa jo kolmannessa polvessa isän ja isän äidin kautta. 

– Mamma on joskus aloittanut suunnistuksen ja isäkin on harrastanut. Lapsuudessa ja nuoruudessa Uudessakaupungissa ei ollut lasten suunnistuskoulua, mutta kävimme pari kertaa kesässä iltarasteilla.

Sukellus syvemmälle lajiin tapahtui edellisen vuosikymmenen taitteessa. Jalavien suunnistava perhetuttu Timo Pirilä kysyi äidiltä, olisiko Ennillä kiinnostusta oppia suunnistamaan. Vastaus oli kyllä. 

Varsinais-Suomen suuri nuorten suunnistustapahtuma Oravatonni toimi ensimmäisenä tason mittarina. Aluksi tavoitteena oli päästä kymmenen joukkoon. Tämä onnistui parin yrityksen jälkeen vuonna 2012, kun Jalava oli 15-vuotiaiden sarjassa kolmas. Vuotta myöhemmin Jalava otti ensimmäisen SM-mitalinsa, kun hän voitti yösuunnistuksen Suomenmestaruuden Loimaalla 16-vuotiaiden sarjassa. 

– Ymmärsin, ettei mikään muu laji kuin suunnistus ole yhtä hauska harrastus. Kehittyminen ja hyvät tulokset koukuttivat harjoittelemaan ja osallistumaan lisää.

Jalava ehti käydä nuorten MM-kilpailut Sveitsissä, joista kotiin tuomisina oli viestihopea yhdessä Leenukka Hanhijärven ja Anna Haatajan kanssa.

Kasvattajaseura Vakka-Rastin kautta tie kulki ensin Turun Suunnistajiin ja pari vuotta sitten MS Parmaan, jossa Jalava on viihtynyt erittäin hyvin. Viestimenestyskin kiinnostaa.

– Meillä on seurassa todella paljon naissuunnistajia ja monet muutkin unelmoivat esimerkiksi Venlojen viestin voitosta. MS Parmassa on hienoa sekin, että seura haluaa tukea niitäkin urheilijoita, jotka eivät ole vielä maajoukkueessa vaan vasta matkalla sinne, Jalava kehuu.

Jalavan seura kannattaakin laittaa mieleen ensi kauden viestispekulaatioihin, sillä hän saanee ykkösjoukkueeseen kaverikseen jalkavammoista kuntoutuneen Maija Sianojan.

Urheilupanostusta Antonin kanssa

Jalava asuu Turun Itäharjulla yhdessä avopuolisonsa Anton Kuukan kanssa. Tampereen Pyrintöä edustava Kuukka on Jalavan tavoin maamme kärkisuunnistajia. Jämsän SM-erikoispitkällä pari pääsi kotimatkalle mitalit kaulassa, kun Anton suunnisti pronssille.

– On arvokasta, että me molemmat satsaamme suunnistukseen. Sen vuoksi tässä ei tule itselle sellaista oloa, että olisi tekemässä jonkinlaista uhrausta muun elämän kustannuksella, kun molemmat tekevät tätä. Ja auttaahan tämä käytännönkin kannalta, kun voidaan matkata yhtä matkaa suunnistustreeneihin ja välillä juostaankin yhdessä.

Antonista on apua myös valmennuksessa. Fyysisen harjoittelunsa Jalava suunnittelee pitkälti itse, mutta lopullisesti suunnitelma hioutuu yhdessä avopuolison kanssa. 

– Taitoharjoittelussa Anton on kyllä ollut tosi tärkeä apu. Analysoimme esimerkiksi suunnistustreenit usein yhdessä.

Tähän mennessä suurimmat saavutukset sekä kotimaassa että kansainvälisissä kisoissa ovat tulleet metsästä. Maastopuolelle Jalava on panostanutkin enemmän.

– Koen itseni enemmän maastosuunnistajaksi, mutta olen silti yrittänyt pitää myös sprinttiharjoittelua mukana ohjelmassa. Ajattelen, että se voi olla välillä hyvää taitoärsykettä myös metsäsuunnistukseen.

Kauden tasaiset tulokset osoittavat, ettei Jalavalla ole urheilijana suuria heikkouksia. Ero maailman terävimpään kärkeen syntyy edelleen monen tekijän summasta.

– Yksi vahvuuteni on varmasti motivaatio. Aina tekee mieli harjoitella varsinkin suunnistusta. Jos joskus ei tee mieli, niin silloin ei varmaan kannatakaan treenata, Jalava nauraa.

– Toisaalta millään osa-alueella en koe olevani vielä valmis. Kestävyyttä ja vauhtia pitää vielä parantaa. Kehitettävää on vielä taitopuolella ja suorituksenhallinnassa.

Kansainväliset kisat kiinnostavat ensi kaudella

Matka kohti maailman huippua jatkuu kaudella 2023. Kevään opinnot on mahdollista tehdä täysin etänä, mikä mahdollistaa pidemmänkin leireilyn ulkomailla. Kisakalenterissa kansainväliset kilpailut kiinnostavat. MM-kisoihin on jaossa vähemmän paikkoja kuin Norjan ja Tsekin maailmancupiin, mutta Jalava uskaltaa unelmoida Sveitsin kisoista.

– Haaveilen olevani ensi kaudella sellaisella tasolla, että mennään kohti MM-kisoja, mutta maailmancupit kiinnostavat myös. Tämä kausi antoi luottoa siitä, että kehittyminen on mahdollista, eikä kansainvälinen kärki ole mahdottoman kaukana. Harjoitteluun ei juuri kannata tehdä muutoksia, sillä nykyinen sapluuna tuntuu toimivan.

Yliopisto-opinnot päättyvät reilun vuoden kuluttua. Suunnitelmissa on, että työelämä kutsuu aluksi vain sen ajan verran, mitä urheilulta jää myöten. Kuulostaakin siltä, että Enni Jalavan nimen löytää suunnistuskilpailujen tuloslistalta vielä pitkään.

– Mitä korkeammalle tasolle tässä pääsee, sitä hauskempaa tämä on. Kansainvälisten kilpailujen kautta pääsee matkustamaan ulkomaille uusiin ja vieraisiin suunnistusmaastoihin kokemaan lisää. En ole tähän mennessä vielä keksinyt mitään yhtä hauskaa kuin tämän upean lajin, Jalava päättää.

 

Teksti Juho-Veikko Hytönen

Suunnistaja 6/2022

Vastaa