Viiden kilpailun Kainuu Ski O Week kokosi kansainvälisestikin nimekkäitä urheilijoita joulukuussa Puolangalle.
Urheilijoita ilahduttivat sekä lajille poikkeukselliset rahapalkinnot että viimeisen kilpailupäivän yhteislähdöt.
– Asteikolla neljästä kymmeneen antaisin tapahtumalle yksitoista. Kaikki meni enemmän kuin hyvin, tiivistää kilpailunjohtaja Martti Köngäs ensimmäisen Kainuu Ski O Weekin onnistumisen.
Paljakassa Arctic Nestillä ja Honkavaarassa järjestetyn Kainuu Ski O Week -hiihtosuunnistusviikon järjestelyihin mahtui ennen tapahtumaa kaikenlaisia käänteitä, mutta Köngäs teki tiiminsä kanssa sitkeästi töitä. Asia toisensa jälkeen järjestyi.
– Suunnistajat ilmoittautuivat viime tingassa. Se pikkuisen jännitti, Köngäs sanoo.
Ensimmäistä kertaa uutta tapahtumaa järjestettäessä oppia kertyy aina matkan varrella, ja usein monta asiaa päästään jatkossa hoitamaan huomattavasti aiemmin. Jatkomarkkinointia helpottaa nyt sekin, että takana on jo yksi onnistunut tapahtuma, josta kotiin lähti myös ilmeisen tyytyväisiä urheilijoita.
Järjestäjien toiveissa oli Tove Alexanderssonin paikalle saaminen, ja sekin toteutui. Ruotsalaistähti ilmoittautui järjestäjien iloksi itse aivan kuten kaikki muutkin.
– Ruotsalaisia tuli sitten enemmänkin, mutta esimerkiksi Norjan huiput puuttuivat. Noin 30 ulkomaalaista meillä kaikkiaan oli. Ensimmäinen visioni oli, että olisi ollut jopa 400 osallistujaa. Jos tämä homma olisi keväällä saatu käyntiin, se olisi varmasti toteutunutkin. Peilasin sitä SM-kisojen määrään. Syksyllä tyydyin kolmeen sataan, lopulta osallistujia oli reilu 200 eri henkilöä. Sairastelut myös pudottivat osallistujamäärää, Köngäs sanoo kuitenkin tilanteeseen nähden hyvään määrään.
Tapahtuma kehittyy
Kokenut kilpailujen järjestäjä laskee, että tapahtumaviikko vedettiin läpi noin 20 henkilöllä. Se mitä tehtiin, tehtiin kunnolla. Teemu Köngäs oli suunnitellut radat, jotka saivat urheilijoilta kiitosta.
– Keskityimme ydintuotteeseen, Köngäs sanoo.
Tapahtuma toi jo ensimmäisenä vuotenaan ilahduttavan piristyksen Paljakan matkailulle.
Tapahtuma toi jo ensimmäisenä vuotenaan ilahduttavan piristyksen Paljakan matkailulle. Köngäs haluaa myös markkinoida Paljakan harjoitusmahdollisuuksia hiihtourheilijoille laajemminkin
– Nyt tapahtumaviikon aikana Paljakan kaikki mökit olivat loppuunmyytyjä, Köngäs sanoo tyytyväisenä ja kehuu hyvää yhteistyötä Paljakan kanssa.
Pilotti on nyt menestyksekkäästi toteutettu, ja ajatukset käyvät jo tulevaa kohti. Köngäs on ydintiiminsä kanssa jo suunnitellut uuden Kainuu Ski O Weekin ajankohdan jälleen joulukuuhun.
– Itsenäisyyspäivästä on kolmen päivän rupeama, sitten on välipäivä. Loput kaksi järjestetään Paljakkakeskuksessa, Honkavaarassa ei nyt tulevalla viikolla järjestetä, hän kertoo seuraavan tapahtuman suunnitelmia.
Lisäksi pieniä muutoksia tulee muun muassa sarjoihin:
– Sarjojen osalta tulee olemaan myös D21- ja H21-sarjoissa eliitti- ja A-sarjat. Miesten puolella sarjatarjontaan. Sarjoja tulee viiden vuoden välein: H50-, 55, 60-, 65-, 70- ja 75-sarjat.
Hiihtosuunnistusviikolla H21- ja D21-sarjojen kokonaiskilpailun voittajat palkittiin kumpikin 2500 eurolla, kakkoset 1500 eurolla, kolmoset 700 eurolla ja nelosetkin 300 eurolla. Lisäksi osakilpailun voitosta maksettiin 100 euroa. Köngäs kertoo, että jatkossa myös 17- ja 20-sarjoissa tulee olemaan rahapalkintoja, ja suunnittelee siihenkin sponsorin hankintaa.
Palkinnoilla nostetaan lajin profiilia, kunnioitusta ja mielenkiintoa.
Köngäs kantaa myös huolta lajista ja sen tulevaisuudesta, ja tämä on taustalla myös siinä, miksi Kainuu Ski O Week ylipäätään luotiin.
– Edustusurheilijoiden taloudellinen tukeminen palkinnoilla on tärkeää. Palkinnoilla nostetaan lajin profiilia, kunnioitusta ja mielenkiintoa. Toivoisin myös, että nuoret suunnistajat ottaisivat hiihtosuunnistuksen oheisharjoittelulajikseen, hän kannustaa.
Uutuustapahtuma ilahdutti
Tapahtumaan liittyviä toiveita ja tavoitteita miettiessään Köngäs nostaa esiin myös Puolangan lukion. Hän toivoo nuorten hiihtosuunnistajien löytävän myös Puolangan lukion, jossa opiskellen lajiharjoittelu on näppärä toteuttaa.
Suomalaisurheilijoista Sonja Mörsky, Niklas Ekström ja Miska Tervala viihtyivät tapahtumassa. Kolmikko arvosti sitä, että tällainen kova kansainvälinen kilpailurupeama joulukuuhun järjestettiin.
– Kokonaisuutena oli hyvät järjestelyt ja kivoja kisoja. Kun oli kaksi eri maastoa, tuli erityyppisiä kisoja. Oli kiva, että oli yhteislähtö, koska niitä vähemmän on. Muutenkin kilpailut olivat sellaista, mistä minä tykkään: teknistä suomalaista hiihtosuunnistusta, Mörsky sanoi.
Jos hän jotain kehitystä toivoisi, niin matkojen pituuksiin enemmän variaatioita:
– Takaa-ajokin olisi aika mielenkiintoinen.
Miska Tervala oli yksi niistä, joiden kalenterissa Kainuu Ski O Week oli isolla merkattuna.
– Oli hyvät ja odottavaiset fiilikset ennen tapahtumaa, tällaista ei ole minun hiihtosuunnistusurallani ollut ollenkaan. Siellä näkee, missä mennään kansainvälisesti vauhdin ja suunnistuksen osalta.
Tervalan viikosta tuli tuloksellisesti pettymys, sillä sairastettu korona vaikutti suorituksiin.
– Olin just kuntoutunut sellaiseen tilaan, että pystyin osallistumaan. Itselleni tuli siellä kuitenkin kovavauhtisia hiihtosuunnistusharjoituksia.
Tervala nautti kolmen ensimmäisen päivän kilpailualueesta (Arctic Nest).
– Se kilpailupaikka oli itselleni ennakkoon tuntematon. Tykkäsin tosi paljon niistä osakisoista, siellä oli teknistä suunnistusta ja tosi mahtava paikka. Hienoa oli myös viimeisen päivän yhteislähtö, joka puolestaan oli viety just sellaiseen maastoon, missä se oli hyvä.
Niklas Ekström sai Puolangalla juuri sen mitä joulukuussa toivoikin: alkukauteen paljon kisoja.
– Hyviä maastoja oli, radat olivat hyviä ja palvelivat hyvin sitä mitä halusin. Oli vauhtia ja haastetta. Se oli tosi tärkeä valmistautuessa kauden muihin kisoihin, Ekström sanoo.
Myös hän kiitti yhteislähdön ottamista ohjelmaan, sillä kotimaisissa kilpailuissa sitä ei turhan usein ole. Hän jakoi kiitosta myös aikataululle.
– Pääsarjat laitettiin erikseen muista, sai rauhassa tehdä eikä tullut vaaratilanteita, Ekström sanoo yhdestä urheilijaystävällisestä ratkaisusta.
Ruotsalaiset viihtyivät kisaviikolla
Kainuu Ski O Week houkutteli kilpailemaan myös monia ruotsalaisia. Magdalena Olsson ja Linda Lindkvist tulivat Puolangalle saadakseen kauden alle paljon hiihtosuunnistuskilpailuja.
– Tiedän, että Suomessa kilpailut ovat aina hyviä. Viisipäiväinen tapahtuma ei ole yleistä hiihtosuunnistuksessa, ja on hienoa saada noin monta laadukasta kilpailua. Oli myös hienoa, että WRE-kisoja oli kaksi, koska minun täytyi parantaa ranking-sijoitustani, Olsson sanoi ja kehui myös kilpailun palkintoja.
Olsson kehui kilpailumaastoja sekä sitä, että viikolla hyödynnettiin kahta kilpailukeskusta.
– Järjestäjät olivat tehneet ratojen suunnittelussa todella hyvää työtä, Olsson kehui monipuolisesti käytettyjä alueita.
Myös Lindkvistin mieleen kokemus oli hyvin positiivinen.
– Erityisesti ensimmäisissä kilpailussa käytetty alue oli mukava, Lindkvist sanoo.
Kehityskohteita kysyttäessä hän mietti, että ehkä joku pitkän matkan kilpailu olisi hyvä lisä.
Kainuu Ski O Week 2023 Tulokset
Miehet
1. Niklas Ekström FIN 142 p.
2. Aapo Viippola FIN 122 p.
3. Andrei Lamov SWE 94 p.
4. Tuomas Outinen FIN 88 p.
5. Jonatan Ståhl SWE 82 p.
6. Miska Tervala FIN 80 p.
Naiset
1. Tove Alexandersson SWE 145 p.
2. Magdalena Olsson SWE 125 p.
3. Linda Lindkvist SWE 104 p.
4. Maria Hoskari FIN 99 p.
5. Elin Schagerström SWE 92 p.
6. Ella Turesson SWE 85 p.
Lue myös:
Lapland O Week – ota suunnistus haltuun tuntureilla
Teksti Heidi Lehikoinen
Suunnistaja 1/2024