Kaksi kultaa ja roppakaupalla hyviä sijoituksia Tšekistä

Kultajoukkue Elli Punto, Virna Pellikka, Eeva-Liina Ojanaho. Kuva Petr
Lukulistalle
ClosePlease login

Nuorten MM-kilpailut olivat isäntämaan näytös, mutta Suomen naiset hallitsivat hermonsa viestissä kotimaastoissa juosseita tsekittäriä paremmin. Kilpailujen mitalisijoista vastasivat Suomen naiset, mutta nuori miesten joukkue teki lupaavia tuloksia.

Nuorten EM-kilpailut olivat osoitus siitä, että Euroopassa on paljon suunnistusmaita, joilla on voittoon kykeneviä urheilijoita. Pari viikkoa myöhemmin Puolasta siirryttiin Tšekkiin ja pilsnerin kotikaupunkiin Pilseniin, missä MM-kisojen tahti oli toinen.

Palkintojenjakoseremonioissa kuunneltiin pitkälti Missä on kotini -hymniä (Tšekin kansallislaulu) ja kisojen parhaan miesurheilijan Matthieu Buehrerin kunniaksi Schweizerpsalmia. Vain Norjan sprinttiviestivoitto ja Suomen kaksi kultamitalisuoritusta muodostivat poikkeuksen.

Kirkkaimmin suomalaisista loisti Elli Punto, jolle Tšekin kisat olivat lopullinen läpimurto maailman nuorten kärkeen. Edellisvuosina menestystä oli tullut nuorten EM-kisoissa, mutta Tšekissä heti avausmatkana käydyssä sprinttiviestissä hän oli koko kilpailun nopein nainen.

Suomen mitalitili aukesi päivää myöhemmin sprintissä, kun Punto nousi korkeimmalle korokkeelle yhdessä Tšekin Michaela Novotnan kanssa. Punto johti kisaa maalissa, mutta myöhemmin kisaan lähtenyt Novotna saapui maalialueen liepellä sijainneelle väliaikarastille viisi sekuntia nopeampana. Tässä vaiheessa näytti tulevan hopeaa, mutta suomalaisen viimeinen minuutti urheilukentän ympäristössä oli niin raivoisa, että tšekkisuunnistaja pysäytti kellot maalissa samaan aikaan suomalaisen kanssa.

Draamaa kisaan toi se, että vielä lopussa Puntoa väliajoissa edellä ollut Ruotsin Alma Svennerud etsi pitkään aidassa ollutta aukkoa urheilukentällä sijainneelle viimeiselle rastille ja putosi kultakamppailusta 12:nneksi.

– Sprinttiviestin jälkeen en miettinyt erityisemmin sijoituksia tai mitalia. Ajattelin, että teen parhaan mahdollisen suorituksen ja se sitten riittää mihin riittää. Juoksu on tuntunut viimeisen kuukauden ajan erittäin hyvältä ja treenit ovat onnistuneet, Punto kuvaili tuntojaan kisan jälkeen.

Suomi sai naisten puolella jokaisella matkalla vähintään yhden urheilijan kymmenen parhaan joukkoon. Sprintin yllätysmestaruus sekoitti Punton pasmoja seuraavan päivän pitkällä matkalla, mutta joukkuekaveri Virna Pellikka paikkasi suunnistamalla neljänneksi puolitoista minuuttia mitalista.

– Kauden päätavoite oli sijoittua kuuden parhaan joukkoon ja se tuli nyt täytettyä. Olen todella tyytyväinen. Vuoden aikana on tullut fyysistä kehitystä, ja se varmasti eniten selittää sijoituksen paranemista. Olen myös todella iloinen ja yllättynyt tiistain sprintin kymmenennestä sijasta, Pellikka kertoi henkilökohtaisista starteistaan.

Kirkkaimmin suomalaisista loisti Elli Punto, jolle Tšekin kisat olivat lopullinen läpimurto maailman nuorten kärkeen.

Välipäivän jälkeen keskimatkalla Punto oli jälleen paras suomalainen ja sijoittui seitsemänneksi. 

Ennen kisoja mitaliodotukset lepäsivät Eeva-Liina Ojanahon harteilla, olihan hän ottanut jo viisi mitalia edellisistä kaksista kisoista. Mutta vuodet eivät ole veljiä. Tšekissä Ojanahon suoritukset henkilökohtaisilla matkoilla toivat sijat 8., 9. ja 9., vaikka virheitä ei juuri tullut.

– Tämä on ollut erikoinen viikko, kun olen tehnyt tosi hyviä suorituksia, mutta tulokset ovat olleet huonompia kuin aiemmin. Esimerkiksi keskimatkan suoritus oli parempi kuin kaksi vuotta sitten Portugalissa. Siellä olin mitaleilla, mutta nyt olin yhdeksäs. Siitä jäi aika outo olo, Ojanaho kuvaili kisoja.

Suomalaisten viestiyllätys

Ennen päätöspäivän viestiä Ojanaholta puuttui vielä MM-kulta, ja ennen viestiä näytti siltä, ettei Tšekille kukaan mahda mitään. Tšekin naiset olivat ottaneet kaksoisvoiton keskimatkalla, kolmoisvoiton pitkällä matkalla ja Novotna sprintin maailmanmestaruuden yhdessä Punton kanssa. Kysymys kuului, ketkä vievät himmeämmät mitalit? 

Kisaväsymystä vai liian kovat paineet, mutta Tšekki suli ja jäi isojen virheiden seurauksena pronssille. Sen sijaan Suomen trio teki lähes virheetöntä jälkeä vaikeassa hajontojen sävyttämässä supikossa ja sen jälkeen.

Punto toi Suomen vaihtoon kolmantena ja Pellikka pääsi muilta karkuun. Eeva-Liina Ojanaho sai tuulettaa joukkuekavereidensa kanssa rauhassa maalisuoralla, ja Suomen voittomarginaali Norjaan oli silti kaksi minuuttia.

Kultamitalin saavuttanut kolmikko on nuoresta iästään huolimatta kokenut trio: sama joukkue on vuollut kultaa nuorten EM-kilpailujen viesteistä kahtena edellisenä vuotena. 

– Viesti sopi meille, kun takalenkki suunnistettiin erittäin teknisellä supikkoalueella. Yksi ratkaiseva tekijä oli myös se, että pääsimme irti isommalta ryhmältä jo kilpailun varhaisessa vaiheessa, joten naiset saivat keskittyä oman suunnistukseen, nuorten valmentaja Arttu Syrjäläinen taustoitti voittoa.

Miehistä ei kannata olla huolissaan

Suomalaismiesten menestys näyttää äkkiseltään katsottuna vaatimattomalta tai peräti huolestuttavalta. Tulevia vuosia on kuitenkaan turha murehtia: Suomen parhaista sijoituksista vastasivat vasta 17-vuotias Aapo Virkajärvi ja 18-vuotias Florian Fritzen

Fritzen oli keskimatkalla viides vain 11 sekuntia mitalista. Karjaalta kotoisin oleva suunnistaja oli erittäin tyytyväinen suoritukseensa, vaikkei mitalikaan jäänyt kauas.

– Kahden vuoden päästä sitten Ruotsissa. Ne ovat vähän kuin kotimaastoissa, Fritzen mietti jo kahden vuoden päästä odottavia uran viimeisiä nuorten kisoja.

Virkajärvi pääsee nuorten MM-kisoihin vielä kolme kertaa, Fritzen kahdesti. Miesten joukkueen keski-ikä oli 18,3 vuotta.

– Olemme olleet nuorella joukkueella liikenteessä ja silti olemme saaneet huippusuorituksia. Tiesimme kyllä etukäteen, että jos urheilijoilla menee kaikki hyvin, huippusijoituksia tulee. Meillä oli mukana myös 17-vuotiaita, joilla on vielä monta kertaa mahdollisuus osallistua näihin kisoihin. Hienoa, että hekin saivat kokemusta ja podiumsijoituksia, Syrjäläinen kertoi.

Suomi toiseksi paras maa Puolan EM-kisoissa

Nuorten EM-kilpailut suunnistettiin juhannuksena Puolan Szczenin kaupungissa maan luoteisosassa Saksan rajan tuntumassa alle 100 kilometriä Itämeren rannasta. 

Mitalit jaettiin pitkällä matkalla, sprintissä ja viestissä sekä 16- että 18-vuotiaiden sarjoissa. Puolan kisat osoittivat, että suunnistus on laji, josta nuorisotoimintaa löytyy halki vanhan mantereen. Kolmen kärkeen suunnisti peräti 13 eri maan urheilijoita. Suomalaisista mitaleista vastasivat 16-vuotiaat Anni Jantunen ja Lotta Laakso sprintissä. Kaksikko ja sitä täydentänyt Iida Koskinen voitti päätöspäivänä käydyn viestin. Lisäksi 18-vuotiaat pojat Florian Fritzen, Joona Hirvilahti ja Aapo Virkajärvi nappasivat hopeaa. 

Mitalitaulukon sijaan EM-kisoissa maiden välistä paremmuutta mitataan joukkuepisteillä, joihin kunkin maan kaksi parasta urheilijaa ja viestijoukkueet keräävät pisteitä. Pistekisan ykkönen oli Tšekki ennen Suomea ja Sveitsiä. Kaikkiaan mukana oli 34 eri maata.

Nuorten MM-kisojen mitalitaulukko

  • Tšekki: 4 kultaa, 2 hopeaa, 3 pronssia
  • Sveitsi: 3 kultaa, 2 hopeaa, 2 pronssia
  • Suomi: 2 kultaa
  • Norja: 1 kulta, 2 hopeaa, 1 pronssi
  • Ruotsi: 1 hopea, 2 pronssia
  • Uusi-Seelanti: 1 hopea
  • Ranska: 1 pronssi

Teksti Juho-Veikko Hytönen

Suunnistaja 4/2024

Mainos
Vastaa