Koulu kartalla -teemaviikot

Koulu kartalla
Kuva Anu Uhotainen
Lukulistalle

Koulu kartalla -teemaviikot liikuttivat huhtikuun ajan kouluissa ja päiväkodeissa monenlaisten suunnistusvirikkeiden merkeissä. Nyt toista kertaa järjestettyjen teemaviikkojen tavoitteena on innostaa lapsia suunnistamaan ja liikkumaan luonnossa.

Suunnistuksesta halutaan antaa positiivinen, inspiroiva ja hauska kokemus, jonka kautta laji jää tutuksi ja sellaiseksi, jonka pariin halutaan palata myös uudestaan. Keväinen ajankohta teemaviikoille on mietitty niin, että tapahtumat toimisivat samalla lapsille ja perheille kannustimena ja siltana seurojen suunnistuskouluihin.

Tänä vuonna teemaviikoille mukaan ilmoittautuneet 30 seuraa tarjoilivat valitsemilleen yhteistyökouluille ja -päiväkodeille koululaisrastistoja ja valmiita suunnistusharjoituksia. Seurat olivat ideoineet lasten ja opettajien iloksi rastirallia, pihabingoa, karttamerkkibongausta sekä muita inspiroivia kartta-aktiviteetteja.

OK Trian oli mukana keväänä Koulu kartalla -teemaviikolla kahdella paikkakunnalla, Porvoossa ja Sipoossa. Viikkojen aikana tarjolla oli viuhkaratoja, leimausrata, karttamerkkidomino, tötsäsuunnistusta sekä Pokemon-suunnistusta. OK Trianin Heidi Liljeström oli tyytyväinen tapahtumien kulkuun.

– Vastaanotto on ollut hyvä, ja lapset ovat innokkaana mukana. Monet sellaisetkin nuoret, joista opettaja arveli, ettei varmaan oikein tahdo lähteä mukaan, ovat näissä melkein olleet ne innokkaimmat. Näistä tapahtumista tulee sellainen onnistumisen tunne, hymyilee Liljeström.

Lisäksi teemaviikkojen aikana seurat kutsuivat lapset Perheseikkailu -lajitutustumistapahtumiin. Iltaan tai viikonloppuun ajoitetut 4–8-vuotiaille suunnitellut Perheseikkailut sisälsivät erilaisia toimintapisteitä, joissa sai kontaktin seuraan ja pääsi tutustumaan esimerkiksi Emit-leimaukseen. Laadukkailla lapsille sopivilla kartoilla ja mukaansatempaavilla suunnistustehtävillä saatiin tänäkin vuonna uusia lapsia innostumaan suunnistuksesta harrastuksena ja hakeutumaan seurojen harjoitustoiminnan pariin.

Perheseikkailut ovat monessa seurassa koettu tärkeäksi osaksi Koulu kartalla -teemaviikkoja.

Perheseikkailut ovat monessa seurassa koettu tärkeäksi osaksi Koulu kartalla -teemaviikkoja. Suunnistuksesta innostuneet lapset ovat löytäneet tiensä uuden harrastuksen pariin, kun suunnistusaktiviteetteja on koulun lisäksi järjestämässä myös seurat.

Sen lisäksi, että Koulu kartalla -teemaviikkojen ja Perheseikkailujen on todettu toimivan sopivana ponnistuslauta mukaan seuran suunnistuskouluihin, toimivat alueelliset Kompassi-tapahtumat myös omalta osaltaan hyvänä jatkumona ja innostuksen kiihdyttäjinä tästä eteenpäin. Kompassi-tapahtumien sarjavalikoimaan kuuluvat ForFun -saattaja- ja kaverisarjat mahdollistavat lajikokeilijoidenkin osallistumisen Perheseikkailu-hengessä.

Koulu kartalla -sivusto toimii teemaviikkojen virike- ja opetusmateriaalilähteenä. Opetus- ja kulttuuriministeriön hankevuosien 2017–2019 aikana pystytetyille koulusuunnistuksen Koulukartalla.fi -sivuille on pystytty vuosittain edelleen lisäämään uusia opetusmateriaaleja, nyt Urlus-säätiön kehitysrahoituksen tukemana. 

Opettajien kiittelemät YouTube-videot ja kuvalliset harjoituskortit ovat saaneet seurakseen tulostettavia tehtävämonisteita ja opetussuunnitelmia, joita on hyödynnetty myös seurojen suunnistuskouluissa. Tänä vuonna valmistui nuorten ohjaajien tähdittämiä opetusvideoita karttamerkeistä, kartan suuntaamisesta, reitinvalinnoista, korkeuskäyristä ja ratasuunnittelusta.

Seuraavat Koulu kartalla -teemaviikot vietetään syyskuussa viikoilla 36–39. 

Koulu kartalla
Pokémon-suunnistus innosti. Kuva Heidi Liljeström

 

 Materiaalit talteen!

Koulukartalla.fi-sivujen kautta on mahdollisuus myös hyödyntää avoimia vinkkejä ja materiaaleja suunnistustunneille:

 

Teksti Katri Lindeqvist

Suunnistaja 3/2022

Vastaa