Lähikilpailuilla lisää joustavuutta

Lähikilpailu
Lukulistalle
ClosePlease login

Ketterämmät ja kevyemmät kisajärjestelyt mahdollistava uusi suunnistuksen tapahtumaformaatti on saanut nimen lähikilpailu.

Tapahtumaformaattia on valmisteltu Suunnistusliitossa talven aikana, ja ohjeistukset sekä säännöt on julkaistu helmikuun alussa. Lähikilpailujen ohjeistus on tehty yhteistyössä Suunnistusliiton toimi- ja luottamushenkilöiden sekä lähikilpailujen tapaisia kilpailuja toteuttaneiden suunnistajien kanssa.

Uudella ketterällä tapahtumaformaatilla tavoitellaan sitä, että jatkossa seuroilla on mahdollisuus ja halu järjestää suunnistuskilpailuja useammin. Näin eri-ikäisillä suunnistajilla on mahdollisuus saada kilpailusuorituksen nautinto säännöllisesti ja ympärivuotisesti lähellä myös arki-iltaisin.

Kuntorastien kilpailuversio

Lähikilpailu on kuntorastien kilpailuversio, jossa ratasuunnittelu lähtee kilpailuvaatimusten toteuttamisesta. Pääosassa on maasto ja radat, sen sijaan tapahtumaympäristön pystyttämiseen ja palveluiden tarjoamiseen liittyvältä vaivalta seura voi halutessaan välttyä, jolloin talkooponnistus ei ole suuri.

Lähikilpailuja voi järjestää ympärivuotisesti kaikkina viikonpäivinä, mikäli samalla alueella ei ole kansallista tai arvokkaampaa kilpailua samana päivänä. Tiettyinä aikoina naapurialueellakaan ei voi olla lähikilpailua tai sitä arvokkaampaa kilpailua samana päivänä.

Järjestämisoikeus lähikilpailulle on mahdollista hakea vasta, kun kansallisten kilpailuiden kalenteri on valmis, eli suunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen osalta järjestämisvuonna helmikuun alusta ja hiihtosuunnistuksen osalta marraskuusta alusta alkaen. Järjestämisoikeutta on kuitenkin mahdollista hakea vielä jopa kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.

Joustavuutta järjestäjälle ja osallistujalle

Vapaat lähtöajat ovat mahdollisia ja ikätai sukupuolisidonnaiset sarjat eivät ole välttämättömiä lähikilpailussa. Hintoja ohjataan sijoittamaan kansallisen kilpailutapahtuman ja kuntorastien osanottomaksun välimaastoon.

Lähikilpailu on toivottavasti myös monille uusille suunnistajille ensikokeilu kilpailuihin. Osallistuja voikin osallistua tapahtumaan ilman seuran jäsenyyttä, mutta suunnistuksen kilpailulisenssi on oltava.

Joustavat järjestelyt mahdollistavat tapahtuman järjestämisen turvallisesti ja vastuullisesti myös koronapandemian aikana. Ohjeistuksen liitteeksi onkin lisätty näkökulmia, kuinka suunnistustapahtuma voidaan organisoida siten, että lähikontaktien syntymistä ehkäistään.

Lähikilpailut pähkinänkuoressa

  • Tapahtuma lähellä taajaman keskustaa tai muutoin mahdollisimman saavutettavassa paikassa.
  • Ilmoittautuminen IRMAssa.
  • Sarjat voivat olla perinteiset ikään ja sukupuoleen perustuvat sarjat tai vapaammat kuntorastityyppiset matkaan perustuvat sarjat.
  • Voidaan käyttää vapaita lähtöaikoja.
  • Voidaan osallistua myös ilman seuran jäsenyyttä, mutta lisenssi pitää olla voimassa.
  • Parhaat palkitaan!
  • Lähtökohtaisesti lähdön ja maalin välillä pyritään tarjoamaan suunnistajalle paras mahdollinen suunnistuskokemus, mutta kaikesta muusta oheistoiminnasta voidaan tinkiä.

 

TEKSTI JA KUVA Timo Mikkola

Suunnistaja 2/2021

Vastaa