Pyöräsuunnistajat vauhdissa Tšekin MM-kisoissa

pyoräsuunnistajat
Kaarina Nurminen otti ensimmäisen aikuisten MM voittonsa sprintissä.
Lukulistalle
ClosePlease login

Pyöräsuunnistajien kauden päätapahtuma ajettiin Tšekissä Jicinin seudulla. Suomen joukkue saavutti MM-kisojen mitalitilastossa aikuisissa kakkostilan ja nuorissa upean kärkipaikan.

Enimmäkseen lämpimissä yli 30-asteen lämpötiloissa ajetuissa kilpailuissa olosuhteet olivat rankat, mutta joukkueen huolellinen valmistautuminen ja olosuhteisiin sopeutuminen palkittiin.

Pyöräsuunnistusmaajoukkueen valmistautuminen MM-kisoihin alkoi käytännössä jo viime vuoden puolella, kun kisamaastojen vanhat kartat otettiin esiin. Huolellinen valmistautuminen ja kartta-analyysien tekeminen on ollut yksi osa-alue, johon pyöräsuunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Mika Häkkinen on käyttänyt joukkueen kanssa runsaasti aikaa.

– Yleiskatsaus MM-kisojen maastoihin luotiin jo viime syksyn ensimmäisellä maajoukkueleirillä. Tämän jälkeen matkan varrella on pyritty siihen, että mahdollisuuksien mukaan harjoituksia teemoitetaan kisat mielessä. Viron kevätleirillä valmistauduttiin kisojen rytmitykseen ja sprintin sekä yhteislähdön treenit ajettiin lähes täysin kisatilanteita simuloiden. Meillä oli myös kaksi MM-teemaleiriä, toinen Joensuussa ja toinen Tšekissä kisojen harjoituskartoilla, kertoo Häkkinen.

Sopivien harjoitusmaastojen löytäminen kotimaasta on ensiarvoisen tärkeää, jotta valmistautumista voi tehdä mahdollisimman laajalla porukalla.

– Joensuun seudulta löytyy mahtavat olosuhteet pyöräsuunnistukseen, ja saimme sieltä mahdollisimman hyvin Tšekin kisoja vastaavat maastot käyttöön. Jicinissä maastotyypeissä oli melko runsaasti vaihtelua, ja niihin löytyi aika hyvin vastineet niin mäkisemmissä maastotyypeissä kuin myös yhteislähdön simulaatioon Kontiolahden tasaisemmilla ”kaavamuotoisilla” poluilla. Joensuun leirillä meillä oli lähes koko joukkue paikalla ja Tšekin valmistautumisleirillä sitten hieman pienempi joukko, kertoo Häkkinen. 

Tšekissä Jicinin keskustassa ajettu MM-sprintti käynnisti kisaviikon suomalaisittain vauhdikkaasti. Avauspäivän saldona oli heti kolme kultaa ja kaksi pronssia. Kirkkaimpina Kaarina Nurmisen ensimmäinen aikuisten sarjan MM-kulta sekä Pihla Häkkisen ja Simo Klemettisen nuorten sarjojen mestaruudet. Avauspäivän jälkeen muut maajoukkueet pääsivät parempaan vauhtiin, kun kilpailut siirtyivät maastomatkoille.

pyoräsuunnistajat
Pihla Häkkinen pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä nuorten MM-mitalia.

– Sprinttipäivä oli loistava, ja me olimme joukkueena valmis kisaan. Sprintissä suunnistus oli sen tyyppistä, mikä osataan oikeastaan parhaimmin. Keskimatkalla, yhteislähdössä sekä viestissä olimme myös joukkueena vahvoja. Pitkällä matkalla olimme ehkä kauimpana kärkitekemisestä, vaikka ymmärrettiin aika hyvin mitä oli tulossa. Hieman yleistäen voisi todeta, että nousupainotteisissa kisoissa emme ole niin vahvoja kuin olemme enemmän flow-painotteisissa suunnistusteknisemmissä kisoissa, analysoi Häkkinen. 

”Monessa tilanteessa joukkueen hyvä yhteishenki auttaa eteenpäin, ja eteen tulevat tilanteet tai kalusto-ongelmat ratkaistaan yhteistuumin.”

Kisaviikkoon mahtui myös erilaisia takaiskuja: Paulus Hanhijärven kisaviikko päättyi ensimmäisen kilpailun kaatumiseen, Samuel Pökälä joutui jättämään pitkän matkan väliin sairastelun takia, André Hagan mitalivauhtia kulkenut ajo päättyi pitkällä matkalla väärän nelosrastin leimalla hylkäykseen, ja Jussi Laurila sekä Kare Kaskinen kolaroivat yllättäen vastaantulevien kanssa viestin aloitusosuudella. 

André Haga sai jännittää hopeamitalin kohtaloa juryn käsittelyssä.

– Kun ollaan laajalla joukkueella matkassa, kisaviikkoon sattuu suurella todennäköisyydellä erilaisia harmillisia takaiskuja tai sairastumisia. Mutta monessa tilanteessa joukkueen hyvä yhteishenki auttaa eteenpäin, ja eteen tulevat tilanteet tai kalusto-ongelmat ratkaistaan yhteistuumin, jatkaa Häkkinen.

Pyöräsuunnistajilla ajokalustosta huolehtiminen on oma lukunsa. Pyörien pakkaaminen joka kisapäivä mennen tullen sekä kuljetusaikataulut vaativat kaikilta toimivaa yhteistyötä. 

Pyykösen Pasi ajoi kalustoauton kärryineen hieroja Olli Anderssonin kanssa Tšekkiin, ja tämä mahdollisti käytännössä lentokuljetukseen verrattuna laajemman huoltovälineistön sekä kahden varapyörän mukaan ottamisen. Pasin apu huolto- ja kuljetushommissa on ollut merkittävä, ja hänen varapyörällekin tuli Tšekissä käyttöä, kun Miika Nurmi ajoi kantoon ja hajotti pyörän rungon kesken kisaviikon, kertoo Häkkinen.

Isäntämaa Tšekki vei lopulta aikuisten sarjan mitalitilaston kärkipaikan suvereenisti nimiinsä, mutta Suomen neljä mitalia kahden kullan turvin varmisti tilaston kakkospaikan.

– Tyytyväinen voi joukkueen esiintymiseen olla. Toki yksittäisiin virheisiin ja suorituksen hallinnan asioihin voi aina löytää parannettavaa, mutta laajassa kuvassa joukkuepanos oli hyvä. Aikaisemmat kaksi MM-vuotta Kuortaneella ja Falunissa näkyvät meillä tutumpien maastotyyppien kantamana mitalitilastoissa piikkeinä. Nyt Tšekin kisoissa liikuttiin aikuisten mitalitilastossa tavallaan normaalitasolla, mutta nuorten osalta on nähtävissä vahva menestystrendi, iloitsee Mika Häkkinen.

MM-kisojen jälkeen pyöräsuunnistusmaajoukkueen kahdeksan hengen joukko matkusti vielä maailmancupin päätöskisoihin sekä U23-sarjan MM-kisoihin Italiaan. 

Poimintoja pyöräsuunnistuksen MM-kisoista

Kartalla punaisella katkoviivalla Kaarina Nurmisen virheetöntä MM sprintin reittiviivaa. Nurminen voitti kilpailun puolella minuutilla.

Menestysnostoja

 • Kaarina Nurmisen ensimmäinen aikuisten sarjan henkilökohtainen MM-kulta.
 • Marika Hara kautta aikojen menestynein pyöräsuunnistaja MM-viesteissä (8 kultaa, 4 hopeaa, 1 pronssi).
 • Uran ensimmäiset nuorten MM-mitalit Pihla Häkkiselle, Simo Klemettiselle ja Eevert Kenttämiehelle.

Kisaviikon erikoisia

 • Miika Nurmen pyörän runko otti vaurion jo toisen kerran peräkkäin MM-kisoissa. Viime vuonna runko hajosi yhteislähdön startin kolarissa ja tänä vuonna välipäivän treenilenkin kanto-osumassa.
 • Yhteislähtökilpailun viimeisen rastin puutteellinen viitoitus johti monivaiheiseen episodiin: André Haga ajautui voittokamppailun tiimellyksessä viimeiseltä rastilta väärälle mutta kiertävälle uralle, ja koki ensin hylkäyksen. Lopulta Hagan hopeamitalisuoritus hyväksyttiin juryn päätöksellä, sillä viitoitusta ei ollut toteutettu sääntöjen mukaan.
pyoräsuunnistajat
Naisten viestin kultamitalikolmikko Marika Hara, Kaarina Nurminen, Ruska Saarela.

Suomen MM-mitalistit

Aikuiset: Kultaa (2)

 • Sprintti: Kaarina Nurminen
 • Viesti: Naiset (Marika Hara, Ruska Saarela, Kaarina Nurminen)

Aikuiset: Hopeaa (1)

 • Yhteislähtö: André Haga

Aikuiset: Pronssia (1)

 • Sprintti: Henna Saarinen

Nuoret: Kultaa (4)

 • Sprintti: Pihla Häkkinen
 • Sprintti: Simo Klemettinen
 • Pitkä matka: Eemil Koskinen
 • Viesti: Naiset (Vilma Pesu, Aino Kankaanpää, Silja Yli-Hietanen)

Nuoret: Hopeaa (2)

 • Yhteislähtö: Eemil Koskinen
 • Viesti: Miehet (Simo Klemettinen, Akseli Pesu, Eemil Koskinen)

Nuoret: Pronssia (3)

 • Sprintti: Eevert Kenttämies
 • Keskimatka: Pihla Häkkinen
 • Yhteislähtö: Silja Yli-Hietanen

Teksti ja kuvat Timo Mikkola

Suunnistaja 5/2023

Vastaa