Sukset haltuun ja menoksi

hiihtosuunnistus
Lukulistalle

Talvi tekee tuloaan ja hiihtokauden alkaessa on syytä ottaa välineet haltuun. Suksiin totuttautumista voi nopeuttaa leikkimällä ja temppuilemalla. Kun suksien kanssa pysyy pystyssä pujotellessa, kyykkyjä tehdessä ja hyppiessä, voi hiihtäessä keskittyä kaatumisen välttelyn sijaan hiihtotekniikkaan tai kartanlukuun. Oikean painopisteen löytyminen yhdellä suksella liukuessa on taloudellisen ja rennon hiihdon edellytys.

Alamäet ovat yksi parhaista paikoista kehittää tasapainoa tavallisellakin hiihtolenkillä. Kannattaa hypätä pois ladulta askeltaa kurvit ahneesti, hakea tasapainoa yhdellä suksella tai hioa timanttisia painonsiirtoja sukselta toiselle. Alamäessä on mahdollista myös venytellä, vaihtaa kaverin kanssa suksea tai tehdä pukkihyppyjä.

Porukalla voi rakentaa erilaisia temppuratoja tai kehittää reaktioita pelaamalla käsi- tai jalkapalloa sukset jalassa. Aina hiihtämiseen ei myöskään tarvita priimakunnossa olevia hiihtolatuja, vaan hyvinä harjoituspaikkoina toimivat myös moottorikelkkareitit ja koiran ulkoilutuspolut, mutta näillä pitää muistaa pitää silmät ja korvat auki.

Jos temppuiluun haluaa vielä yhdistää hiihtosuunnistusaspektin, voi tehtävät temput laittaa paperille ja paperein karttatelineeseen. Pohjana voi olla latukartta, johon on merkitty kunkin tehtävän suorituspaikka tai alue. Jos kartan saanti osoittautuu haastavaksi, voi uuden tehtävän suorittaa aina seuraavassa sopivassa maaston kohdassa. Tehtävät voivat olla esimerkiksi hiihtämistä ilman sauvoja, tasatyönnöllä tai takaperin. Jos haluaa haastetta, voi kokeilla etenemistä jalat ristissä, yksi suksi osuen lumeen tai mahdollisimman vähillä tasatyönnöillä.

Hiihtosuunnistaessa vastaan voi tulla mitä tahansa, joten omat rajat kannattaa kokeilla treeneissä!

Katso lisää YouTubesta: Suutarin Siskokset

Kirjoittajat Mirka ja Tuuli Suutari Kuva Timo Mikkola

Vastaa