Suunnistusratojen taitotasojen värit tutuiksi

suunistusratojen taitotasojen värit
Lukulistalle
ClosePlease login

Kaudesta 2025 lähtien kotimaan suunnistusratojen vaativuuden määrittelyyn on otettu käyttöön taitotasot väreittäin. Värimalli on vastaava myös Ruotsissa jo aiemmin käyttöönotetun mallin kanssa. 

Väriasteikolla helpoin rata, rastireitti, on vihreä ja tämän jälkeen värit etenevät valkoisesta tummempaan. Kaikkiaan kahdeksan väriä on yhdistetty myös suunnistuksen ikäluokittaisiin kilpasarjoihin.

Värimalli on tarkoitettu käytettäväksi kaikissa suunnistustapahtumissa vahvistamaan yhteistä kieltä ja ymmärrystä ratojen vaatimustasoista. Erityisesti taitotasojen sanoittamisesta lienee hyötyä suusille lajin pariin tuleville suunnistajille heidän vaihtaessaan toimintaympäristöstä toiseen, esimerkiksi suunnistuskoulusta kuntorasteille tai muihin lajitapahtumiin. Suunnistusliitto suosittelee seuroja ottamaan värimallin käyttöön harjoitustoiminnassa, kuntorastitoiminnassa sekä kilpailutapahtumissa.

Vihreä – Aloittelijalle

Rata on viitoitettu kokonaisuudessaan, eli rastireitti (RR). Viitoitus muodostaa aina yhden käyttökelpoisen reitinvalinnan, lisäksi tarjotaan rastiväleittäin yksi tai useampia viitoitukselta poikkeavia reitinvalintoja. Rastit sijaitsevan viitoituksen varrella. Rastipiste on selkeä, näkyvä, yksiselitteinen kohde.

Valkoinen – Erittäin helppo

Rata seurailee selkeitä, pitkittäissuuntaisia kohteita, kuten teitä, polkuja, kuviorajoja, sähkölinjoja ja ojia. Rastit ovat johdattelevalla uralla tai sen välittömässä läheisyydessä. Uralla on pysäyttävä kohde rastipisteen lähellä. Lisäksi rastipiste ja -lippu näkyvät selkeästi uralle. Rata voi olla myös osin viitoitettu tai tukireittirata (TR).

Keltainen – Helppo

Rata on selkeä ja rajautuu turvallisesti pysäyttäviin elementteihin. Suunnistuksen tukena on selkeästi maastosta erottuvia kohteita. Rastiväleillä voi olla yksinkertaisia reitinvalintavaihtoehtoja; helpompi vaihtoehto johdattelevia maastokohteita myöten sekä suorempi vaihtoehto kokeneemmille. Rastit ovat johdattelevien maastokohteiden läheisyydessä; rastipiste ja lippu saavat näkyä johdattelevalle kohteelle.

Oranssi – Keskitaso

Rata tarjoaa erilaisia reitinvalintavaihtoehtoja eri tasoisille suunnistajille. Vaihtoehtoinen reitinvalinta voi perustua jo maaston muodon seuraamiseen, kuten korkeuden pitäminen tai rinteen alla tai päällä kulkeminen. Rastit ovat johdattelevan kohteen tai selkeästi ympäristöstä erottuvan kohteen läheisyydessä. Rastipisteenä on selkeä, yksiselitteinen kohde, mutta se voi olla jo astetta haastavampi, kuten notko, kukkula tai jyrkänne. Rastin takana on hyvin havaittava pysäyttävä kohde.

Punainen – Keskitaso

Sama taitotaso, kuin oranssilla radalla, mutta rata voi sisältää osin myös hieman fyysisempiä ja pienipiirteisempiä kohtia.

Violetti – Melko haastava

Rastiväleillä taitotaso on sama kuin oranssilla ja punaisella radalla, mutta rastit voivat sijaita jo hieman haastavammissa pisteissä. Violetissa tasossa odotetaan myös jo enemmän kykyä reitinvalintojen vertailuun (nopeus vs. varmuus). Tärkeää osata karttakuvan pelkistämisen taito, eli löytää suuret ja selkeät kohteet, joiden avulla suunnistaa sujuvammin. Rastin takana ei tarvitse olla pysäyttäjää, mutta lähestymisessä auttava kohde kohtuullisella etäisyydellä kylläkin.

Sininen – Haastava

Radan vaikeustaso on suunniteltu taitavimmille. Vaaditaan kehittynyttä kartanlukutaitoa korkeuskäyrien ja yksityiskohtien osalta. Radoilla on tarjolla niin pienipiirteisyyttä, reitinvalintoja, tarkkaa rastinottoa, tyhjiä alueita kuin juoksu- ja siirtymävälejäkin. Kokonaissuorituksessa keskittyminen on erittäin tärkeässä roolissa.

Musta – Haastava

Musta rata on fyysisesti vaativampi, kuin sininen rata, mutta taitovaatimukset ovat näissä toisiaan vastaavat.

Lue myös:

Suunnistuskesä 2025 on kohta täällä!

koonnut Timo mikkola  asiantuntija katri lindeqvist 

Suunnistaja 2/2025

Vastaa