Vähäluminen talvi on sekoittanut hiihtosuunnistajien kisakalenterit. EM-titteleistä kilpaillaan kotikisoissa maaliskuussa Posiolla.
Vuosi 2025 tarjoaa suomalaisille suunnistuslajien urheilijoille kahdet kotikisat, kun Kuopion heinäkuisten MM-kisojen ohella Posion kotikisoissa kilpaillaan hiihtosuunnistuksen EM-titteleistä maaliskuun lopussa.
Lumiolosuhteet ovat olleet Etelä-Suomessa vaikeat, eikä kisoja ole päästy kunnolla järjestämään. Posio on suhteellisen lumivarma paikka maaliskuun lopussa, mutta valmistautuminen kotimaassa on ollut vaikeaa.
Sen sijaan lunta riitti Norjan Sjusjöenissä, jossa käytiin maailmancupin ensimmäinen kierros tammikuun puolivälissä. Suomalaiset nousivat palkintopallille sekä naisissa että miehissä nostattaen mitaliodotuksia EM-kisoihin.
Kaksi palkintopallipaikkaa ottanut Amanda Yli-Futka jatkoi erinomaisia otteista vielä Italian talviuniversiadeissa, josta kotiin tuomisina oli kaksi kultaa kahdesta startista. Sprintistä tuli ylivoimainen voitto ja parisprintin kulta tuli yhdessä Niklas Ekströmin kanssa.
– On se ollut iso yllätys, että olen näinkin hyvin pärjännyt. Syksyllä mursin käteni ja käsi oli muutaman viikon kipsissä. Se haittasi harjoittelua, Yli-Futka kertoo.
Niklas Ekströn harmitteli sprinttikisassa missattua rastia. Kuva: Terje W. Pettersen
Suomen ykkösnaiseksi alkukauden näyttöjen perusteella noussut Yli-Futka huomasi jo alkutalven maastohiihtokilpailuissa vauhdin olevan parempaa kuin edellisenä talvena.
– Viime kesänä suunnistin enemmän kuin tavallisesti, ja se vei teknistäkin puolta eteenpäin. Lisäksi olen saanut taas vuoden enemmän kokemusta erilaisista olosuhteista, ja se on tässä lajissa tärkeää.
Lukion Vuokatissa käynyt Yli-Futka on asunut neljä vuotta Kainuussa, mutta talvi on kulunut kotona Harjavallassa. Hiihtoharjoitukset on tehty Porin ensilumen ladulla. Valmistautuminen Posion EM-kisoihin käy huonona lumitalvena enemmän maastohiihtokisojen kautta.
– Maastohiihdossa fyysinen suorittaminen on vielä kovempaa ja se nostaa kuntoa ja pitää sitä yllä. Tarkoituksena on käydä SM-kisoja ja Suomen Cupia sen minkä ehtii.
Keskimatka antoi uskoa hylkäyksestä huolimatta
Niklas Ekström nappasi sprintistä ja takaa-ajosta kolmossijat Norjan Jörgen Baklidin ja Ruotsin Jonathan Ståhlin takana. Välissä kisattu keskimatkan kilpailu oli Ekströmille lähes täydellinen. Fyysinen vire oli todella hyvä, eikä suunnistusvirheitä tullut, mutta:
– Yksi rasti jäi välistä. En ikinä edes nähnyt sitä rastia kisan aikana kartalla, Ekström harmittelee.
Tuloksena oli armotta hylkäys. GPS-seuranta ja väliajat paljastivat, että suomalainen johti kilpailua suvereenisti ennen kohtalokasta 18. rastia.
– Kyllä se maalissa tuntui aika pahalta leimantarkastuksen jälkeen, mutta aika nopeasti tilalle tuli luottavainen fiilis. Se suoritus antaa toivoa, että Norjan ja Ruotsin kovimmat kaverit on ihan voitettavissa hyvänä päivänä.
Huono lumitalvi on myllännyt Ekströmin kisakalenteria. Hiihtosuunnistuskisojen peruuntuminen tuo kalenteriin muutaman maastohiihtokilpailun.
– Sieltäkin on ollut aika vaikea löytää vapaan kympin kilpailuja
Kotikaupungissa Turussa Impivaaran kahden kilometrin tykkilatu on tullut tutuksi. Ennen Posion kisoja Ekström leireilee Oloksella paremmissa olosuhteissa. EM-kisoista hän odottaa vaativia.
– Arvokisat ovat olleet Suomessa aina teknisesti vaikeita ja Posiollakin maasto mahdollistaa melkoisen syherön rakentamisen urastoksi. Korkeuseroja ei ole, ja kevätkelit voivat tuoda liukkaan kelin. Odotettavissa on kovaa vauhtia ja vaikeaa suunnistusta, Ekström ennustaa.
Karttakuvat ja selitteet
Naisten keskimatkalla toiseksi sijoittuneen Amanda Yli-Futkan reitti punaisella katkoviivalla. Yli-Futkan suunnistus vaativan uraston keskellä oli tarkkaa, ja ainoa pieni kauneusvirhe reittiviivaan tuli rastivälillä 13–14.
Kilpailun voiton kannalta käännekohta tapahtui rastivälillä 8–9: Rastilla 8 Kaisa Klemettinen piti vielä kärkipaikkaa hallussaan, mutta tämän jälkeen Norjan Anna Ulvensoen piti kärkipaikkaa maaliin asti. Tällä välillä Ulvensoen (2.44) suunnisti sujuvasti ollen rastivälin nopein ja nopeimman rastiväliajan kirjautti samalla reitinvalinnalla kilpailun kolmas Viron Daisy Kudre Schnyder (2:40). Amanda Yli-Futka (3:01) toteutti saman reitinvalinnan kuin Ulvensoen ja Kudre Schnyder, mutta jäi hieman rastivälin nopeimmista.
Rastivälille 16–17 on piirretty vaaleansinisellä myös kilpailun voittajan Norjan Anna Ulvensoenin valinta, jolla Ulvensoen oli 8 sekuntia Yli-Futkaa nopeampi.
Epävarmuuden sietokyky koetteilla
TEKSTI OUTI HYTÖNEN
Yhdeksän kuukautta päävalmentajana toiminut Harri Koski on kohtuullisen tyytyväinen alkukauden menestykseen. Enemmänkin olisi ollut otettavissa, mutta hienoja onnistumisia ja menestysmahdollisuuksien osoituksia on nähty.
Harri Koski toimi 2000-luvun alussa hiihtosuunnistusmaajoukkueen apuvalmentajana ennen Levin kotikilpailuja. Vielä tuolloin lumiolosuhteet olivat nykyisiä varmemmat. 2000-luvulla hän toimi suunnistusmaajoukkueen sprinttivalmentajana ja oli lisäksi Puolustusvoimien työnsä ohella mukana joillakin maajoukkueen leireillä ja kisamatkoilla.
Nykyisessä tehtävässä suurin yllätys on ollut, miten kovasti päävalmentajankin epävarmuuden sietokykyä koetellaan.
– Lumiolosuhteet ovat olleet todella epävarmat. Alkukauden näyttökisa jouduttiin perumaan, ja Puolangalla järjestetty kisakin oli olosuhteiltaan erikoinen, Koski harmittelee.
Haastatteluhetkellä tammikuun viimeisinä päivinä Koski oli huolissaan helmikuun puolivälin maailmancupista Ruhpoldingissa.
– Olen juuri varannut koko ryhmälle lennot ja majoitukset, mutta siellä ei ole lunta. Onneksi kokeneemmat ovat rauhoitelleet, että tällaista tämä välillä on.
Päävalmentaja luottaa kilpailijoihin ja huoltoon
Päävalmentajan pestiin Harri Koskea inspiroivat hakemaan paitsi uusi haaste myös joukkueen lupaava tulevaisuus. Potentiaalisia nuoria urheilijoita on monta. Mielenkiinto lajiin jäi itämään vuosituhannen alun valmentajatyöstä.
– Joukkueessa mielenkiintoista on se, että ryhmässä on hyvin erilaisia urheilijatyyppejä. Toisilla taito on selvästi vahvempi osa-alue, toiset taas pärjäävät kovan fysiikan ja hiihtovauhdin kautta. Kova haluni on saada erilaiset tyypit keskustelemaan keskenään. Vaikka olen päävalmentaja, näen loppujen lopuksi urheilijoita aika vähän. Kannustan keskinäiseen tekemiseen ja osaamiseen jakamiseen.
Koski itse on saanut vuoden aikana paljon oppia suksivoitelusta ja kaluston merkityksestä. Yksi kiehtova elementti onkin, miten urheilija hallitsee ennen kilpailua sekä suksivalinnan että taidolliseen suoritukseen keskittymiseen. Entä jos kisassa huomaa, ettei kalusto ole kilpailukykyinen? Miten fokus silloin pysyy suunnistuksessa?
Maaliskuussa hiihtosuunnistajia odottaa kauden päätavoite Posiolla, kun ohjelmassa ovat EM-kotikilpailut. Posion kotikisojen kannalta Kosken ei tarvitse olla kalustoasiasta huolissaan.
– Meillä on erittäin osaava ja asiantunteva suksihuolto. Kisat tulee ratkaisemaan päivän kunto. Luvassa on haastavaa tiheän latuverkoston suunnistusta.
– Meillä on todella monta potentiaalista mitalistia joukkueessa. Viesteissä taistelemme kultamitaleista sekä naisissa että miehissä.
Lue myös:
Hiihtosuunnistuksen EM-kilpailut Posiolla maaliskuussa 2025
Teksti JUHO-VEIKKO HYTÖNEN, OUTI HYTÖNEN Kuvat TERJE W. PETTERSEN
Suunnistaja 1/2025