Viestiliiga loikkasi kansainväliseksi

IOF TV
Lukulistalle
ClosePlease login

Suunnistuksen Viestiliiga loikkasi kuluvana kesänä kertaheitolla kansainväliseksi tuotteeksi, kun liigan TV-lähetykset nähtiin IS-TV:n ja Ruudun lisäksi englanniksi selostettuina lähetyksinä IOF TV:ssä. 

IOF TV on Kansainvälisen suunnistusliiton (International Orienteering Federation, IOF) ylläpitämä netissä toimiva suunnistuslähetysten alusta, joka julkaistiin vasta viime keväänä. Viestiliiga on toiminut yhtenä pilottina alustan lähetyksille. IOF:n toimitusjohtajan Henrik Eliassonin mukaan tavoitteena on lisätä kansallisten kilpailujen näkyvyyttä ja yhdistää maailman suunnistusfanit, jotka haluavat nauttia laadukkaista suunnistuksen streaming-tuotannoista.

– Tavoitteenamme oli jo alusta asti, että suunnistuksen seuraaminen olisi mahdollisimman helppoa useilla eri kielillä. Älykkään etätuotannon ansiosta olemme voineet kommentoida eri tapahtumista IOF TV -alustalla englanniksi, suomeksi, ruotsiksi ja norjaksi, kertaa Eliasson.

Teknisesti etätoteutus tapahtui suomalais-ruotsalaisena yhteistyönä. Viestiliigan lähetysten teknisestä toteutuksesta vastaavan Eerola Productionin Severi Eerolan mukaan lähetyssignaali kisakeskusäänineen ilman selostusta siirrettiin pilvipalvelimelle, johon IOF:n tuotanto Ruotsissa lisäsi selostuksen ja välitti signaalin IOF TV:n alustalle katsottavaksi.

Englanninkielisten lähetysten selostuksesta vastasivat IOF:n kansainvälisistä kisoista tutut äänet Katherine Bett ja Jonas Merz.

– Nautin todella laadukkaiden ja kilpailukykyisten kansallisten kilpailujen tuomisesta kansainväliselle yleisölle. Pitkät lähtölistat tekivät siitä positiivisen haasteen, ja tein paljon tutkimusta etukäteen yrittääkseni oppia suomalaisseurojen värejä ja logoja, toteaa päivätöikseen BBC:n radiolähetysten tuottajana toimiva ja suunnistusta yli 10 vuotta selostanut brittisuunnistaja Bett.

– Oli hienoa saada tällainen käsitys Suomen maastojen monipuolisuudesta. Yksi kohokohdista oli päästä ennakkojuoksulle yhdelle Venla-osuuksista. Tuon upean kartan ja metsän kokeminen vain tunteja ennen kuin tuhannet suunnistajat kilpailivat siellä, oli todella hauskaa, Bett muistelee kesän ainoaa paikan päällä tehtyä selostusta.

Viestiliigan lähetysten tuottajana toimii Suomen Suunnistusliitto. Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäen mukaan suomalaisten TV-tuotantojen lähetys IOF TV:ssä on hieno askel kansainväliselle puolelle.

– Erityisesti Jukolassa katsojamäärät ovat huomattavia noin 40:stä eri maasta ja jatkuvuus ensi vuonna takaa katsojamäärien kasvattamisen entisestään. Viestiliigan ja SM-kisojen kohdalla kumppaneillemme näkyvyys on hieno lisä, vaikka päämarkkina pysyykin Suomessa.

Suomalaisseuroille kansainvälinen näkyvyys voisi avata uusia suuntia ja mahdollisuuksia seuran yhteistyökumppaniasioissa, markkinoinnissa ja kansainvälisessä kiinnostuksessa, jotta toiminta edistyisi Suomessa kohti kansainvälistä huippua. Sille kun on jo kansainvälinen TV-tuotanto antanut puitteet onnistua.

Suomalaisia suunnistustuotantoja arvostetaan maailmalla laadukkaina ja innovatiivisina kokonaisuuksina. Lajiliittojen tavoitteena niin Suomessa kun maailmallakin on yhteistyön jatkaminen monella eri tasolla.

– Toivomme jatkavamme yhteistyötä valtakunnallisten kilpailujen ja viestien kanssa Suomessa vuoden 2024 aikana. Meillä oli todella hieno startti 2023 Jukolan, Viestiliigan, Pre-WOC:n ja joidenkin SM-kisojen kanssa, kertoo IOF:n Eliasson jatkosuunnitelmista.

Suomeksi selostettuna IOF TV:ssä nähtiin viime kesänä muun muassa 10Mila Skellefteåsta. Eliasson toivoo suomenkielisille lähetyksille jatkoa myös tulevana kesänä.

– IOF:lla on kolmen vuoden sopimus tukeakseen 10Milaa heidän pyrkimyksissään tavoittaa kansainväliset suunnistusfanit, ja olemme innoissamme voidessamme kehittää tätä entisestään.

tv.orienteering.sport

Teksti Tommi Uusimäki Kuva Marko Kantaneva

Vastaa