Vantaa triathlonissa ennätysmäärä osallistujia – “täällä on aina paljon ihmisiä kannustamassa” 

Vantaa triathlon
Kuva Vesa Nikkanen
Lukulistalle
ClosePlease login

Kaikentasoisille löytyy sopiva sarja Vantaalta. 

“Otatko molemmat kisapakkaukset samalla?”  

Kisakanslian toimitsija ojentaa minulle kangaspussin, missä on numerotarrat, numerolappu ja siru Vantaan SM-supersprinttiä varten. Seuraavana päivänä ohjelmassani olisi vielä perusmatka. 

“Voin ottaa molemmat samalla”, vastaan. 

Toimitsija ojentaa minulle toisenkin kangaspussin, missä on perusmatkan tarvikkeet. Viimeiset viisi vuotta olen kilpaillut molempina päivinä Vantaan kisaviikonloppuna, kuten moni muukin innostunut triathlonisti. 

Useita lähtöjä

Vantaalla kisalähtöjä onkin tarjolla runsaasti. Innokkaimmilla menijöillä saattaa olla neljä viisi lähtöä viikonlopun aikana, kun on aikuinen+lapsi-sarjaa, viestiä, sprinttiä ja perusmatkaa. Sarjoja on kaikenlaisia, special triathlonia, lasten sarjaa, kilpauntosarjaa sekä kuntosarjaa ilman kilpapyöriä. 

Vantaa onkin vakiinnuttanut paikkaansa Suomen triathlonskenessä. Tänä vuonna olikin ennätysmäärä osallistujia, järjestäjien laskelmien mukaan yli 1 600. Näin ollen yleensä kesäkuussa järjestettävä Vantaa triathlon on Suomen suurin triathlontapahtuma. 

Vantaa triathlon

Vantaa triathlon

Säpinää 

Suosion kyllä huomaakin. Säpinää riittää aamusta iltaan. Viedessäni varusteita vaihtoalueelle tulee samanaikaisesti kilpailijoita uintiosuudelta vaihtoon. Törmäysvaaraa ei silti ole, koska osa pyörätelineistä on aina yhden lähtöryhmän käytössä. 

Kannustustakin riittää. Lauantaina sää on tällä kertaa mitä mainioin, mutta sunnuntaina tulee vettä kaatamalla. Silti on runsaasti osallistujia, katsojia sekä tietysti sadetakkeihin pukeutuneita toimitsijoita. Ensisijaisesti Triahlon Vantaan, Uimaseura HTU Stadin ja Helsinki Triathlonin vapaaehtoisia toimitsijoita on noin sata per kisapäivä. 

Vantaa triathlon

Vantaa triathlon

Matala kynnys 

Vuodesta 2012 alkaen järjestetty Vantaa triathlon on osittain jatkanut Helsinki City Triathlonin perinteitä, jonka taustalla oli myös sama järjestävä taho kuin Vantaalla, eli Triforfun. Helsinki City Triathlon oli ennen kaikkea matalan kynnyksen triathlontapahtuma, joka houkutteli monia kokeilemaan lajia ensimmäistä kertaa.  

Christel Henriksson kokeili triathlonia ensimmäistä kertaa kolme vuotta sitten Vantaalla. Hän ei ollut vain triathlonin kohdalla täysin kokematon, vaan hän oli ylipäätään vasta aloittanut säännöllisen liikuntaharrastuksen. Silloin hän osallistui Kokeile triathlonia-sarjaan, jossa matkoina on 200 m uintia, 10 km pyöräilyä ja 2,5 km juoksua. 

– Vantaa on kiva sen takia, että kaikille löytyy sopiva sarja. Aloittaessani minulle ei ollut minkäänlaista kokemusta liikunnasta, joten Kokeile triathlon-sarja oli täydellinen minulle, Henriksson sanoo.  

Helppo reitti 

Tänä vuonna Henriksson osallistuu taas perusmatkalle kuntosarjassa. Sunnuntaille osunut sadekelikaan ei lannistanut häntä. 

– Olen kaksinkertaistanut matkaa joka vuonna. Kokeile triathlonin jälkeen osallistuin sprintille, sen jälkeen perusmatkalle. Nyt osallistun taas perusmatkalle, hän sanoo. 

Henriksson on ehtinyt harrastaa triathlonia pari vuotta, mutta hän ei ole vielä osallistunut muihin kisoihin kuin Vantaa triathloniin. Tänä vuonna hän osallistui myös seuransa Helsinki triathlonin järjestämään treenikisaan Vantaalla. 

– Olen tykännyt Vantaasta. Reitti on tosi helppo jos ei ole paljon kokemusta. Jotkut muut kisareitit saattavat olla vaikeampia, vaikka matkat olisivatkin lyhyempiä, hän sanoo. 

Kannustusta 

Kuusijärvi on hyvin suosittu triathlonistien treenikeskus kesällä, joten se sopii siinäkin mielessä hyvin kisakeskuksesi. Tasainen pyöräreitti on kisaviikonloppuna aina suljettu liikenteeltä. Juoksureitti on tunnetusti hieman mäkinen, mutta toisaalta uinti Kuusijärvessä on aina helppo ja nopea, ilman aallokkoa. Kuusijärvi lämpeneekin nopeasti keväisin, joten se on usein mielekkään lämmintä kesäkuussa. Tänäkin vuonna veden lämpötila oli yli +21 astetta, mikä tarkoitti märkäpukukieltoa nuorten ja avoimissa sarjoissa. 

– Täällä on myös aina tosi paljon ihmisiä kannustamassa. Se on ihan superia, koska sitä oikeasti tarvitsee tsemppausta. Etenkin kun on ensimmäistä kertaa mukana, eikä välttämättä tunne muita, on kiva että on aina joku tulossa auttamaan ja tsemppaamaan, Henriksson sanoo. 

Vantaa triathlon

Ennätysmäärä 

Kilpailunjohtaja Paul Sjöholm kertoo odottaneensa jopa enemmän poikkeuksellisen lämpimän toukokuun jälkeen, mutta osallistujia oli silti ennätysmäärä. Tulosjärjestelmän tietojen perusteella merkittävä osa olivat ensikertalaisia.  

– Vantaa on kuitenkin aika selkeä mittari sille mihin suuntaan laji menee Suomessa. Vantaa sijaitsee pääkaupunkiseudulla, tänne on helppo päästä ja kaikki voivat osallistua. Jos Vantaa triathlon kasvaa, triathlon todennäköisesti kasvaa Suomessa, Sjöholm sanoo. 

Uutuuslajii 

Tänä vuonna ulkomaalaisia kilpailijloita oli myös enemmän kuin koskaan aikaisemmin, koska supersprintillä kilpailtiin Suomen mestaruuksien lisäksi Nordic Triathlon Cupia.  

– Ruotsalaisetkin olivat ihan ihmeissään että näin isoa tapahtumaa osataan järjestää täällä, Sjöholm hymähtää. 

Uutuuslajissa supersprintissä kisamatkat ovat 375 m uinti, 10 km pyörä ja 2,5 km juoksu. Poikkeuksellisesti myös AG-sarjoissa eli ikäryhmissä pyöräosuus oli peesivapaa, toisin sanoen ryhmäajo oli kielletty. Supersprintti ei houkutellut yhtä paljon osallistujia AG-sarjoissa kuin sprintti viime vuonna, osaltaan ehkä sen takia että peesivapaassa ei saa käyttää triathlonpyörää. Vain tavallinen maantiepyörä on sallittu. 

– Kaikillahan ei ole kahta pyörää, sehän on ihan ymmärrettävää. Olen kuitenkin sitä mieltä että pitää olla myös peesivapaa SM-kisa AG-sarjoille, Sjöholm sanoo. 

Tekninen 

Supersprintin pyöräosuus ei ollut mäkinen, mutta siitä oli kansainväliseen tyyliin tehty hieman tekninen. Mutkittelevat osuudet Kuusijärven pysäköintialueella lisäsivät haasteellisuutta. Osa AG-kilpailijoista ihmettelivät reittiä, koska mutkia oli selvästi tekemällä tehty.  

– Ulkomaalaiset tykkäsivät kovasti. Mietittiin kyllä että mutkat jätettäisiin pois AG-sarjoista, mutta päätettiin että se on hyvä olla kaikille sama, Sjöholm sanoo. 

Viime vuonna Vantaalla kokeiltu puolimatka jäi sen sijaan tällä erää kokeiluksi. Osallistujia ei löytynyt riittävästi puolimatkalle, vaikka osallistumismaksu oli kilpailukykyinen bränditapahtumiin verrattuna. 

Lapset ja nuoret 

Helsinki City Triathlon järjestettiin uimastadionilla toistaiseksi viimeistä kertaa 2019. Koronarajoitusten takia sitä ei enää järjestetty seuraavana vuonna, mutta Sjöholmin mukaan se ei viime vuosinaan ollut taloudellisestikaan kovin järkevä. Lasten sarjojen osallistumismaksut haluttiin kuitenkin pitää alhaisina.

– Helsinki City Triathlon liikutti parhaimmillaan yli 700 lasta. Vantaalla lasten osuus ei ole ollut yhtä suuri.  Lapset ja nuoret ovat kuitenkin tärkeä osa-alue, jos saataisiin lajia kasvamaan, Sjöholm sanoo.  

– Pitää miettiä Helsinki City Triathlonin jatkoa. 

Vantaa triathlon

Ennätysaika 

Kaikkihan eivät kilpaile mitaleista, mutta suurin osa haluaa ylittää itsensä. Eritasoiset kilpailusarjat tarjoavat kaikille mahdollisuuden saada onnistumisen tunteita.  

Rankasta vesisateesta huolimatta Henriksson onnistui ylitse omien odotuksensa sunnuntain perusmatkalla. Hän teki ennätyksensä kaikissa osalajeissa. 

– Kisa meni paremmin kuin ikinä olisin voinut kuvitellakaan. Tavoitteeni oli parantaa loppuaikaa 6 minuuttia, mutta paransin ennätystäni 20 minuutilla, hän kertoi kisan jälkeen. 

Christel Henriksson

Teksti Marcus Lindqvist Kuvat Vesa Nikkanen

Vastaa