Garmin Forerunner 745

Lyhyesti

Kevyt multisportkello

Kuvaus

Multisportkello Garmin Forerunner 745 sisältää lähes kaikki merkin huippumallien ominaisuudet hieman edullisemmassa paketissa. Kestävyysliikkujalle olennaisimmat erot Forerunner 945 -malliin verrattuna ovat karttojen ja upouuden hiihdon wattilaskennan puute sekä pienempi akku.

Pieniin kepeisiin urheilukelloihin mieltynyttä ilahduttaa, että Forerunner 745 painaa 47 grammaa eli muutaman gramman vähemmän kuin Forerunner 945.

Oletuksena näytettävä kellotaulu on uusi ja se kertoo ajan ja päivämäärän lisäksi treenikuormituksesta sekä viikolla kertyneet juoksukilometrit. Nykymallien tavoin kellotaulun tilalle voi valita mieleisensä useista vaihtoehdoista. Yhteenvedot ja muut widgetit kuten sääennuste pyörähtävät Fenixin tavoin ylös- ja alas- napilla näytölle.

Rannesykemittaus hoituu Garminin omalla Elevate-anturilla. Se on etenkin kevyessä kellossa paras juoksussa testaamamme rannesykemittarin tekniikka. Jopa vedoissa tyypilliset nopeat sykemuutokset näkyvät näytöllä kiitettävän lyhyellä viiveellä – myös mittauksen kannalta hankalassa ranteessa.

Forerunner 745 mittaa sykkeen ranteesta uidessa, joskaan emme vielä testanneet ominaisuutta uutuudesta. Aiempien Garmin-mallien perusteella ainakin tasainen rasitus näkyy kohtuullisesti.

Sykkeen mittaus ranteesta mahdollistaa kuormituksen seurannan ympäri vuorokauden sekä unen arvioinnin. Hektisessä elämänrytmissä juuri kokonaiskuormituksen ja unen seuranta voivat tuoda hyvinvointia parantavia oivalluksia.

Garmin Forerunner 745 ehdottaa harjoituksia

Forerunner 745 suosittelee juoksuun ja pyöräilyyn harjoitusta käyttäjän kuntotason ja palautumisen mukaan. Ominaisuus tuli päivityksinä useisiin Garminin nykymalleihin.

Testin aikana nähdyt ehdotukset olivat yllättävän osuvia kestävyysjuoksun ja -pyöräilyn yleisharjoitteluun. Garminin tekniikka ei kuitenkaan huomioi esimerkiksi käyttäjän tavoitematkoja, joten erikoisharjoitukset pitää lisätä itse joukkoon.

Suosituksia ei ole sovitettu erikseen polkujuoksuun tai maastopyöräilyyn. Siksi juoksija saa poluille tavoitevauhdin, joka olisi sopiva tasaisella tiellä. Poluille sopisi tavoitevauhdin sijaan paremmin tavoitesyke tai -watit, mutta jälkimmäisten käyttöä harva on kokeillut juostessa. Syke puolestaan sopisi heikosti muutaman minuutin vetojen ohjaajaksi.

Garmin tarvitsee treenisuositusten pohjaksi riittävästi vertailukelpoista tietoa harjoittelun edistymisestä. Tämä vaatii aluksi kahden viikon harjoittelut sisältäen riittävästi juoksua tai pyöräilyä yhteensopivan wattianturin kanssa. Myöhemminkin treenien tulee sisältää vähintään parin viikon välein pyöräilyä yhteensopivan wattianturin kanssa tai juoksua muualla kuin poluilla, koska laskenta perustuu maksimaalisen hapenottokyvyn arviointiin.

Jos pohjatietoja on riittävästi, Forerunner 745 ehdottaa valitsemaansa harjoitusta automaattisesti juoksun tai pyöräilyn treenitilan valinnan jälkeen. Jos käyttäjä hyväksyy harjoituksen, kello antaa selkeät ohjeet treenin edetessä. Vauhdin vaihtumisesta kertovat ennalta viisi selkeää piippausta. Jos juoksun vauhti tai pyöräilyn watit eivät vastaa tavoitetta, Garmin opastaa kiihdyttämään tai hidastamaan.

Tarkka jopa juoksuradalla

Satelliittipaikannukseen perustuvassa matkanmittauksessa ei havaittu ongelmia. Alkupaikannus hoituu ripeästi, kunhan laite on ollut yhteydessä kännykkäsovellukseen, josta latautuvat satelliittien sijaintitiedot.

Tuoreena ominaisuutena Garmin Forerunner 745 – ja ohjelmistopäivityksen ansiosta myös useat muut merkin mallit – saa tarkan matkan myös perinteisesti hankalalla juoksuradalla.

Ratajuoksua varten laitteessa on erillinen urheilutila nimeltään ”ratajuoksu” tai englanniksi laitetta käytettäessä ”track run”. Loki kannattaa käynnistää vasta radalla, sillä kello määrittää radan muodon ensimmäisten neljän kierrosten aikana. Määritys on kenttäkohtainen ja laite muistaa aiemmin vieraillut paikat. Garmin 745 kysyy tiedon juostavan radan numerosta niiden pituuserojen takia.

Määritysten jälkeen ratajuoksun matkat ja ajat kirjautuvat Garminin pilvipalveluun täsmällisesti. Tästä on iloa jälkikäteen lokeja tarkastellessa. Jos lokeja katsoo valmentaja, hänen ei tarvitse arvailla, minkä verran kirjautunut vauhti poikkeaa todellisesta.

Musiikki ja lompakko kellossa

Vaikka Garmin Forerunner 745 ei näytä maastokarttoja, gpx-jäljen laitteeseen saa ladattua. Jälkeen perustuva aiemmista malleista tuttu Climb Pro kertoo, milloin seuraava iso nousu alkaa ja päättyy. Vanha tuttu Pace Pro auttaa vauhdinjaossa valmiilla reitillä.

Korkeustiedot tulevat huippumallien tavoin barometrisesta korkeusmittarista.

Urheilukello toistaa musiikin suoraan muististaan bluetooth-kuulokkeisiin. Koko päivän retkillä ominaisuuden käyttöä kuitenkin rajoittaa akunkesto. Garmin lupaa 16 tunnin tarkkaa satelliittipaikannusta ilman musiikkia, mutta sen kanssa aika kutistuu kuuteen tuntiin.

Laitteella onnistuvat lähimaksut, jos pankkisi tukee Garmin Pay -lähimaksua.

Garmin HRM Pro -sykevyö kirjaa juoksun datan

Viime vuosina esiteltyjen Garminien tavoin Forerunner 745 kertoo juoksun dynamiikkatiedot, mikäli käytössä on niitä tukeva sykevyö kuten uutuusmalli HRM Pro. Tiedoista selviävät esimerkiksi pystysuuntainen liike, askelkontaktin pituus sekä puoliero.

HRM Pro tallentaa tarkan sykkeen uidessa, koska tieto siirtyy kelloon vasta molempien ollessa poissa vedestä.

Nämä ominaisuudet saat käyttöösi myös aiemmalla HRM Tri -vyöllä ja juoksudynamiikan HRM Run -vyöllä.

Uusi sykevyö mahdollistaa wattien seuraamisen hiihdossa, mutta ominaisuus ei toimi Forerunner 745:ssä vaan vaatii Forerunner 945:n, riittävän uuden Fenixin tai hintavan Marq-mallin.

Edeltävästä HRM Tri -sykevyöstä poiketen uusi HRM Pro hallitsee Ant+:n lisäksi Bluetooth Smart -tiedonsiirron.

Garmin Forerunner 745 | 549 €

Garmin HRM Pro | 130 €

Tämän jutun aiheen on valinnut Garmin, mutta muutoin Juoksijan toimitus on tehnyt jutun riippumattomasti.

Lue myös Polar Vantage V2

 

Lisätiedot
Välineryhmä

Älykäs harjoittelu, Hiihto, Juoksu, Triathlon

Käyttötarkoitus

Älykellot, Sykemittarit

Merkki

Garmin