Garmin HRM Pro, Fēnix 6-, Forerunner 945

Lyhyesti

Garmin mittaa hiihtotehon 

Kuvaus

Garminin ohjelmistopäivitys toi wattimittauksen myös hiihtoon Fēnix 6-, Forerunner 945- ja Marq-malleihin. Niiden lisäksi tehonmittaukseen tarvitaan vielä merkin uusi HRM Pro -sykevyö, joka sisältää myös muita antureita. Kokeilimme, onko tekniikka jo kypsä hiihtotreenin seurantaan.

PYÖRÄILYSSÄ yleinen tehonmittaus tuli seuraavana juoksukelloihin ja nyt myös hiihtoon. Hiihdossa ja juoksussa ohjelmisto laskee arvion tehosta eri antureiden keräämästä datasta. Pyöräilyssä mittaaminen on selvästi helpompaa, koska anturi seuraa tehoa suoraan polkimesta, keskiöstä tai takanavasta.

Viiveettä reagoivan tehotiedon avulla pyöräilyssä voi helposti vakioida rasituksen vaikkapa myötä- ja vastatuulessa tai nousussa. Hiihdossa luotettava tehonmittaus tarjoaisi muuttujan, jota seurata maastonmuodoista, keleistä ja luistosta riippumatta. Tehon ja sykkeen vertailu eri aikoina kertoo kunnon kehityksestä.

KOKEILIN HIIHTOWATTEJA tykkiladulla neljällä lenkillä yhteensä sata kilometriä, joten havainnot ovat vielä alustavia.

Tehonmittaus lähtee perinteisen ja luisteluhiihdon lajiprofiileissa käyntiin automaattisesti HRM Pro -sykevyötä käytettäessä. Fēnixissä hiihdon oletusnäytölle tuli päivityksessä hetkellinen teho. Se kannattaa vaihtaa pyöräilystä tuttuun kolmen sekunnin keskitehoon, koska kellon katsominen vaikutti laskevan hetkellisen tehon arvoa.

Watit asettuivat suunnilleen pyöräilystä tuttuihin lukuihin. Mittauksen totuudenmukaisuutta emme pysty ratkaisemaan, mutta se ei oikeastaan olekovin merkittävää. Lukujen pitäisi kuitenkin säilyä vertailukelpoisina läpi lenkin ja treenistä toiseen samaa laitetta käytettäessä.

KÄVIN LÄPI kertyneet lokit, jotta pääsisin käsiksi mittauksen sisäiseen luotettavuuteen.

Vesikelin hiihdoilla sukset liukuivat selvästi paremmin lenkin alussa ennen pohjan vettymistä ja likaantumista. Osalla kerroista tehon laskenta antoi lokin ensimmäisille liukkaimmille kilometreille korkeat watit, vaikka kuormitus oli maltillinen.

Toisaalta lenkin lopulla heikompi luisto vaati vauhdin ylläpitoon enemmän työtä, mutta se ei näkynyt wateissa.

Joukossa oli myös lokeja, joiden sisällä watit käyttäytyivät loogisesti. Lenkkien välillä luvut kuitenkin yllättivät. Selvästi rankempi heikon luiston lenkki antoi matalammat keskiwatit kuin paremman luiston hiihtokerta.

TEHONMITTAUS VOI antaa hyviä työkaluja harjoittelun seurantaan vasta luotettavana. Ensimmäisten hiihtojen perusteella ominaisuus vaatii vielä nuorelle ohjelmistotuotteelle tyypillisiä päivityksiä.

Garmin on kertonut käyttävänsä mittaukseen kellon keräämiä nopeus- ja korkeustietoja sekä sykevyön antureista ainakin sykettä ja oletettavasti myös kiihtyvyyttä. Liu’un aikana ohjelmisto laskee kitkakertoimen nopeus- ja korkeusmuutosten avulla

Mittaritestaaja DC Rainmakerin mukaan sykevyöhön pakatuilla antureilla erotellaan liuku aktiivisen tehontuoton vaiheista. Oletan, että watit lasketaan lopulta tehon tuottovaiheen kiihtyvyyksistä sekä liu’un tiedoista. HRM PRO ei ole pelkästään sykevyö vaan se sisältää muitakin antureita. Edeltävien mallien tavoin HRM Pro mittaa juoksun dynamiikkatiedot, kuten askelkontaktin keston, pystyliikkeen ja askelten puolierot.

Hiihto-ominaisuuksien lisäksi vyöhön tuli uutuutena Bluetooth Smart -tiedonsiirron tuki Ant+:n rinnalle.

HARMAA KÄYRÄ viestii korkeammasta tehontuotosta lenkin alussa ja lopussa. Luisto lenkin alussa oli parempi, joten maltillisella rasituksella vauhti oli kovempaa kuin seuraavilla kierroksilla. Lopun vauhtikestävyys näkyy punaisessa käyrässä, mutta tehontuotossa nousu tuskin vastasi kohonnutta työtä. Suksien likaantuessa samaan liukuun tarvittiin lopussa enemmän työtä kuin alussa. Vauhti nousi lopussa hieman, joten tehontuoton täytyi nousta selkeämmin kuin harmaa käyrä esittää.

 

Garmin HRM Pro, 130 € Garmin Forerunner 945, 600 € Garmin Fēnix 6 -mittarisarja, 600–980 €

TEKSTI TOMI SAVOLAINEN

Lue myös Garmin Forerunner 745

Lisätiedot
Käyttötarkoitus

Sykemittarit, Urheilukellot

Välineryhmä

Älykäs harjoittelu, Hiihto

Merkki

Garmin