Suunto Race on kirkkaalla amoled-näytöllä varustettu sisarmalli toukokuussa esitellylle Verticalille. Garmin myy vastaavasti rinnakkaisina Epixiä ja Fenixiä. Suunnolla mallit eroavat myös Racen keskimmäisellä rullanapilla, joka korvaa perinteisen napin.
Racen tiedot näkyivät selkeinä syksyisissä ja talvisissa testioloissa, kunhan näyttö suvaitsi herätä. Akun säästämiseksi amoled sammuu kokonaan ja havahtuu asentoantureiden avulla.
Hiihtäessä ja juostessa näyttö heräsi lähes aina ranteen kääntyessä eteen. Pyörällä ja varsinkaan liikunnan ulkopuolisessa käytössä ohjelmisto ei kuitenkaan ollut riittävän herkkä. Suunnolla ongelma tiedetään ja parannusta lupailtiin marraskuun päivitykseen, joskin viilailut jatkuvat sen jälkeenkin.
Rullanapissa ei ole lainkaan pykäliä, joskin eteneminen valikossa tuo palautteena pienen värähdyksen koko kelloon. Oudosti rullan pyörittely ei herätä näyttöä, vaan nappia pitää joko painaa tai ravistaa kelloa, mikäli amoled ei ole havahtunut. Kunhan Race on herännyt, rullailu toimii loogisesti.
Hiihtäessä Suunto Race kannattaa pukea vasemmassa ranteessa takin tai paidan päälle tai oikeaan ranteeseen, sillä muutoin rullanappi reagoi toistuvasti painalluksella osuessaan hiihtohanskaan. Sykkeen luku ranteesta ei tietenkään onnistu vaatteen päältä, mutta ominaisuus ei muutenkaan anna hiihtäessä oikeita lukemia. Hiihtäjä tarvitsee yhä erillisen sykevyön.
Suunnot mittaavat sykkeen ranteesta samalla LifeQ:n elektroniikalla kuin Suunto 9 Peak Pro, mutta ohjelmistoa on parannettu. Juostessa kello vaati mittaukselle hankalaksi toteamassamme ranteessa todella tarkkaa kiristystä ja silti tulokset vaihtelivat erinomaisista heikkoihin. Helpommin mitattavissa ranteissa mittausvarmuus oli parempi, mutta niistäkin syke kirjautui toisinaan väärin.
Valikoissa nuolet ylös- ja alaspäin eivät ole täysin loogiset, sillä ne viittaavat vain rullaan. Sen ylä- ja alapuolella olevat napit eivät toteuta nuolen vihjeitä toisin kuin vastaavissa valikoissa Verticalissa. Kellon herättyä sitä voi komentaa myös näytön kosketuksilla.
Suunto Race toi mukanaan käyttöliittymän parannuksia sekä muutaman ominaisuuden, jotka tulivat päivityksenä myös Verticaliin. Tärkeimmät uutuudet ovat sykevälivaihtelun mittaus palautumisen arvioinnin tueksi sekä aiemmin vain sovelluksessa olleet näkymät harjoitusalueisiin.
Kartta ranteessa
Suunto Vertical toi kartat ensimmäistä kertaa merkin omaa käyttöjärjestelmää hyödyntävään urheilukelloon ja ratkaisu tuli sellaisenaan Raceen. Ylipäänsä Suunto on kuronut sisarmalleillaan kilpailijoiden etumatkaa ja palannut varteenotettavaksi huippumallien vaihtoehdoksi.
Karttatiedot ovat Openstreetmapista, ja kadut näkyvät kauttaaltaan. Polkujen tilanne riippuu paikasta. Helsingin keskuspuistosta ne on viety kartalle kattavasti, mutta Saariselältä puuttuu osa maastokartoilta löytyvistä poluista.
Suunnot eivät osaa reitittää itsenäisesti. Kello näyttää joko ennalta sovelluksessa tehdyn reitin tai piirtää vain edettyä reittiä kartalle.
Karttamerkkien graafinen esitys on Suunnon tekemä. Polut ja tiet erottuvat selkeinä pikaisellakin vilkaisulla. Korkeuskäyrät näkyvät kymmenen metrin välein sadan metrin zoomaustasolle asti.
Maksuttomat karttatiedostot pitää ladata itse, sillä muutoin kelloista pitäisi tehdä omat myyntipakkauksensa eri alueille, mikä lisäisi kuluja. Suomi on jaettu useaan alueeseen, vaikka laitteeseen mahtuisi karttoja selvästi maatamme isommalta alueelta. Aineistojen suuren koon takia lataus pitää tehdä langattoman lähiverkon yhteydellä, jollaiseksi käy myös kännykän wlan-tukiasema. Lisäksi kello tulee kytkeä laturiin.
Operaatioon kannattaa varata aikaa. Testissä kahden alueen lataus kesti yhteensä noin tunnin. Suunto-sovelluksen kautta karttojen lataus ei onnistu, sillä käytettävä bluetooth-yhteys on liian hidas.
Suunto Race piirtää tarkan jäljen
Kahta gps-taajuutta sekä eri satelliittijärjestelmiä hyödyntävä paikannus on tarkka myös silloin, kun loki käynnistyy katveisessa paikassa. Korkeiden kerrostalojen välissä alkupaikannus on hidasta, jos laitteen edellinen käyttökerta on satojen kilometrien päässä. Peräkkäisinä päivinä samalla alueella käytettäessä vaikeakin alkupaikannus sujuu kilpailijoiden tahtiin.
Suunto Race tarjoaa vastinetta houkuttelevalle hinnalle.
Akunkesto on Suunnon selkein vahvuus jopa hyväkestoiseen Garminiin verrattuna. Amoled-kello Suunto Race vaati latausta suunnilleen samaan tahtiin kuin toisessa ranteessa käytetty keskikokoinen virtapihimmän perusnäytön Garmin Fenix 7 Pro. Akku kesti yli viikon 10–15 tunnin treenimäärillä. Vertical sekä Garminin isoin Fenix ja Enduro 2 jaksavat vielä selvästi pidempään.
Urheilutiloissa esitettäviä tietoja ei voi muokata, mutta niiden pohjalta onnistuu oma näyttökokonaisuus. Kelloon voi ladata täsmätarpeisiin suunniteltuja widgettejä Suunnon sovelluksella.
Latauspiuha on sama kuin Verticalissa ja 9 Peak Prossa, mutta 9 Peakin vapaammin aseteltava kaapeli ei kahteen tuoreempaan malliin käy. Vertical ja Race yhdistyvät vain Bluetooth-antureihin eli Ant+-tuki puuttuu. Race maksaa 50–150 euroa vähemmän kuin Verticalin edullisin versio ja noin puolet Garmin Epix Pron tai Fenix 7 Pron hinnasta. Erikseen ostettavilla nauhoilla Suunnonkin kelloihin saa lisää väriä.
Suunto Race Titanium
- 69 g
- Rungon halkaisija 49 mm
- Bluetooth smart -tuki |
- 549 €
Suunto Race Stainess steel
- 83 g (*)
- 449 €
Lue myös:
Teksti Tomi Savolainen Kuva Suunto