Suunto Vertical

Lyhyesti

Suunto Vertical testissä: paikannus, kartat ja näytön selkeys plussaa, sykkeen mittaus ranteesta yhä jäljessä parhaista kilpailijoista.

Kuvaus

Suunto Vertical tuo kartat ensimmäistä kertaa merkin omaa käyttöjärjestelmää hyödyntävään urheilukelloon. Samalla Suunto kuroo kilpailijoiden etumatkaa ja palaa varteenotettavaksi huippumallien vaihtoehdoksi.

Aiempaan Suunto 7 -malliin kartat tulivat Googlen Wear OS:n ansiosta, mutta se ei ainakaan vielä mahdollistanut urheilukelloilta vaadittua akunkestoa. Siksi Suunnon piti tuoda kartat itse kehittämäänsä käyttöjärjestelmään.

Verticalin karttatiedot ovat Openstreetmapista, ja kadut näkyvät kauttaaltaan. Polkujen tilanne riippuu juoksupaikasta. Helsingin keskuspuistosta ne on viety kartalle kattavasti, mutta Saariselältä puuttuu osa maastokartoilta löytyvistä poluista.

Laite ei osaa tehdä reititystä itsenäisesti. Vertical näyttää joko ennalta sovelluksessa tehdyn reitin tai piirtää vain edettyä reittiä kartalle.

Karttamerkkien graafinen esitys on Suunnon tekemä. Polut ja tiet erottuvat selkeinä pikaisellakin vilkaisulla. Korkeuskäyrät näkyvät kymmenen metrin välein sadan metrin zoomaustasolle asti. Käyrillä ei vielä ole korkeuslukuja, mutta ne tulevat päivityksenä.

Kartat kuuluvat hintaan, joskaan Vertical ei sisällä ostettaessa karttatiedostoa. Suomi on jaettu useaan alueeseen, vaikka laitteeseen mahtuisi karttoja selvästi maatamme isommalta alueelta. Aineistojen suuren koon takia lataus pitää tehdä langattoman lähiverkon yhteydellä, jollaiseksi käy myös kännykän wlan-tukiasema. Lisäksi kello tulee kytkeä laturiin.

Operaatioon kannattaa varata aikaa. Testissä kahden alueen lataus kesti yhteensä noin tunnin. Suunto-sovelluksen kautta karttojen lataus ei onnistu, sillä käytettävä bluetooth-yhteys on liian hidas.

Suunto Vertical vihjaa nimellään mäkisiin maastoihin, ja korkeusero kirjautuu tarkasti ilmanpaineanturin ansiosta. Verticalin myötä Suunto taitaa luopua numeroista mallien nimissä ja palata siten aiempaan käytäntöönsä.

Suunto Vertical piirtää tarkan jäljen

Kahta gps-taajuutta sekä eri satelliittijärjestelmiä hyödyntävä paikannus on tarkka myös silloin, kun loki käynnistyy katveisessa paikassa. Korkeiden kerrostalojen välissä alkupaikannus on hidasta, jos laitteen edellinen käyttökerta on satojen kilometrien päässä. Peräkkäisinä päivinä samalla alueella käytettäessä vaikeakin alkupaikannus sujuu kilpailijoiden tahtiin.

Suunnolla kehitetty näyttöä ympäröivä aurinkokenno lisää poutaisella säällä akunkestoa Solar-versiossa. Garmineista tuttu ominaisuus tuli ensimmäistä kertaa Suunnon urheilukelloon.

Perusmallissa ilman aurinkolatausta Suunto lupaa akunkestoksi 60 tuntia tarkalla paikannuksella kaikkia satelliittijärjestelmiä ja kahta gps-taajuutta hyödyntäen – sekä kirkkaina päivinä Solarille vastaavasti 85 tuntia. Testissä emme koetelleet lupausta, mutta noin 15 tunnin viikkoliikunnoilla Suunto Vertical Titanium Solar vaati latausta hieman yli viikon välein.

Lokit tallensimme tarkalla asetuksella ja päällä olivat ympäri vuorokauden sykeseuranta sekä viestihuomautukset useista eri kännykkäsovelluksista. Unen seuranta ei ollut käytössä. Lokien ulkopuolisena aikana ulkoilu oli vähäistä, joten aurinkokennon vaikutus jäi pieneksi.

Vertailuna kesäkuussa 2023 julkaistu Garmin Fenix 7 Pro eli mallin keskimmäinen koko jaksaa valmistajan mukaan kaikkia satelliittijärjestelmiä hyödyntäen 40 tuntia ja aurinkolatauksella 48 tuntia. Gps:n tuplataajuus pudottaa kestot 23 ja 26 tuntiin. Vertailua Suuntoon kuitenkin hankaloittaa se, että Garminista voi valita päälle tilan, joka hyödyntää eri paikannusjärjestelmiä tarpeen mukaan. Automatiikan avulla paikannus on testissämme ollut tarkka ja akun kulutus samaa luokkaa kuin kaikilla satelliittijärjestelmillä ilman gps:n tuplataajuutta. 

Kookkain Fenix 7X Pro yltää Garminin mukaan 63 ja 77 tuntiin kaikilla satelliittijärjestelmillä. Jos gps:n kaksoistaajuus on päällä läpi käytön, kestolupaus on 36 ja aurinkolatauksen avittamana 41 tuntia. Kehyksen ulkomitalta Suunto Vertical on Garmin Fenix 7 Pron ja 7X Pron välissä.

Suunto Vertical mittaa sykkeen ranteesta samalla LifeQ:n elektroniikalla kuin Suunto 9 Peak Pro, mutta ohjelmistoa on parannettu. Kello vaati mittaukselle hankalaksi toteamassamme ranteessa todella tarkkaa kiristystä ja silti tulokset vaihtelivat erinomaisista heikkoihin.

Helpommin mitattavissa ranteissa mittausvarmuus oli parempi, mutta niistäkin syke kirjautui toisinaan väärin. Pyöräillessä Vertical onnistui sykkeen mittauksessa vain helpoista ranteista. Varmoja lukuja kaipaava voi liittää Verticaliin sykevyön.

Kepeä ja selkeäkäyttöinen

Ulkomitoiltaan Vertical on kookkaampi kuin kepeät Suunto 9 Peak Pro ja Suunto 9 Peak. Kokoisekseen urheilukelloksi uutuus on Titanium-versiona kevyt ja perusversiona normaalipainoinen.

Kellon komennus hoituu joko kolmella napilla tai kosketusnäytöllä. Nappien vaste tuntuu selkeältä ja kosketusnäyttö hoitaa kuivana tehtävänsä asiallisesti. Lukemien erottuvuus on parantunut ja taustavalon automatiikka auttaa pimeässä.

Urheilutiloissa esitettäviä tietoja ei voi muokata, mutta niiden pohjalta onnistuu oma näyttökokonaisuus. Kelloon voi ladata täsmätarpeisiin suunniteltuja widgettejä Suunnon sovelluksella.

Latauspiuha on sama kuin 9 Peak Prossa, mutta 9 Peakin vapaammin aseteltava kaapeli ei kahteen tuoreempaan malliin käy. Vertical yhdistyy vain Bluetooth-antureihin eli Ant+-tuki puuttuu.

Suunto Vertical Titanium Solar | 73 g | Rungon halkaisija 49 mm | Bluetooth smart -tuki | 799 €

Suunto Vertical | 86 g (*) | 599 €

(*) Tieto valmistajan ilmoittama

Tekstiä tarkennettu akunkeston lupausten osalta 10.6.2023. 

Lisätiedot
Käyttötarkoitus

Sykemittarit, Urheilukellot

Välineryhmä

Älykäs harjoittelu

Arvio
4.00 out of 5