Venla Harju kahdeksas suunnistuksen EM-keskimatkalla Unkarissa

EM-keskimatka Unkari
Lukulistalle
ClosePlease login

Keskimatka käynnisti suunnistuksen EM-kilpailut. Karsinnassa lämmittänyt 35 asteen paikkeille noussut helle laantui hieman lauantain finaaliin.

Unkarin Mórin alueella käydyissä kilpailuissa suomalaisten parhaista tuloksista vastasivat Venla Harju (8.) ja Eetu Savolainen (27.)

Kilpailun kärkikolmikot olivat naisten kilpailussa Simona Aebersold (SUI), Natalia Gemperle (SUI) ja Andrine Benjaminsen (NOR). Miesten kilpailussa mitalistit olivat Eirik Langedal Breivik (NOR), Kasper Harlem Fosser(NOR) ja Albin Ridefelt (SWE).

Miesten kilpailulla oli pituutta 5,1 km, sisältäen 390 nousumetriä. Naisilla 4,5 km ja 340 nousumetriä.

Keskimatkan kilpailu venyi lopulta monta minuuttia ihanneaikoja pidemmäksi, kun kuuma keli, tiukat nousut ja virheet uuvuttivat suunnistajia. Kilpailut olivat suomalaisille haastavat ja lähimmäs kuuden parhaan joukkoon sijoittumista pääsi Venla Harju.

– Suoritus oli ihan perus ok siihen alkuun. Sitten kun Andrine (Benjaminsen) sai kiinni, tehtiin muutama sivuun ajo. Liikaa meni keskittyminen siihen, että mitä se tekee ja kumpikaan ei ehkä ollut ihan tarkka itse, Harju kertaa kilpailun kulkua.

Harju oli vielä radan loppuvaiheille asti hyvin mukana kamppailussa kuuden parhaan joukkoon. Toiseksi viimeisellä rastilla ote kuitenkin lipesi.

– Harmittaa. Periaatteessa tiesin missä menen, mutta se vain oli tosi hidasta ja siinä olisi pitänyt malttaa ottaa ne pari nousumetriä. Olin jo siihen asti toteuttanut sitä, että haluan ottaa rastit varmasti. Olisi kiva, jos olisi mennyt vähän paremmin.

Virheitä nähtiin paljon. Hyvässä vauhdissa ollut Ruotsin Tove Alexandersson teki valtavan virheen, kun tämä suuntasi ennen kolmatta rastia viidennelle. Siitä huolimatta 21 maailmanmestaruutta voittanut ruotsalainen oli kilpailussa neljäs.

Naisten kilpailun voittanut Simona Aebersold kommentoi maalissa kilpailun olleen todellakin haastavampi kuin karsinta.

– Olo tuntuu aika rajulta, kun heti maalin jälkeen join 1,5 litraa, jotta saisin nesteet tasapainoon.

Suomen miesten paras sijoitus ei ollut sitä mitä kilpailuilta lähdettiin hakemaan.  

– Oli se toki ihan tiedossa, että on jyrkkiä rinteitä ja haastavia rasteja, mutta kyllä se vähän kuitenkin yllätti. Oli todella haastavaa, Savolainen kommentoi suoritustaan.

Eetu Savolainen / Anu Uhotoinen

– Oma suoritus oli aika keskinkertainen. Varsinkin alkumatkalla tuli, ehkä jälkikäteen pieniä virheitä tähän kisaan, minuutin luokkaa useampi virhe ja sitten alkoi vähän fyysisestikin väsähtää. Suoritus ehkä vähän lässähti loppua kohti, mutta sitten vaan koitti selvitä pois.

Savolaisen valmistautuminen oli kuitenkin sujunut hyvin, joten lopputulos jätti joitain kysymysmerkkejä ilmaan.

– Paikoitellen sujui, mutta eihän se riitä kisoissa, että puolet sujuu ja puolet ei. Vähän valitettavaa kyllä olla paras suomalainen.

Kilpailussa nähtiin kärkisuunnistajiltakin melko paljon valtavia virheitä ja keskeytyksiäkin tehtiin. Suomen joukkueessa Marika Teini, Miika Kirmula ja Olli Ojanaho jättivät kilpailun kesken virheiden myötä.

Ojanaholle kausi ei ole ollut muutenkaan helppo.

– On ollut haasteita pidemmällä aikavälillä. Viimeisimpänä polvi vaivannut. Mutta se on ollut viime päivät ok. Alku tuntui suht helpolta, mutta sitten en muistanut katsoa kompassia. Sitten päätin, että parempi säästää polvea ja muutenkin kroppaa huomiseen.

Ojanaho otti viime vuoden Sveitsin MM-kilpailuissa juuri pitkällä matkalla pronssia.

– Treeneissä on tullut paljon onnistumisiakin ja olen ihan luottavainen huomisen suhteen. Pitää vaan tiukasti tehdä se suunnistustyö loppuun asti.

Miesten kilpailun voittaja Eirik Langedal Breivik teki elämänsä suorituksen ja jaksoi olla tarkkana loppuun asti.

– Olen todella iloinen voitosta, tämä on tähän mennessä selkeästi paras saavutukseni. Olin iloinen, kun löysin viimeiset vaikeat rastit hyvin, ja saatoin lasketella hyvällä fiiliksellä maaliin, kertoi Breivik.

Suunnistuksen EM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina pitkällä matkalla.

Tulokset

Suunnistuksen EM-keskimatka 17.8.2024, Unkari

Naiset: 1) Simona Aebersold SUI 40.51, 2) Natalia Gemperle SUI 43.10, 3) Andrine Benjaminsen NOR 44.09, 4) Tove Alexandersson SWE 45.14, 5) Paula Gross SUI 46.05, 6) Ines Berger SUI 46.41, … 8) Venla Harju FIN 47.12, 14) Miia Niittynen FIN 48.27, 16) Maija Sianoja FIN 49.21, 47) Siiri Silvennoinen FIN 58.00, 58) Maiju Oksanen FIN 1.06.19, Marika Teini kesk.

Miehet: 1) Eirik Langedal Breivik NOR 42.34, 2) Kasper Harlem Fosser NOR 42.58, 3) Albin Ridefelt SWE 43.39, 4) Tomas Krivda CZE 44.15, 5) Loic Capbern FRA 44.49, 6) Emil Svensk SWE 44.52, … 27) Eetu Savolainen FIN 50.32, 29) Veli Kangas FIN 50.52, 24) Aarni Ronkainen FIN 52.01, 41) Teemu Oksanen FIN 54.59, Miika Kirmula kesk., Olli Ojanaho kesk.

 

Tiedote Suomen Suunnistusliitto Kuvat Anu Uhotoinen

Vastaa