Uusi kokemus: Kuntoilijan ratavitonen

ratakisa
Lukulistalle
ClosePlease login

KYLLÄPÄ JÄNNITTÄÄ. Olen parin vuoden pohtimisen jälkeen onnistunut ilmoittautumaan 5 000 metrin ratakisaan.

Kilpailuna on länsivantaalaisen Downtown 65 Endurancen järjestämä komealta kalskahtavaa nimeä kantava Niko Niklanderin juhlajuoksu. Tarjolla on 1 500 metriä ja 5 000 metriä naisille ja miehille. Nyt ollaan siis kestävyysjuoksun ytimessä. Mukaan tähän kisaan pääsivät myös seurattomat ja ilman lisenssiä kilpailevat.

Kisatoimistossa tingin itseni B-erään. Ratkaisu on oikea. Ensin juostussa A-erässä kymmenen juoksijaa alitti 18 minuuttia, voittoajan ollessa 16.02. Jalkoihin olisin jäänyt. Rauhallisen verryttelyn, jalkojen retkuttelun ja muutaman terävän avausvedon jälkeen olen valmis viivalle. Edessä on 12 ja puoli kierrosta nautintoa.

Lähettäjä järjestelee kilpailijat oikeaan järjestykseen lähtöviivalle. Kun nimeni huudetaan, pinkaisen paikalleni ja nostan käteni, muka ”yleisöä” tervehtiäkseni. Kunnes muistan, ettei tässä missään Timanttiliigassa olla, vaan Myyrmäen kentällä. ”Eikä sitten tönitä”, evästää lähettäjä virnistellen ja ampuu eräni 13 juoksijaa matkaan.

Ensimmäiset sadat metrit mennään tarkkaillen, ja pienen totuttelun jälkeen asetun kakkospaikalle. Ykkösenä menevä juoksija säntää maisemaan, ei mitään palaa hänen vauhtiinsa. Ekan tonnin jälkeen järjestävän seuran kilpailija kiihdyttää ohitseni, ja putoan kolmanneksi. Vauhti enteilee niukkaa 20 minuutin alitusta.

Kannustustaidoistaan kuuluisa DT65:n vaaleanpunainen väki pitää tunnelmaa yllä.

Kolme tonnia täynnä vähän alle 12 minuutissa. Matka etenee yllättävän joutuisasti ja radalla ylämäet eivät tahtia haittaa. Kannustustaidoistaan kuuluisa DT65:n vaaleanpunainen väki pitää tunnelmaa yllä. 900 metriä ennen maalia nousen takaisin kakkossijalle. Hämmästelen, että onko tosiaan vain kaksi kierrosta jäljellä.

Kello kilkattaa. Viimeisellä takasuoralla laitan kaikki likoon, ja jalkani ovat tässä aikeessa yllättävän hyvin mukana. Ohitan jonkun kierroksella. Loppusuoralla viuhdon käsilläni kuin tuulimylly ja ähkin itseni maaliin. Kuuluttaja kertoo aikani, erän kakkosena maalissa ajalla 19.37,15. Elämäni ensimmäistä kertaa juoksutulokseni ilmoitetaan sadasosan tarkkuudella! Pieni tuuletus ja kellahdan pötköttelemään selälleni siniselle tartanille.

Tämä se on juoksijan elämää, suosittelen! 

 

TEKSTI PENA REKIRANTA KUVA SANNA KULLBERG

Vastaa