Huippuhiihtäjät välttelevät turhia sairastumisriskejä. Moni heidän keinoistaan sopii myös harrastajille ja junioreille.
Miten voit välttyä sairastumiselta kilpailukaudella? Kysyimme asiaa Olympiakomitean ja KIHU:n ylilääkäri Maarit Valtoselta.
Tänä syksynä erityisesti mykoplasmaepidemian uusi tuleminen on puhuttanut hiihtäjiä. Yliopistosairaaloiden laboratoriot seuraavat tartuntamääriä, joista näkee valloillaan olevat taudinaiheuttajat.
– Se, mitä on kansassa liikkeellä, näkyy tietysti myös urheilijoiden tartunnoissa, Valtonen sanoo.
Mykoplasma tuli monelle hiihtäjälle valitettavan tutuksi edellisen epidemian myötä kymmenen vuotta sitten. Valtonen sanoo, että silloin tehtiin myös ylilyöntejä.
– Kävi vähän niin, että kun ei kulkenut, oli mykoplasma. Vasta-aineita alettiin määrittää, ja kun niitä oli, tehtiin diagnooseja akuutista infektiosta ja siitä, että huonon suorituskyvyn taustalla on mykoplasma. Joku taisi syödä viikkokaupalla antibiootteja, kun vasta-aineet eivät laskeneet.
Diagnostiikka vasta-aineiden pohjalta ei ole yksinkertaista. Vasta-aineet tulevat viiveellä, joten ikkuna antibioottien syömisen mielekkyydelle on jo yleensä mennyt. Mykoplasma aiheuttaa pahimmillaan keuhkokuumetta, mutta tauti voi hoitua myös ilman lääkkeitä. Nykyään sitä diagnosoidaan tarkemmalla PCR-testillä.
– Mykoplasma ei tartu ihan yhtä ärhäkkäästi kuin vaikka korona. Kaikkia taudinaiheuttajia vastaan kannattaa suojautua samalla lailla. Ei kannata mennä hengaamaan sairastuneen kanssa ja hyödyttää käyttää maskia, jos on pakko lähteä ihmisten ilmoille. Maski suojaa käyttäjäänsä ja estää tartuntojen leviämistä.
Valtonen sanoo, että väkijoukoissa ja lentokoneissa on erittäin fiksua käyttää maskia. Se on henkilökohtaista riskinhallintaa. Jokainen tekee valintansa itse.
– Urheilijana kisakaudella ei ole otollinen aika sairastua, joten olisin silloin tarkempi kuin keväällä. Taudinaiheuttajiin on kuitenkin hyvä jossain kohtaa vuotta saada vähän kontaktia, koska se tekee hyvää puolustusjärjestelmälle.
Sopivaa riskinhallintaa
Koronapandemia opetti, että aerosolitartunta eli ilmateitse tapahtuva tartunta on hengitystiepatogeeneille olennaisin tartuntareitti. Koska hengitystieinfektiot tarttuvat ilman välityksellä, pelkkä käsien peseminen ei riitä.
– Siksi maskin käyttö on tärkeää. Kannattaa yrittää toimia niin, ettei taudinaiheuttajaa olisi ympärillä niin paljon. Tämä liittyy nimenomaan sisätiloihin, Valtonen sanoo.
Hyvä käsihygienia suojaa erityisesti vatsataudeilta, koska mahatautien aiheuttajat kulkeutuvat käsien kautta suolistoon. Käsien pesu saippualla ennen ruokailua ja vessakäynnin jälkeen riittää hyvin. Käsidesiä voi Valtosen mukaan käyttää tehostamaan käsihygieniaa.
– Jos vaikka kisapaikalla ei ruoan ottamisen jälkeen pääse pesemään käsiä, voi käyttää käsidesiä. Tai silloin voi suojata paperilla yleiset ottimet. Mitenkään neuroottisesti käsiä ei tarvitse hinkata, vaan ihan maalaisjärki riittää.
Monet huippuhiihtäjien suosimista käytännöistä istuvat sellaisenaan nuoren urheilijan perheeseen tai kaikkienkin noudatettaviksi.
– Jos perheessä joku sairastuu, on ihan fiksua ottaa muut huomioon. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että jos perheessä joku sairastuu, vain 10–30 prosenttia perheenjäsenistä sairastuu. Eli automaattisesti yhden sairastuminen ei tarkoita, että kaikki ovat kipeänä sen jälkeen. Nuoren urheilijan sosiaalinen elämä ei kuitenkaan saa rajoittua infektioiden torjunnassa, vaan asiat pitää olla tärkeysjärjestyksessä.
Rokotukset tuovat lisäsuojaa
Urheilijoita haastavat kisamatkoilla yleisesti asumisen ja ruokailun ahtaus, jonka takia taudit leviävät helpommin.
– Sairastuessa eristäytyminen, väkijoukkojen välttäminen, maskit ja käsihygienia ovat perusjutut hengitystievirusten torjunnassa. Koska taudinaiheuttajia ympäristössä kuitenkin pyörii, omaa puolustusjärjestelmäänsä voi vahvistaa rokotuksilla.
Valtonen poimii viisi rokotetta, joita hän harkitsisi urheilijalle. Ne kannattaa ajoittaa epidemiakaudet ja harjoitusohjelma huomioiden.
Influenssarokotus kuuluu loppuvuoteen. Koronarokotteen tehosteannos antaa kolmen kuukauden suojan tartuntaa vastaan. Se voi lyhyestä kestostaan huolimatta olla hyvä idea lisäsuojaksi hiihtäjän kilpailukaudelle. Mykoplasman lisäksi myös hinkuyskää on nyt liikkeellä.
– Kaikki olemme saaneet hinkuyskärokotteen aikanaan, mutta senkin teho laskee. Jos ei viiteen vuoteen ole rokotetta saanut, sitä kannattaa tehostaa.
Nyt uutena markkinoille on tullut RS-virusrokote. Kun olemme seitsemän vuotta seuranneet viruksia, RS-virus on yksi kausittain esiin tuleva räkätautiviruksistamme, joka aiheuttaa varsin kovaoireista tautia.
Pneumokokki puolestaan on bakteeri, joka aiheuttaa kovaa keuhkokuumetta, poskiontelontulehduksia ja korvatulehduksia. Pneumokokkirokote näyttää tutkimusten mukaan suojaavan hyvin myös virustauteja vastaan.
Joni Mäki karsi sairausriskiä
ARVOKISAMITALISTI Joni Mäki kertoo oppineensa kantapään kautta, mitä hän hiihtäjänä voi itse tehdä sairauspäiviensä minimoimiseksi. Oppi on kertynyt vuosien varrella.
– Riittävä energiansaanti harjoittelun määrään nähden on tärkeää, samoin harjoittelun rytmitys. Syksyllä, kun illat pimenevät ja auringonvaloa on muutenkin rajallisesti, esimerkiksi D-vitamiinia on hyvä muistaa ottaa, Mäki sanoo.
Kilpailukautta kohti mentäessä hän välttää sellaisten henkilöiden seuraa, joilla on vähänkään oireita tai jotka ovat kipeinä.
– Kilpailukaudella on vaikea välttää isoja väkijoukkoja, sillä lennämme aika paljon ja olemme lentokentillä. Lentokoneessa käytämme maskeja. Se on jäänyt korona-ajalta.
Syksyn ja alkutalven aikana Mäki kiinnittää huomiota siihen, että hänellä on harjoituksissa vaihtovaatteita mukana.
– Sukkia, paita, hanskat ja pipo. Kun on harjoituksissa hikoillut, nuo kun vaihtelee, pysyy lämpöisenä.
Hän on kehittänyt vuosien mittaan erityisesti harjoitusten rytmittämistä sekä oppinut huomioimaan riittävää energiansaantia.
– Kun energiansaantiin olen panostanut, olen huomannut sen tärkeyden. Se vaikuttaa tosi paljon siihen, että jaksan treenata hyvin ja palaudun hyvin. Silloin ei tule niin iso riski sairastua.
Mäkikin on kokenut, miltä tuntuu, kun tauti harmittavasti iskee kaikista ennaltaehkäisevistä toimista huolimatta.
– Ei se kaudelle hyvää tee, että pieniä flunssia tulee. Silloin täytyy koittaa tervehtyä kunnolla, ettei tule sairastelukierrettä.
Mäki sanoo harjoittelun kuormituksen ja unen seurannan parantuneen merkittävästi silloin, kun hän siirtyi maajoukkueeseen.
Mitä vinkkejä antaisit nuorille urheilijoille?
– Kun nukkuu tarvittavan määrän yössä, muistaa energiansaannin ja ottaa treeneihin kuivat vaatteet, pääsee jo aika pitkälle.
Maarit Valtosen vinkit terveyteen
1.
Harjoittelun ja levon balanssi
Elimistön puolustusjärjestelmää auttaa, kun palautuminen ja kuormittuminen ovat tasapainossa. Moni urheilija huomaa sairastuvansa juuri kovan harjoitusjakson loppupuolella tai sen päätyttyä. Kuormituksen kumuloituminen vaikuttaa kehon puolustusjärjestelmän tehoon.
2.
Uni ja ravinto tukevat kroppaa
Riittävä uni on puolustusjärjestelmämme ystävä. Sairastumisriskiä voi pienentää jo nukkumalla normaaleja yöunia. Hivenaineitakin tärkeämpää on riittävä energiansaanti. Monipuolinen ja kuitua sisältävä ruokavalio vahvistaa myös suoliston mikrobistoa, jolla on yhteys myös puolustusjärjestelmään.
3.
Vitamiinit tarvittaessa täydennykseksi
Omasta D-vitamiinitasosta kannattaa olla tietoinen, jos haluaa pienentää sairastumisriskiä. Jos taso on kovin alhainen, erityisesti sairastumisalttiin urheilijan kannattaa käyttää D-vitamiinilisää. C-vitamiinin tehosta sairastumisten vähentämiseksi on vain vähän tutkimusnäyttöä. Perushyvästä ruokavaliosta saa yleensä riittävästi C-vitamiinia. Sinkin osalta on näyttöä, että sairastumistilanteessa välittömästi otettu imeskeltävä sinkki estää virusten lisääntymistä.
4.
Lämmintä päälle heti kisan jälkeen
Huippuhiihtäjät vaihtavat kilpailuiden jälkeen mahdollisimman nopeasti lämmintä vaatetta päälle sekä syövät tai juovat samalla jotain käynnistääkseen palautumisen. Samalla tavalla voi toimia kovien harjoitusten jälkeen, sillä kylmettyminen voi lisätä virusten lisääntymistä limakalvolla.
Lue myös:
Vahvista vastustuskykyäsi flunssakauteen
Flunssan ehkäisy täsmäravinnon avulla
Treenaatko ennen aamupalaa flunssariskillä?
TEKSTI HEIDI LEHIKOINEN Artikkelikuva Shutterstock
Hiihto 6/2024