Myytti: Erilaisten juoksukenkien rinnakkaiskäyttö harjoittelussa on tärkeää, sillä tossumallien vaihtelu ehkäisee rasitusvammoja.
Paljon juoksevilla on käytössään useita juoksukenkiä. Juoksuvauhti, lenkin pituus ja alustan laatu määrittävät, millaisella kengällä he matkaan lähtevät.
Moni kuntoilija sen sijaan taivaltaa kaikki lenkkinsä samalla luottoparilla. Eihän hyvä vaihtamalla parane, ja jalat saattavat sitä paitsi rasittua oudoista tossuista!
Harjoitusohjeissa on kuitenkin aina kannustettu aloitteleviakin juoksijoita käyttämään rinnakkain erilaisia kenkiä. Tossujen vaihtelua on perusteltu sillä, että jalat saavat monipuolisempia ärsykkeitä, jalkaterä vahvistuu ja erilaisten rasitusvammojen riski pienenee.
Pitkälle asvalttilenkille mainiosti sopivat, tukevat harjoituskengät estävät jalan luontaista toimintaa reippaassa juoksuvauhdissa, jolloin jalkaterä, etenkin päkiä, passivoituu. Metsätielle tai tasaiselle kangaspolulle ei myöskään kannata lähteä tukevat harjoituskengät jalassa, vaikka vauhti olisi hyvin verkkainen.
Ohje kenkien vaihtelusta sai tukea tutkimuksesta. Luxemburgin Terveysinstituutin Laurent Malisoux havaitsi ryhmineen, että erilaisten kenkien rinnakkaiskäyttö harjoittelussa torjui rasitusvammoja aloittelevilla juoksijoilla.
Viisi kuukautta kestäneeseen kokeeseen osallistui 264 kuntojuoksijaa. Heistä kolmannes eli 87 juoksijaa kärsi sinä aikana alaraajojen tai alaselän kivuista, jotka estivät juoksemisen vähintään yhden päivän ajan. Useamman kenkäparin käyttö rinnakkain sen sijaan ehkäisi selvästi rasitusvammojen syntyä.
Tutkijoiden mukaan erilaisten kenkien käyttö näyttää jakavan kuormitusta tasaisemmin tuki- ja liikuntaelimistössä, jolloin ylikuormituksesta syntyvät kivut vähenevät. Myös muiden lajien harrastaminen juoksun tukena torjui rasitusvammoja.
Tuomio
Väite pitää paikkansa. Tavallisen kuntoilijankin kannattaa käyttää erilaisia juoksukenkiä rinnakkain, sillä se ehkäisee rasituskipujen syntymistä ja aktivoi jalkaterää.
Teksti Seppo Anttila Kuva Shutterstock
Juttu julkaistu Juoksijassa 7/2o15.