Juoksuharjoittelun kysymykset ovat usein hyvin teknisiä, sykkeitä ja kilometriaikoja. Se mitä tunnetasolla tapahtuu, voi olla paljon tärkeämpää, kun kaipaat harrastukseesi jatkuvuutta.
1.KOMMUNIKOINTI
Kenties hieman yllättävä motivaatiovinkki ensimmäiseksi, mutta juoksukokemusten ja fiilisten jakaminen muiden ihmisten kanssa on hyvin antoisaa, kenties koko harrastuksen ydin. Etsi itsellesi juoksukavereita, tukihenkilöitä, valmentajia tai vain kannustajia, joiden kanssa voit puhua juoksusta – ja tällainen henkilö voit olla itsekin jollekin toiselle.
2. TAVOITE
Määrittele itsellesi päämäärä, johon juoksussa pyrit. Se voi olla harjoituksellinen, säännöllisyyttä ja harjoituskertoja viikossa ja kuukaudessa, tai uusi kilpailukokemus ja tuloksen parantaminen. Pilko tavoitteesi pienempiin välietappeihin ja etene askel kerrallaan. Kirjaa tavoite myös ylös päiväkirjaasi. Jos et halua sitoa itseäsi tarkkaan ohjelmaan, tähtää vain seuraavaan kisaan kerrallaan. Parin viikon päästä odottava kilpailutähtäin antaa ryhtiä harjoitteluun.
3. ETSI UUSIA LENKKIREITTEJÄ
Luonnon ja uusien paikkojen tarkkailu piristää aina juoksua. Samat reitit voivat alkaa kyllästyttämään. Tee lenkeistäsi tutkimusmatkoja lähiympäristöön tai vaihda välillä maisemaa työpaikaltasi tai lomamatkalla.
4. PIDÄ PÄIVÄKIRJAA
Harjoitusmerkintöjen kertyminen vihkoon tai treenisovellukseesi on palkitsevaa ja motivoi eteenpäin.
5. HYVÄKSY, ETTEI AINA VOI TUNTUA MUKAVALTA
Juoksuun kuuluvat hyvät ja huonot fiilikset. Itse asiassa palautumisen prosessiin kuuluvat usein myös huonolta tuntuvat päivät. Silloin elimistö haluaa mennä säästöliekillä ja toipua rasituksesta. Muista, että kevytkin harjoittelu auttaa pitämään kuntoa yllä ja varmistamaan harrastuksen jatkuvuuden.
Teksti Ari Paunonen Kuva Shutterstock
Juoksija 2/2021