Fluorivoiteiden käyttökielto suvantovaiheessa

Fluorivoiteiden käyttökielto
Väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopistossa toimiva Teemu Lemmettylä on julkaisemassa tieteellistä artikkelia fluorin vaikutuksesta suksien luistoon.
Lukulistalle
ClosePlease login

Kansainvälisen hiihtoliiton kaavailema fluorivoiteiden käyttökielto siirtyi jälleen vuodella, koska luotettavaa mittalaitetta ja testiä ei ole pystytty kehittämään. Tämä rauhoitti tilanteen ja takasi maajoukkueille rauhan tuleviin talviolympialaisiin.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ja Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU ilmoittivat kaksi vuotta sitten asettavansa fluorivoiteet käyttökieltoon. Päätös aiheutti tyrmistystä niin hiihtopiireissä kuin voideteollisuudessa. Viime syksynä kävi ilmi, ettei nopeasti nuijittua päätöstä voitu valvoa. Se peruttiin vasta viime tipassa, ja viime keväänä kieltoa siirrettiin edelleen vuodella.

– Onneksi nyt olemme uuden kauden alussa fluorikiellon suhteen selvillä vesillä, ja tilanne on rauhoittunut vuoden takaisesta. Urheilijoilla ja huoltoryhmillä on ollut täysi rauha valmistautua tuleviin Pekingin olympialaisiin, sanoo Teemu Lemmettylä, joka toimii Vuokatin olympiavalmennuskeskuksen palkkaamana suksihuollon projektipäällikkönä.

Lemettylä sanoo, että fluorivoiteille kaavailtu kielto on aiheuttanut paljon hämmennystä ja kysymyksiä, koska sen valvominen on vaikeaa, ja FIS on jakanut tietoa kitsaasti esimerkiksi fluorin testaamiseen kehitteillä olevasta laitteesta.

Fluoria myös suksien pohjamateriaaleissa

Kielto herättää myös paljon tunteita eri tahoilla. Eniten FIS:n päätöksenteko on vaikuttanut voidevalmistajiin ja kauppiaisiin.

– Heidän elinkeinonsa on kiinni FIS:n päätöksistä. Meidän tilanteemme on helpompi, koska käytämme niitä tuotteita, jotka ovat sallittuja. Huoltoryhmien osalta hiihdossa kyse on vain toimintatapojen muutoksista, jotka vaihtuvat muutenkin, Teemu Lemmettylä sanoo.

Totaalinen fluorikielto saattaa koskettaa myös suksivalmistajia, sillä fluoria käytetään pieniä määriä myös kilpasuksien pohjamateriaaleissa. Pystytäänkö testaamalla erottomaan suksen valmistuksessa käytettävä fluori voiteiden fluorista, vai onko pohjamateriaalejakin muutettava?

Valvonnan toimittava aukottomasti

EU:n lainsäädäntö ja voimaan tulleet rajoitukset ovat johtaneet vuosien varrella muutoksiin fluorivoiteiden raaka-aineissa, voiteissa ja niiden valmistuksessa.

Näillä vähittäisillä muutoksilla ei ole ollut suurta vaikutusta maajoukkueiden toimintaan. Viimeisten muutosten myötä varsinkin pakkaskeleille on tullut paljon fluorittomia voiteita myös huipputasolle.

– Täysi fluorikielto on periaatteellisella tasolla erittäin hyvä asia. FIS haluaa osoittaa, että hiihdossa tehdään kaikki mahdollinen, jotta hajoamattomia fluoriyhdisteitä ei päädy luontoon eivätkä ne altista lajin parissa toimivia. Mutta kun mennään EU:n lainsäädäntöä pidemmälle, urheilun omavalvonnan on toimittava täysin aukottomasti ja uskottavasti, Lemmettylä sanoo.

Valvonta on välttämätöntä, koska erityisesti kosteilla keleillä fluorivoiteet ovat edelleen selkeä kilpailuetu. Väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopistossa toimiva Lemmettylä on julkaisemassa tieteellistä artikkelia fluorin vaikutuksesta suksien luistoon.

– Kylmässä kelissä fluorilla ei enää ole juuri merkitystä, ja fluorittomat voiteet ovat kilpailukykyisiä.

Mittalaitteen kehittely takkuilee

Fluorin paljastavaa mittalaitetta on kehitetty FIS:n ja IBU:n yhteisessä projektissa jo parin vuoden ajan kuumeisesti. Toistaiseksi laitteen luotettavuus ei ole ollut riittävän hyvä.

– Ensin meillä on oltava uskotta va mittalaite, joka on tarkka molempiin suuntiin. Se löytää tarkasti rikkeet, mutta ei vahingossa tuomitse sääntöjä noudattavia. Keväällä laitteelle tehtiin mittauksia, joiden perusteella sitä ei kuitenkaan voitu validoida eli hyväksyä viralliseksi mittalaitteeksi.

– Meidän kannaltamme outoa on se, että emme ole saaneet keväällä tehdyistä mittauksista tarkempia tuloksia laitteen tämänhetkisestä toimivuudesta. Meille on vain ilmoitettu, että kieltoa on taas siirrettävä vuodella.

Tulevalla kaudella mennään EU-lainsäädännön mukaan, mutta päänvaivaa aiheutuu kuitenkin myös siitä, että EU:n ulkopuolella eri maissa lainsäädäntö ja säädökset ovat kirjavia.

Ketä rangaistaan ja miten?

– Testaamiseen liittyviä avoimia kysymyksiä on paljon. Tarvitsemme lisää keskustelua. Voiko fluoria tarttua esimerkiksi lumesta suksiin, ja kuinka helppo toisten on sabotoida välineitä? Voidaanko testiä huijata esimerkiksi peiteaineilla? Pystyvätkö maallikot käyttämään laitetta luotettavasti jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa?

Jos luotettava mittalaite saadaan kehitettyä, fluorin kieltäminen onnistuu helpoimmin huipputasolla. Sukset testataan startissa, ja kisan jälkeen tehdään pistokokeita ja testataan menestyjien sukset.

Luotettavan testausjärjestelmän kehittämisen jälkeen päästään pohtimaan perustavanlaatuisia kysymyksiä, eli esimerkiksi siitä, ketä rangaistaan ja miten toimitaan kansainvälisen kilpailutoiminnan ulkopuolella.

Alustavien keskustelujen mukaan urheilijaa rangaistaisiin tulosten hylkäämisellä ja useiden hylkäysten jälkeen mietitään kovempia rangaistuksia.

– Entä miten kieltoa valvotaan juniorikisoissa tai esimerkiksi Vasaloppetin kaltaisissa massahiihdoissa, joissa voi olla yli 10 000 osallistujaa. Valvotaanko kieltoa siellä esimerkiksi pistokokein? Vai onko kiellon valvominen turhaa ja kehotus riittävä?

 

Teksti SEPPO ANTTILA Kuva LEHTIKUVA

Hiihto 4/2021

Vastaa