Fluorivoiteiden käyttökielto suvantovaiheessa

Fluorivoiteiden käyttökielto
Väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopistossa toimiva Teemu Lemmettylä on julkaisemassa tieteellistä artikkelia fluorin vaikutuksesta suksien luistoon.

Kansainvälisen hiihtoliiton kaavailema fluorivoiteiden käyttökielto siirtyi jälleen vuodella, koska luotettavaa mittalaitetta ja testiä ei ole pystytty kehittämään. Tämä rauhoitti tilanteen ja takasi maajoukkueille rauhan tuleviin talviolympialaisiin.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ja Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU ilmoittivat kaksi vuotta sitten asettavansa fluorivoiteet käyttökieltoon. Päätös aiheutti tyrmistystä niin hiihtopiireissä kuin voideteollisuudessa. Viime syksynä kävi ilmi, ettei nopeasti nuijittua päätöstä voitu valvoa. Se peruttiin vasta viime tipassa, ja viime keväänä kieltoa siirrettiin edelleen vuodella.

– Onneksi nyt olemme uuden kauden alussa fluorikiellon suhteen selvillä vesillä, ja tilanne on rauhoittunut vuoden takaisesta. Urheilijoilla ja huoltoryhmillä on ollut täysi rauha valmistautua tuleviin Pekingin olympialaisiin, sanoo Teemu Lemmettylä, joka toimii Vuokatin olympiavalmennuskeskuksen palkkaamana suksihuollon projektipäällikkönä.

Lemettylä sanoo, että fluorivoiteille kaavailtu kielto on aiheuttanut paljon hämmennystä ja kysymyksiä, koska sen valvominen on vaikeaa, ja FIS on jakanut tietoa kitsaasti esimerkiksi fluorin testaamiseen kehitteillä olevasta laitteesta.

Fluoria myös suksien pohjamateriaaleissa

Kielto herättää myös paljon tunteita eri tahoilla. Eniten FIS:n päätöksenteko on vaikuttanut voidevalmistajiin ja kauppiaisiin.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa