Become a Champion – hiihdon suurleiri: Niskanen, Hyvärinen ja Hakola viihtyivät ohjaajina

Lukulistalle
Lukulistalle

Vuokatti Sportin Become a Champion -juniorileirillä ohjaajina toimineet Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola kehuivat leiriläisten energiaa ja taitavuutta.

Perjantaina päättyvä hiihdon suurleiri houkutteli mukaan 147 lasta, joista nuorimmat olivat syntyneet 2013 ja vanhimmat 2006. 

Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen pyörittivät leiriläisille perinteisen vuorohiihtoon keskittynyttä rastia Vuokatinvaaran nousussa. Leiriläiset hiihtivät nousun reippaasti kahdesti, osa kolmestikin.

– Kaikki ovat sanoneet, että toinen nousu on ollut helpompi. Valmiudet ovat hyvällä mallilla. Mahtavaa on ollut olla vetämässä, kun on noin hyvä ilme junnuilla. Into tarttuu itseenkin, Hyvärinen sanoo hymyillen.

Myös Iivo Niskanen on viihtynyt innostuneen nuorison parissa.

 ”Kiva nähdä, että tulee hyvin kehitystä”

– Kiva nähdä, että tulee hyvin kehitystä ja saa jo treenin aikana paljon asioita eteenpäin.

Monella leiriläisellä on vielä vähänlaisesti kokemusta rullasuksilla hiihtämisestä. Alkuun rullasuksien käsittely ja tasapainon pitäminen on haastavaa, joten Niskanen ja Hyvärinen ovat kannustaneet rohkeuteen suksen päällä olemisessa ja pidempiin liukuihin.

– Että pystyisi jäljittelemään enemmän sitä lumella hiihtämistä ja olemaan yhden suksen päällä, se on perinteisellä aika monella haaste. Kun rulla pitää aina sataprosenttisesti, pitäisi pystyä siihen, että tulee esikevennys ja terävä potkun aloitus, Niskanen kertoo junioreille Hyvärisen kanssa antamistaan vinkeistä.

Itse Niskanen ei kovin varhain perinteisen rullahiihtoa tehnyt, toki hän muistaa työntäneensä paljon tasatyöntöä. Vieremällä ei isoja nousuja ollut, mutta leiriläistenkin hyödyntämään Vuokatinvaaran nousuun liittyy myös muisto.

Esko (Paavola, silloinen valmentaja) laittoi Vaaralle hiihtämään ja laittoi nuorten maajoukkueen perään. Olisinko ollut 15–16-vuotias. Muistan, että hän ohjasi jonkun hiihtäjän perään, että katso tuosta vähän rytmiä ja perusjuttuja. Varmaan 16-vuotiaasta eteenpäin on tapahtunut se, että olen oivaltanut, miten pertsaa hiihdetään, Niskanen sanoo hymyillen.

 

Lukulistalle

Ristomatti Hakolan ja Niilo Moilasen pisteelläkin rullahiihdettiin, mutta vuorossa oli vapaata. Hakola ja Moilanen olivat muun muassa rakentaneet alueelle monenlaisia valmiuksia kehittävän radan mutkineen.

– Me olemme opettaneet välineenhallintaa ja hiihtotaitoa. Kikkailu vastakkain, vähän kisojen muodossa on erittäin hyvä muoto siihen, Hakola sanoi ja kehui leiriläisiä näkemänsä pohjalta reippaiksi.

Hakola ei muista paljonko itse hiihti leiriläisten ikäisenä rullilla, mutta kehuu leiriläisiä taitavammiksi kuin hän saman ikäisenä. Hiihtoharjoittelu oli hänelle tuolloin yksi osa monipuolista liikkumista.

– Pelasin pesäpalloa ja olin aika kaikkiruokainen, tein vähän kaikkea.

Monipuolisuuteen hän kannustaa myös nuoria:

– Se on oikeastaan ihan sama mitä tekee, kunhan tekee jotain ja paljon. Ei liian aikaisin pelkkää hiihtoharjoittelua vaan laidasta laitaan kaikkia ominaisuuksia, Hakola sanoo.

 

Become a Champion – hiihdon suurleiri

Become a Champion – hiihdon suurleiri

  • Become a Champion -leiri on suunnattu juniorihiihtäjille.
  • Leiri kokoaa yhteen Suomen nykyiset sekä tulevat hiihtohuiput, sillä junioreita valmentamassa ovat Suomen hiihdon ykkösnimet.
  • Become a Champion -leiri

 

Teksti, Kuva ja Videot Heidi Lehikoinen

Vastaa