5 vinkkiä juoksijan hiihtoharjoitteluun

5 vinkkiä juoksijan hiihtoharjoitteluun
Lukulistalle
ClosePlease login

Hiihto on yksi parhaista aerobisen harjoittelun lajeista. Sydän ja verenkiertoelimistö eivät tee eroa siitä, minkälaisesta työstä kehittävä rasitus syntyy.

Myös juoksijalle hiihto on hyvää vaihtelua: treeniä kertyy, mutta jalat säästyvät juoksun aiheuttamalta iskurasitukselta. Juoksijan lihaskunnolle, varsinkin keski- ja ylävartalolle, hiihto antaa monipuolista harjoitusta.

1

Luistellen vai perinteistä? Perinteisen vuorohiihto on juoksunomaisin vaihtoehto, koska siinä liikeradat muistuttavat juoksua ja ponnistus on suoraan eteenpäin. Tätä hyötyä et saa tasatyönnöstä, ja vuorotasurissakin jaloille tulee varsin paljon palautusaikaa.

Suosi siis perinteistä vuorohiihtoa, vaikka se ei olisikaan sillä hetkellä nopein tapa edetä. Mutta eipä luistelustakaan haittaa ole – siinä jalat pysyvät lähes jatkuvasti töissä ja lantion ja keskivartalon hallinta paranee.

2

Hyväksy, että hiihto on välinelaji. Vaikka olisit vain satunnainen harrastaja, käytä aikaasi suksien huoltoon ja sen opetteluun. Vaivannäkö palkitsee sinut miellyttävämpänä hiihtokokemuksena.

Karvapohjasukset helpottavat lenkille lähtöä.  Luistelusukset puolestaan eivät vaadi voitelua joka kerta, joskin pohjasta kannattaa harjata liat ennen hiihtoa.

3

Jos haluat säilyttää juoksuvireen hyvänä myös hiihtokaudella, pidä viikossa 1–2 juoksupäivää. Hiihtolenkin päälle voit tehdä verryttelyjuoksua, mikä palauttaa juoksutuntuman lihaksiin.

Jalkalihasten kimmoisuus saattaa heikentyä runsaasta hiihdosta. Kevyt hyppelyharjoittelu esimerkiksi narun avulla pitää yllä päkiän ja pohkeiden voimaa sekä nopeaa voimantuottoa. Kimmoisuudesta on hyötyä myös hiihtoon.

4

Yksi tapa lisätä hiihtopotkun tehoa on satsata suksien pitävyyteen ja keskittyä ylämäkihiihtoon. Pitävästä potkusta ilman lipsumisen pelkoa saat parhaan hyödyn juoksuun. Voitkin nousta ylämäet suksijuoksuna, mikä kehittää erinomaisesti hapenottokykyä.

5

Keväinen siirtymä lumelta pitävän alustan juoksuun vaatii totuttelua. Äkilliset muutokset lisäävät vammariskiä tai ainakin vievät lihakset tukkoon hetkeksi. Varaa riittävästi aikaa totuttelulle, lisää juoksun määrää ja tehoa pikkuhiljaa. Aloita kovat juoksutreenit vasta, kun kehosi on niihin valmis.

 

Teksti Ari Paunonen Kuva Tomi Savolainen

Vastaa