Sami Jauhojärvi: Rytmiä ja vauhtia kesään

hiihtokausi
Lukulistalle

Kiinnitä kesäharjoittelussa huomiota rytmitykseen, monipuolisuuteen ja painopisteiden suunnitteluun ja vältä liian kaavamaista kausijakoa. Kesän alusta lähtien on tärkeää saada kynnykset vahvoiksi. Näin pääset syksyn lähestyessä kehittämään oman kapasiteettisi yläpäätä.

Kesä on jo aluillaan, ja maajoukkuehiihtäjien valmistautuminen tulevaan olympiakauteen etenee. Myös muilla hiihtäjillä kesäharjoittelu on vähitellen pääsemässä hyvään vauhtiin.

Nyt on hyvää aikaa harjoitella monipuolisesti. Kesän alussa voi tehoharjoituksissa painottaa selkeästi enemmän vain tiettyä lihasryhmää, sillä esimerkiksi tehoja voi tehdä pelkästään juosten tai välillä tasatyöntämällä.

Alkukaudesta jalkojen ja käsien roolia rytmittämällä ja erilaisia harjoitusmuotoja hyödyntäen pystyt jakamaan kuormitusta selkeästi, jolloin palautuminen harjoituksista on tehokkaampaa ja rasitusvammariski pienempi. Näin saat nostettua harjoitusmäärät heti alkukaudesta hyvälle tasolle.

Harjoituskauden edetessä kohti elokuuta tehoja on hyvä tehdä kuormittamalla koko kropan lihaksistoa sauvarinteessä ja rullahiihdolla ylämäkeen. Näin kuormitus tehostuu selvästi, ja kroppa alkaa tottua kilpailujen vaatimuksiin.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa