Hiilikuitumonojakin voi muokata 

Poppis Suomelan perinteisen monot muokattiin erittäin hyvin istuviksi.
Lukulistalle
ClosePlease login

Hyvin istuva hiihtokenkä ei purista mistään ja on juuri oikean kokoinen vapaan tai perinteisen vaatimusten mukaisesti. Jos kaupasta ei löydy parasta istuvuutta tai jo ostetut monot alkavat puristaa, voi ammattilainen muokata myös kalliin hiilikuitumonon jalkaan kuin jalkaan sopivaksi. 

Kalliimman hintaluokan hiihtomonoista on tullut tuotekehityksen myötä entistä kevyempiä ja sisäkengältään ohuempia. Rakenteissa suositaan aina vaan jäykempiä materiaaleja, kuten hiilikuitua. Ohut ja jäykkä mono hankaa helposti eri kohdista ja tuntuu, ettei sopivaa monoa löydy millään.

Jos kenkä ei istu ja puristaa vääristä kohdista, kiusaus ostaa pari numeroa väljemmät monot on suuri. Vaikka paine jostakin kohdasta helpottaa suuremman koon ansiosta, hankausta voi syntyä toisaalle. Pahimmillaan huonosti istuva hiihtokenkä aiheuttaa hitaasti paranevia rasitusvammoja jalkaterän ja nilkan alueelle.

Istuvuus kaikki kaikessa

Jalkineiden CinderellaFIT-muokkausjärjestelmän jo vuonna 1994 patentoinut Markku Pirhonen on muokannut erilaisia urheilujalkineita vuosikymmeniä. Aikaisemmin laskettelumonot ja luistimet työllistivät eniten jyväskyläläistä Pirhosta, mutta nykyään maastohiihtomonoja on käsittelyssä entistä enemmän.

– Valitettavasti alalla on vallalla hyvin suuri väärinkäsitys siitä, ettei hiilikuitumonoja voi muokata. Törmään tähän väitteeseen lähes päivittäin. Ensin pitäisi määritellä, mitä hiilikuidulla tarkoitetaan, mutta kyllä kaikkia myynnissä olevia hiilikuitumonoja voi muokata, Markku Pirhonen sanoo.

– Muokkaaminen tosin vaatii suurta ammattitaitoa. Missä tahansa autotalliverstaassa se ei onnistu.

Hiihtokenkien materiaali- ja rakennekehityksen takia istuvuus omaan jalkaan on entistä tärkeämpää ja tarkempaa. Kaupasta hankittu uusi mono jättää usein reilusti toivomisen varaa, ja varsinkin varttuneemmilla hiihtäjillä voi olla vaikeuksia löytää hyvin istuvia hieman kalliimpia malleja. Monojen yksilökohtainen muokkaus onkin monesti ainoa keino saada itselle sopiva ja miellyttävä mono.

Lisää leveyttä ja paikallista muokkausta

Monet kalliimman pään monot ovat lestiltään suhteellisen kapeita. Muokkauksen kautta monoja voi helposti leventää. Päkiälle tehdään riittävästi tilaa, jolloin ei tarvitse ostaa monta numeroa liian suurta kokoa. Leventäminen on varmasti yleisin syy muokkaukseen.

Toinen tavallinen muotoilutarve kohdistuu jalkaholvin lihaksien vaatimaan tilaan. Monissa malleissa monon sisäreunan alueella oleva hiilikuituvahvike on vedetty voimakkaasti sisäänpäin, joten se edellyttää jalalta korkeaa holvikaarta. Korkeakaarinen jalka ei ole erityisen yleinen, ja jalan kaaret alkavat laskea iän myötä.

Jos jalan holvikaari on matala, monon muokkauksella on mahdollista parantaa istuvuutta merkittävästi.

Näiden kohtien lisäksi luiden päät, erilaiset kovettumat ja patit sekä känsät vaativat monesti tarkkaa paikallista muokkausta. Tyypillisimmillään veneluun pää tai liikavarvas voi ärtyä erittäin kipeäksi huonosti istuvassa monossa.

Kipuun ei voi tottua ja epäsopiva kenkä voi aiheuttaa sitkeän rasitusvamman, jolloin ainoa helpotus tulee monojen muokkauksella ja jalan yksilöllisille muodoille tehtyjen lisätilojen kautta.

Jalka-analyysin kautta muokkaukseen

Markku Pirhonen muokkaa monoja tarkan jalka-analyysin perusteella.

CinderellaFIT-monojenmuokkaus pohjautuu tarkkaan jalka-analyysiin. Jalan muodon ja koon piirtämisen lisäksi analyysissa määritellään myös kaikki muut jalan ja luiden muodot sekä poikkeavuudet. Näiden myötä osataan paikallistaa, missä kohtaa ja kuinka paljon muokkausta tarvitaan.

Jalka-analyysin voi tehdä myös etänä netissä esimerkiksi cinderellafit. net-osoitteessa olevien hyvien ohjeiden ja valokuvien avulla. Jaloista voi ottaa kuvat heti hiihtämisen jälkeen, jolloin kuvat kertovat, mihin kohtiin hiihtäessä kohdistuu ylimääräistä painetta Näin muokkauksen voi tilata myös etänä lähettämällä monot postin/matkahuollon kautta Jyväskylään muokattaviksi.

Lämpöä ja painetta sopivasti

Itse muokkausprosessi on periaatteiltaan yksinkertainen, mutta käytännön toteuttaminen vaatii ammattitaitoa. Monoa lämmitetään paikallisesti ja etukäteen valittuja lestimuotteja puristetaan monon sisältä paineilmalla ulospäin.

Modernit materiaalit haastavat muokkaajan ammattitaidon. Materiaaleihin sopivilla lämpötiloilla on aivan keskeinen rooli muokkauksessa. Liian matalissa lämpötiloissa materiaali ei muokkaudu, ja liian korkeissa lämpötiloissa mono voi sulaa.

Monon muokkaus
Sopivia lestimuotteja puristetaan monon sisältä paineilmalla ulospäin.

Vanhat tai uudet monot ehommiksi

Muokkausta voi tehdä uusille ja vanhoille monoille. Koska jalan kaaret madaltuvat ikääntyessä, muokkaus on usein hyvä vaihtoehto.

Omakohtaisesti koettuna vuoden hiihdetyistä Fischerin Speedmax Classic -monoista tuli muokkauksen kautta entistä sopivammat. Vaikka moni yksityiskohta oli 3000 kilometriä hiihdetyissä monoissani jo muokkautunut itsestään, niin jäykät rakenteet eivät muotoudu jalan mukaan. Siksi monojen mukavuus jalassa parani muokkauksen myötä merkittävästi.

Ilmeisesti valmistaja oli vähän kaventanut lestiä muutamassa vuodessa, kun uusi Speedmax Classic ei tuntunut mahtuvan mukavasti jalkaan ja epämukava tunne lisääntyi vähitellen. Muokkauksen myötä monoista tuli kertaheitolla melkein yhtä hyvin istuvat kuin vanhoista.

Istuvuus parani merkittävästi, kun päkiälle tuli lisää tilaa leventämisen kautta ja jalkaholvin lihaksilla on nyt tilaa liikkua hiihdon aikana. 

Sopivia lestimuotteja puristetaan monon sisältä paineilmalla ulospäin.

TEKSTI JA KUVAT POPPIS SUOMELA

Hiihto 2/2023

Vastaa