Näin rullasuksi kulkee suoraan

rullasuksi
Lukulistalle
ClosePlease login

Tuntuuko siltä, ettei perinteisen tai vapaan rullasuksi kulje millään suoraan. Syy voi olla se, että rullasuksen pyörän akseli on vinossa. Näin voi tapahtua myös tuliterissä rullasuksissa. Näillä ohjeilla saat suksen kulkemaan suoraan.

Tasatyöntöharjoittelu ja vuorohiihto voivat olla ärsyttävää ja vaikeaa, jos rullasuksi puoltaa eikä suoraan rullaaminen onnistu. Myös loivissa laskuissa rullasuksien puoltaminen häiritsee.

Olemme vuosien varrella testanneet usein rullasuksia. Jopa täysin uudet sukset saattavat puoltaa, koska pyörä on runkoon nähden aavistuksen vinossa. Suksimerkkien välillä on myös selviä eroja siinä, kuinka hyvin akseli kiinnittyy haarukkaan. Joissakin pyörien kiinnityshaarukoissa on yllättävän paljon klappia. Yleensä selkeä puoltaminen on saatu kuriin ja rullasuksi kulkemaan suoraan akselin asennon säätämisellä.

Jos rullasuksi tuntuu puoltavan, varmista ensin se, ettei se johdu omien nilkkojen asennosta tai pyörien toispuoleisesta kulumisesta.

Tarkkaile erityisesti sitä, taipuuko toinen nilkka huomattavasti enemmän sisäänpäin ja onko sinulla paino selvästi enemmän toisella jalalla suoraan liukuessa. Aisti myös jalkapohjatuntumaa. Onko paino enemmän toisen jalan sisäsyrjällä, ja onko toisella jalalla tasapainoilu selvästi vaikeampaa? Tällaiset puolierot jalkojen asennossa ovat suhteellisen yleisiä. Joskus pieni korotus monon sisäreunalla pohjallisen alla saattaa auttaa.

Rullasuksen pyörän asentoa muuttamalla saat rullasuksen kulkemaan suorempaan. Vaikka akselin haarukassa ei ole säätöä, kiinnityksessä on usein hieman väljyyttä. Mutterin pieni löysääminen ja akselin päiden koputtelu saattavat auttaa. Jos haarukka on kiinni rungossa pulteilla, myös haarukan asennon säätäminen koputtelemalla voi vähentää puoltamista.

Löysää ensin hieman akselin kiinnitysmutteria. Koputtele sen jälkeen akselin päätä eteenpäin siltä puolelta, jonne suksi puoltaa. Jos avaat kiinnitysmutteria liikaa, akselin koputtelu ei välttämättä muuta pyörän asentoa. Toiselta puolelta voit kopauttaa akselin päätä varovasti taaksepäin. Varo kuitenkin vahingoittamasta akselin kierteitä.

Kiristä mutteri tiukalle ja kokeile kulkeeko rullasuksi suorempaan.

Joskus haarukka saattaa olla aavistuksen vinossa, jolloin terävä napautus vasaralla akselin suunnassa saattaa suoristaa pyörän asentoa

 

Lue myös Rullasukset ja monot kesän lenkeille

Vastaa