Skinisuksien testi – karvasuksien vauhti kiihtyy

Skinisuksien testi - testissä 10 karvasuksiparia
Lukulistalle
ClosePlease login

Karvasuksien kehitys on jatkunut nopeana, joten skinisuksien testi tarjoaa täsmätietoa suksien valitsijalle. Pitokarvoja eli skinejä käytetään myös kisasuksien rungoissa, ja uusia malleja tulee koko ajan lisää. Testasimme kaudella 17–18 viidet kisasukset sekä kuudet aktiivi- ja kuntohiihtäjän sukset.

Teksti ja kuvat Seppo Anttila, testiarviot Seppo Anttila ja Jari Kaarakainen

Viimevuotiseen skinitestiimme verrattuna valikoima oli tänä vuonna huomattavasti laajempi, sillä kaikki suuret merkit tekevät kisasuksien runkoon perustuvia karvasuksia. Myös edullisemmissa suksissa jäykkyyksiä on entistä enemmän.

Parempien kennorunkojen ansiosta pitokarva painuu lumeen tasaisesti ja irtoaa potkun jälkeen liukuun nopeasti. Näin sukset toimivat vaihtelevissa lumioloissa entistä paremmin. Keventyminen taas parantaa ja herkistää hiihtotuntumaa.

Karvasuksien valinta tarkkaa

Skinisuksien testi osoitti, että osa suksista on hyvin tarkkoja hiihtäjän painon suhteen, erityisesti silloin, jos sidettä ei voi siirtää. Valinta on tarkempaa kuin voideltavissa suksissa, koska pitoa ei voi säätää voidekerrosten paksuudella. Skinin pituus ja sijoittelu vaikuttavat paljon siihen, millainen runko toimii parhaiten.

Jos skini ulottuu pitkälle siteen etupuolelle, riskinä on, että se nappaa liu’ussa kiinni lumeen. Pitoalueen etureuna ei saa painua liian helposti kiinni latuun.

Salomonin kisasuksessa skini ulottui 31 cm ja Fischerin Racessa 33 cm siteen etupuolelle. Peltosen Kisasuksi Infran hyvin lyhyt skini ulottui vain 22 cm siteen etupuolelle.

Esimerkiksi Salomonin ja Atomicin kisasukset olivat 90-kiloisille liian matalat, jolloin skinin etureuna otti herkästi latuun kiinni ja suksi tökki. Kevyempien, 70-kiloisten hiihtäjien ryhmässä tätä ongelmaa ei ollut, ja osa piti Atomicin Redsteriä jopa testin parhaimpina kisasuksina.

Vastaavasti Salomonien ja Atomicien pito oli hyvä.

Peltosen Infra oli selvästi liukkain suksi, mutta pito oli niukka, jos kovalla ladulla oli irtolunta. Niukka pito heikensi kokonaisarviota, koska painotimme arvioissa hyvää pitoa.

Siirrettävä side tuo pelivaraa

Siirrettävän siteen edut ovat selkeät. Jos pitokarva on sijoitettu runkoon optimaalisesti, siteen siirtäminen vaikuttaa selvästi pitoon ja luistoon.

Testissämme nollakelillä selvästi lipsuvien Rossignolien pito korjautui täysin siteen siirrolla eteen. Taaimmassa asennossa tiiviillä ladulla suksi ei pitänyt ollenkaan, mutta pehmeässä lumessa tilanne olisi luultavasti ollut toinen.

Mahdollisesti myös raskaamman painoluokan Atomicien ja Salomonien skinin tökkiminen olisi saatu kuriin, jos niissä olisi ollut siirrettävä side.

Skinisuksien testi osoitti jälleen, että skinisuksen jäykkyys pitää valita tarkoin.

Löysään ja matalaan sukseen siteen liikuttelu ei juuri vaikuta. Kuntohiihtäjän olisi hyvä opetella siteen siirtämistä ja tehdä sitä tarvittaessa jopa kesken lenkin.

Helpoimmin pääset säädön kanssa sinuiksi, kun kokeilet sidettä jokaisessa asennossa ja kirjaat kokemukset ylös pehmeässä lumessa ja liippaladulla. Sen jälkeen voit vielä säätä jalassa oleviin suksiin siteet aivan eri kohdalle ja tarkkailla, miten erilailla sukset toimivat.

Tärkeää olisi, että suksikaupan yhteydessä asiantunteva kauppias opastaa perusteellisesti siteen siirtämisen vaikutukset.

Rossignolit suosikkeja

Rossignol ja Fischer olivat testissämme tasapainoisia suksia, joissa oli hyvä pito, luisto ja hiihtoherkkyys. Peltosen Infra oli kaikkein lähimpänä kisasuksea, jossa tavoitellaan mahdollisimman hyvää luistoa jonkin verran pidon kustannuksella.

Infra oli selvästi testin liukkain suksi. Koska skini on hyvin lyhyt, vain 31 cm, pito-ongelmia syntyi erityisesti silloin, kun kovan ladun päällä oli hieman irtolunta. Tämä heikensi kokonaisarviota. Hyvälle hiihtäjälle se voi olla kuitenkin mainio valinta pitkään hiihtoon.

Valitettavasti skinisuksien testi tehtiin ilman Madshusin Redline-huippusuksia, joihin on mahdollista saada Rottefellan Move-side. Tätä sidettä on mahdollista siirtää ottamatta suksia jalasta.

Myös aktiivi- ja kuntohiihtäjien suksissa Fischerin Race ja Rossignol olivat testaajien suosikkeja. Pito, luisto ja hiihtomukavuus olivat kohdallaan. Peltosen Skin Pro toimi hyvin, mutta tuntumaltaan se oli hieman kömpelömpi.

Viimevuotiseen tapaan rauhallisemmin hiihtävät kuntoilijat ihastuivat Fischerin Twin Skin Pron helppohiihtoisuuteen. Löysä suksi piti nauttivan hienosti, mutta luisti riittävän hyvin kuntohiihtäjän tarpeisiin. Erittäin tärkeä ominaisuus on, ettei suksi tökkinyt pehmeässäkään lumessa eikä ikäviä yllätyksiä tullut vastaan.

Lue myös: Toimivatko skinisukset kisassa?

Näin skinisuksien testi tehtiin

Testisukset: 5 kilpa- ja 5 aktiivi+kuntohiihtäjän skinisukset 75- ja 90-kiloisille hiihtäjille

Testiryhmä: 9 testaajaa 2 ryhmässä

Testipaikat: Iisalmessa, Kolilla ja pääkaupunkiseudun tykkiladuilla

Olosuhteet: Iisalmen ladut olivat huippukunnossa. Niitä ajettiin usein, ja hiihtäjiä oli vähän. Etelän tykkiladuilla ongelmana oli, että lumi oli välillä jauhomaista, jolloin pitokarva ei toiminut parhaalla tavalla. Hyvillä laduilla skinit toimivat kaikilla keleillä hyvin.

Skinisuksien testi, kisasukset

Atomic Redster C9

Hinta: 500 €

Atomicin hiihtotuntuma oli herkkä mm. keulan ja kannan keveyden ansiosta. C9 oli herkkä hiihtäjän painolle, eli sukset on valittava huolellisesti. Painavampien hiihtäjien skini hankasi häiritsevästi latuun. Sen sijaan 70-kiloinen kilpahiihtäjä piti sitä kisasuksista lähes parhaana. Suksi oli hieman epävakaa, mihin kapea keula saattoi olla osasyy.

Kiinteä side koettiin puutteeksi, sillä siteen siirto taaksepäin olisi luultavasti korjannut tilannetta. Kun sukset annettiin 10 kiloa kevyemmälle hiihtäjälle, ne toimivat paremmin.

Kisatason suksista Redsterissä oli paras pito Iisalmen hyvillä laduilla. Etelän tykkiladulla suksen pitävyys ei ollut yhtä hyvä, ja skini oli herkkä jauhoiselle lumelle. Prolink-side sai siirtomahdollisuuden puuttumisesta huolimatta paljon kiitosta, sillä se toimi vakaammin ja napakammin kuin Turnamic ja Rottefella.

Sopii kilpa- ja aktiivihiihtäjille

+ herkkä hiihtotuntuma kärjen ja kannan keveyden ansiosta
+ hyvä pito
– vaatii tarkkaa valintaa hiihtäjän painon suhteen
– skini hankaa herkästi lumeen

Kokonaisarvio 4,2

Fischer Twin Skin Carbon

Hinta: 539 €

Fischerin huippumalli Carbon on tasapainoinen kokonaisuus. Kaksiosainen, molemmista päistään upotettu karva on 43-senttinen, ja se on siteen etupuolella noin 5 cm lyhyempi kuin Fischer Racessa. Siteen alta runko on korkea, joten mono nousee korkealle ladusta. Tämä ei lisää epävakautta, ja rungon korkeudesta voi olla tietyissä tilanteissa etua.

Kaikki testihiihtäjät kehuivat Carbonia herkäksi ja rauhalliseksi hiihdettäväksi. Pidon saaminen ei ollut hyville kuntohiihtäjillekään liian vaikeaa. Suksen runko toimii yhdessä lyhyemmän skinin kanssa hyvin.

Carbon oli liukas ja vakaa hiihdettävä. Vaikka kärkeä on ohennettu, sitä ei ole kevennetty liikaa. Pito oli kaikissa keleissä riittävän hyvä lukuun ottamatta karkeaa vesikeliä. Pehmeällä ja kosteahkolla lumella skini luisti kohtuullisesti, vaikka lunta oli ladulla paljon. Pitokarva ei tökkinyt kiinni. Carbon oli testin kärkisuksi Rossignol Racen rinnalla.

Sopii kilpa- ja aktiivihiihtäjien lisäksi vaativille kuntoilijoille

+ herkkä ja kisasukseksi yllättävän rauhallinen hiihdettävä
+ vakaa
+ hyvä luiston ja pidon yhdistelmä
– niukahko pito karkeassa vesikelissä

Kokonaisarvio 4,8

Peltonen Infra X Skin

Hinta: 449 €

Peltosen Infra on testisuksista selvimmin kisasuksi. Pitokarva on hyvin lyhyt, vain 34,5 cm, josta siteen etupuolella on 22 cm. Runko on suunniteltu toimimaan lyhyen pitokarvan kanssa. Ajatuksena on, että karvasuksissa pito syntyy taaempana kuin voideltavassa suksessa.

Suksia yhteen puristaessa kanta ja kärki aukeavat huomattavasti. Pitokarva on myös ohennettu. Koska se on 8–10 cm taaempana kuin keskimäärin muissa testisuksissa, se kesti painon viemistä eteen esimerkiksi tasatyönnössä paremmin kuin muut.

Infra oli kaikissa keleissä selvästi luistavin. Hyvillä laduilla vaihtelevissa lämpötiloissa se on varteenotettava vaihtoehto maratonhiihtoon.

Infra on vakaa mutta ei herkkä hiihdettävä. Osalla kuntohiihtäjistä oli hieman vaikeuksia pidon kanssa, sillä lyhyt skini vaatii tarkan potkun. Pito heikkeni irtolumessa. Jos tiiviin ja liippaantuneen lumen päällä oli ohut kerros irtolunta, lyhyt pitoalue ei taannut potkun pitävyyttä. Pehmeämmällä ladulla irtolumi ei aiheuttanut samoja ongelmia.

Sopii kisa- ja aktiivihiihtäjille, selvästi testin luistavin suksi

+ testin liukkain suksi
+ skinille sopiva runko
+ kestää tasatyöntöä
– hyvin herkkä pito, jos ladulla irtolunta

Kokonaisarvio 4,7

Rossignol R-Skin Race

Hinta: 529 euroa

R-Skin Race on suunniteltu kisasuksi X-iumin runkoon. Pitokarva on sijoitettu samalla tavalla kuin saman valmistajan R-Skinissä, eli se ulottuu 28 cm siteen etupuolelle. Vapaalta jalkavuudeltaan se on suhteellisen korkea.

Pitokarva toimii Racessa yhtä hyvin kuin edullisemmassa R-Skinissä. Kanta ja kärki ovat kevyet, ja hiihtotuntuma herkkä ja nautinnollisen kevyt. Runko on astetta parempi kuin R-Skinissä. Kennorunko toimii napakasti. Suksi pitää hyvin, mutta irtoaa liukuun nopeasti potkun jälkeen pehmeältäkin alustalta.

Luisto oli parempi kuin R-Skinissä, eikä skini jarruttanut yhden suksen liu’ussa. Kevyemmillä hiihtäjillä pito oli hieman niukka, mutta silti suksi ei ole erityisen herkkä hiihtäjän painon suhteen. Siteen siirtäminen korjasi pito-ongelman. 90-kiloisilla pito oli mainio siteen normaaliasennossa.

Myös kuntohiihtäjät saivat suksen pitämään, eikä siihen vaadittu erityisen voimakasta ponnistusta. Racen luiston ja pidon suhde oli testin paras.

Sopii kisa- ja aktiivihiihtäjien lisäksi myös vaativille kuntoilijoille – paras pidon ja luiston suhde

+ erinomainen pidon ja luiston suhde
+ herkkä hiihtotuntuma
+ hyvin toimiva ja napakka runko
– niukahko pito vesikelissä

Kokonaisarvio 4,8

Salomon S-Race Skin

Hinta: 500 €

Salomonin kisasuksessa on Pomocan skini, jonka karva on tuuheaa ja suhteellisen pitkää. Se ulottuu edessä peräti 31 cm siteen etupuolelle, kun esimerkiksi Peltosen Infrassa sama mitta on 22 cm. Pitkälle eteen ulottuva skini vaatii, että suksi kantaa pitoalueen edestä riittävästi.

70-kiloisten hiihtäjien sukset toimivat moitteettomasti, mutta 90 kilon sukset olivat aavistuksen matalat, jolloin eteen ulottuva karva hankasi herkästi lumeen. Onneksi pääsimme hiihtämään jo viime vuonna vastaavan painoluokan Atomicin ja Salomonin kisamallit, jolloin mitään ongelmia ei havaittu.

Kaikkien testaajien mielestä S-Race on miellyttävä hiihdettävä ja kulkee vakaasti myös ladun sivussa. Yksi heistä vertasi sitä pidon suhteen liisterisukseen. Pito oli kaikissa keleissä hyvä. Tuuhea skini toimi myös jauhomaisessa ja pehmeässä lumessa paremmin kuin esimerkiksi Atomicin skini.

Jos jäykkyys vastasi hiihtäjän painoa, S-Race ei aiheuttanut mitään yllätyksiä. Myös Prolink-side toi hiihtoon napakkuutta.

Sopii kisa ja aktiivihiihtäjien lisäksi myös kuntoilijoille

+ tasaisen varma pito
+ miellyttävä hiihtää, ei tee yllätyksiä
+ erinomainen hiihtotuntuma
– herkkä hiihtäjän painon suhteen

Kokonaisarvio 4,4

Skinisuksien testi, aktiivi- ja kuntohiihtäjä

Fischer Twin Skin Race

Hinta: 399 €

Fischer Race muistuttaa melko paljon Carbonia. Selkeä ero on, että Racen kaksiosainen skini ulottuu peräti 33 cm siteen etupuolelle. Siteen kohdalta korkea tai paksu runko tuntuu hiihtäessä, mutta ei haittaa tai lisää epävakautta.

Pitkä skini hankaa lumeen huomattavasi herkemmin kuin Carbonissa, jos painoa vie eteen. Se ei ole yhtä herkkä ja nopea kuin isoveljensä, ja pitkä skini tuntui välillä hiihtäessä. Race on vakaa ja helppo hiihdettävä. Osa hiihtäjistä piti siitä jopa enemmän kuin Carbonista. Kuntoilijoille pidon saaminen ei ollut liian vaikeaa pitkän skinin ansiosta.

Pito oli varma lukuun ottamatta märkää vesikeliä tykkilumella. Pehmeässä uudessa lumessa kaksiosainen ja epäsymmetrisesti sijoitettu skini ui mainiosti. Vaikka se hankasi lumeen ja heikensi luistoa, häiritsevää tökkimistä ei ilmennyt. Myös painavammat hiihtäjät kiittelivät suksen vakautta ja hiihdettävyyttä.

Sopii aktiivihiihtäjien lisäksi myös kuntoilijoille

+ vakaa ja kevyt hiihdettävä
+ hyvä suksi myös vaativille kuntoilijoille
– niukahko pito karkeassa vesikelissä

Kokonaisarvio 4,4

Fischer Twin Skin Pro

Hinta: 249 €

Fischer Twin Skin Pro oli viimevuotiseen tapaan myös tänä talvena vähemmän ja rauhallisemmin hiihtävien kuntoilijoiden suosikki. Toisaalta aktiivihiihtäjät arvostivat Pron hiihdettävyyttä rauhallisessa vauhdissa.

Kovassa menossa rajat tulevat nopeasti vastaan. Suksi on suhteellisen korkea, mutta hyvin joustava ja löysä. Silti pitokarva ei töki pehmeässäkään lumessa. Fischerin kaksi epäsymmetrisesti sijoitettua skinikaistaletta toimivat erinomaisesti.

Twin Skin Pro piti hyvin uuden lumen pikkupakkasessa, eikä pitokarva tökkinyt kosteallakaan uudella lumella. Luisto jäi hyvin kauas Peltosen Infra-kisaskinin liukkaudesta, mutta tasainen liukuminen teki hiihtämisestä nautittavaa. Pitokarva ei napannut lumeen äkillisesti kiinni.

Karkean lumen vesikelissä pito oli hyvä ja luisto kohtuullinen. Verrattuna Fischerin Race-malliin pito oli rauhallisessa hiihdossa vesikelillä huomattavasti parempi. Pro on mukavan helppohiihtoinen suksi kaikissa keleissä. Sillä voi nauttia rennosta ja leppoisasta hiihtämisestä sekä varmasta pidosta.

Sopii loistavasti vähemmän hiihtäville

+ erittäin helppohiihtoinen ja varma pito
+ pitokarva ei töki lumeen
+ toimii kuntoilijalla kaikilla keleillä
– toimii heikommin vauhdikkaassa hiihdossa

Kokonaisarvio 4,2

Peltonen Skin Pro

Hinta: 299 €

Suomen lumiolot hyvin tunteva Peltonen on panostanut karvasuksien suunnitteluun jo vuosia. Skin Pro menestyi viime vuonna testissä hyvin, eikä tämänvuotinen malli tuottanut pettymystä. Skini on sijoitettu runkoon hyvin, joten siteen paikan säätämisellä voi vaikuttaa suksen toimintaan. Karva on lyhentynyt 44:stä 41 cm:iin, josta 27 cm on siteen etupuolella.

Osa testihiihtäjistä piti sitä hieman raskaana ja aavistuksen kömpelönä, mutta toisaalta he kiittelivät suksen vakautta myös laskuissa ja hiihdettävyyttä ladun sivussa. Sopivan jämäkästi toimiva suksi ei jätä pulaan vaikeissa laskuissa.

Kennorunko toimi napakasti ja terävästi. Potkun jälkeen pitoalue irtosi lumesta hyvin. 90-kiloisten suksi tökki jonkin verran siteen ollessa keskiasennossa. Siteen siirtäminen taaksepäin paransi luistoa. Kevyemmät hiihtäjät eivät joutuneet siirtämään sidettä. Pito oli kaikilla keleillä varsin hyvä. Liippaladullakin Skin Pro toimi moitteettomasti.

Sopii aktiivihiihtäjille ja kuntoilijoille

+ hyvin sijoitettu skini
+ varma pito
+ vakaa laskuissa ja ladun ulkopuolella
+ hyvä hinta-laatusuhde
– tarkka hiihtäjän painosta

Kokonaisarvio 4,4

Salomon RC-SkinHinta: 325 €Salomonin RC Skinissä ei ole yhtä tuuhea ja pitkä karva kuin S-Race-kisasuksessa. Skini ulottuu 29 cm siteen etupuolelle. Tarvittaessa skinin voi vaihtaa kisamallin Pomoca-karvaan.Suksi on tarkka hiihtäjän painolle. 90-kiloisille mitoitetut sukset olivat aavistuksen matalat, mutta 70-kiloisten sukset toimivat moitteetta. Testaajat kuvailivat suksea tasapainoiseksi. Hiihtotuntuma oli varman vakaa, eikä RC-Skin tuottanut ikäviä yllätyksiä. Hyvällä, tiiviillä ladulla sillä oli nautinnollista hiihtää.Toisaalta osa piti sitä aavistuksen kömpelönä suksena, joka kulkee kuin juna. Prolink-side toi vuorohiihtoon vakautta, mutta kiinteä side estää pidon säätämistä hiihtäjän painon tai lumen mukaan. Pito oli hyvä samoin kuin S-Racessa.Myös vesikelissä ja nollan tuntumassa suksi piti riittävän hyvin. Kun kilot olivat kohdallaan, skinin etureuna ei myöskään hangannut lumeen. RC-Skin toimii myös aktiivihiihtäjän alla, kunhan suksi on riittävän korkea.Sopii aktiivihiihtäjille ja kuntoilijoille+ tasapainoinen
+ vakaa
+ hyvä pito
– skini hankaa herkästi, tarkka hiihtäjän painostaKokonaisarvio 3,8

Rossignol R-Skin

Hinta: 429 €

Viime vuoden testissä menestyneen R-Skinin nuolimainen karva on toiseksi lyhyin eli 41 cm, josta siteen etupuolella on 28 cm. Skini on sijoitettu hyvin, joten siteen siirto toimii pidon säätelyssä.

Tänä vuonna suksesta on saatavissa enemmän jäykkyyksiä, joten valinnanvaraa on entistä enemmän. Ero kalliimpaan Race-malliin on pieni, vaikka kisasuksen runko on elastisempi ja toimii tarkemmin. Kanta ja kärki ovat kevyet, joten hiihtotuntuma on herkkä.

R-Skin oli testin parhaimmistoa viimevuotiseen tapaan ja oli monen kuntohiihtäjän ykkösvalinta. Testaajat luonnehtivat suksea tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Myös tavalliset kuntohiihtäjät saivat suksen pitämään vaivattomasti. Pito oli kaikissa keleissä varma, ja suksi oli hyvin helppo hiihdettävä. Pidon saaminen ei vaatinut erityisen voimakasta potkua.

Osalla 70-kiloisten ryhmässä skinin etuosa kahnasi hieman, mutta siteen siirtäminen taaksepäin poisti ongelman.

Sopii aktiivihiihtäjien lisäksi erinomaisesti myös kuntoilijoille – Hyvä pito ja luisto 

+ herkkä ja nautittava hiihtää
+ helppo saada pitämään
+ ero Race-malliin pieni
– niukahko pito vesikelissä

Kokonaisarvio 4,6