Sukset, voitelu ja huolto kuntoon

Sukset
CSC-laitteella CSC-laitteella on mahdollista mitata perinteisen suksen voidepesä hyvin tarkasti.
Lukulistalle
ClosePlease login

Huolella valittu suksi ja oikein tehty huolto ja voitelu antavat hyvät lähtökohdat nautinnolliselle hiihdolle.

Tapaaminen Jari Niemisen kanssa Itävallan Ramsaun jäätiköllä kymmenisen vuotta sitten on jäänyt mieleen. Olimme siellä testaamassa erilaisia pitopohjasuksia. Kokenut maajoukkueen huoltomies sanoi ystävällisesti hymyillen, että saatte testeistä paljon tietoa vuoriston vaihtelevissa keleissä, mutta valitettavasti siitä on kotimaan lumilla vain vähän hyötyä. Lumi on niin muuttuva elementti, ettei tietyissä oloissa saatuja testituloksia pidä yleistää liikaa.

Lahtelainen Jari Nieminen on ollut hiihdossa mukana yli 40 vuotta. Hän on työskennellyt useiden maajoukkueiden huoltomiehenä ja ehtinyt kouluttaa Hiihtoliiton levissä lähes 400 voitelijaa.

Tällä hetkellä Nieminen pyörittää Hollolassa OttoSki Palveluiden hiontapajaa. Suksien hionnan lisäksi hän voitelee, antaa voiteluopastusta ja mittaa suksia jäykkyysmittarilla ja CSC-laitteella, jolla saadaan mitattua perinteisen suksien voidepesät äärettömän tarkasti.

Voitelu- ja välinekoulutuksilla paljon kysyntää

Vaikka voitelu on helpottunut ja urheiluliikkeiden asiantuntemus parantunut entisestään, Jari Nieminen on huomannut, että tiedon tarve suksien valinnasta ja voitelusta on edelleen suuri.

Harrastajilla on entistä enemmän suksipareja, mutta ei ehkä riittävästi tietoa, miten suksia valitaan erilaisille keleille.

– Uusia hopeasompalaisia ja heidän vanhempiaan tulee koko ajan lisää. Myös pitkiin hiihtoihin harjoittelevat aktiivikuntoilijat kaipaavat tietoa. Heillä on entistä enemmän suksipareja, mutta ei ehkä riittävästi tietoa, miten suksia voidellaan, valitaan ja hiotaan erilaisille keleille, Jari Nieminen sanoo.

 – Voitelusta ja suksien huoltamisesta kiinnostuneet harrastajat ja nuorten vanhemmat ovat liikaa voidevalmistajien antaman tiedon varassa. En ole nykyään sidoksissa mihinkään merkkiin, vaan kerron kokemuksistani, joita olen saanut sekä voidefirmassa että maajoukkuetasolla toimiessani.

– Opetamme huoltokoulutuksissa paljon suksien valinnan periaatteita. Voitelun merkitys on vähäinen, jos suksi on valittu väärin tietylle kelille.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa