Kahden lajin nuori taitaja Kemppi: ”Kuormituksen kanssa pitää olla tosi tarkkana”

Lukulistalle
ClosePlease login

Silva Kemppi rohmusi viime talvena hiihdossa mitaleita niin kotimaassa kuin EYOF-kilpailuissakin. Espoon Hiihtoseuraa edustava urheilija oli viime kaudella 18-sarjan ykkösnimi, ja hän on yksi niistä nuorista, jonka kehitystä hiihtoväki seuraa mielenkiinnolla. Hän on myös niitä hiihtonuoria, joka on kotimaan kärkinimiä myös toisessa lajissa.

Kemppi oli ilmoittautunut myös Vuokatin Aateli Raceen, mutta jätti kilpailun väliin. Hänet valittiin suunnistuksessa nuorten MM-kisoihin, jotka käydään heinäkuun alussa. Kempin kevät ja kesä onkin kulunut tiiviisti suunnistuskilpailuissa.

– Ne ovat vaikuttaneet hiihtoharjoittelun suunnitteluun. Aina kun ehdin, teen ihan normaalia hiihtoharjoittelua. En herkistele hirveästi suunnistuskisoihin, vaan treenaan, vaikka olisi kisoja. Kuormituksen kanssa pitää olla tosi tarkkana, että kisoista palautuu, Kemppi sanoo.

Kemppi on hiihtänyt rullilla ja treenannut suunnistusta kerran tai kaksi viikossa. Suunnistus on hiihtäjälle hyvää pk-harjoittelua.

– Lisäksi yksi voimaharjoitus viikossa kesän ajan, sellaista ylläpitävää.

Kemppi yrittää harjoitella kesälläkin mahdollisimman paljon urheilulukiopaikkakunnallaan Vuokatissa, mutta suunnistuskilpailut vaikuttavat siihenkin.

– Talvella panostus on ihan täysin hiihdossa. Harjoittelu on enemmän hiihtopainotteista kokonaan, hiihto edellä mennään. Toistaiseksi on vielä sujunut tämä molempien lajien yhdistäminen.

Hiihdossa Kemppi oli viime kaudella tasainen, jonka kruunasivat tärkeimpiin kisoihin tulleet onnistumiset.

– Oli hyvä juttu, että kausi oli niin tasapainoinen.

Sprinttiä lukuun ottamatta monissa kotimaan kilpailuissa tilanne oli usein se, että Kemppi voitti selvällä erolla ja hänen seurakaverinsa Selene Rossi oli yhtä selvä kakkonen. Sen jälkeen eroa olikin sitten enemmän.

– Kokonaisuuden kannalta on parempi, jos on tiukempi kärki ja enemmän kilpailua, Kemppi sanoo sarjan tilanteesta.

Mitä ajattelet, minkälaisia asioita sinun pitäisi pystyä kehittämään, että kehitysharppauksia tulee vielä eteenpäin?

– Kaikkia ominaisuuksia pitää pystyä kehittämään. Eniten olen jäljessä voiman ja tehontuoton ominaisuuksissa. Kestävyys on ollut aina vahvuuteni, mutta kun kyseessä on hiihto, sekään ei voi ikinä olla liian hyvä. Sitäkin tasoa pitää pystyä nostamaan.

– Sprintti meni viime kaudella eteenpäin, mutta siihen lähden aina vähän niin, ettei ole suurempia menestystavoitteita. Todellakin haluan myös sitä pystyä hiihtämään vielä paremmalla tasolla. Kun sprinttiominaisuudet paranevat, se auttaa distanssimatkoillekin.

 

Vastaa