Kisatason luistovoitelu tykkilumelle

Kisatason luistovoitelu
Lukulistalle
ClosePlease login

Kisatason luistovoitelu tykkilumelle onnistuu nopeasti ja helposti. Swixin kehittämässä luistovoitelussa kova vaha levitetään akkuporakoneeseen kiinnitettävällä merinoharjalla eli rotolla. Sen jälkeen pinta viimeistellään kelinmukaisella nestevoiteella. Tällä voitelutavalla hiihdettiin viime talvena SM-kisoissa lukuisia mitaleita niin yleisessä kuin nuorten sarjoissa.

Likaisella ja karkealla tykkilumella luistovoitelun voidekerroksen on oltava riittävän kova, jotta voide hylkii likaa mahdollisimman hyvin ja kestää kulutusta. Nykyiset nestevoiteet muodostavat kovan ja kulutuskestävän pinnan, ja esimerkiksi kova pakkaskelin vihreä vaha toimii karkealla lumella hyvin.

Swixin rotoharjalla tehtävässä luistovoitelussa näihin oloihin tykkilumella soveltuu Swix Marathon Pro Black -vaha. Kova vaha levitetään puhtaaseen ja pohjustettuun pohjaan käyttämällä akkuporakoneessa 1500 kierrosta minuutissa pyörivää merinovillaharjaa. Ensin vahaa painetaan rotoharjaa vasten, jolloin voide lämpenee ja sitä tarttuu harjaan. Sen jälkeen pohjaa harjataan voidetta sisältävällä merinorotolla, kunnes se kiiltää ja kova vaha on pinnoittanut koko pohjan. 

Sen jälkeen pohjaan suihkutetaan vallitsevan lämpötilan mukaista Swix TS Liquid -nestettä ohut kerros ja tasoitetaan se kevyesti huopakorkilla. Voide saa kuivua vähintään 15 minuuttia huoneenlämmössä, minkä jälkeen se harjataan fleece-pintaisella rotolla kevyesti painaen. Lopuksi pinta kiillotetaan pehmeällä viimeistelyharjalla.

Itse luistovoiteluun kuluu vain 5 minuuttia ja nestevoiteen kuivumiseen 15 minuuttia. Koska kovaa vahaa ei tarvitse sulattaa ja siklata, pohja ei vaurioidu eikä käryjä synny. Tätä pinnoitustapaa on käytetty myös aivan kansainvälisellä huipputasolla esimerkiksi pulverivoitelun alla.

 

Vastaa