Miten pärjää Team China?

Lukulistalle
ClosePlease login

XXIX talviolympialaiset järjestetään 4.–20. helmikuuta Pekingissä Kiinassa. Talvilajeissa menestyminen on ollut isäntämaalle monivuotinen projekti, jolla on miljardihintalappu.

VALTAOSASSA talvilajeista Kiinalla ei ole perinteitä eikä kulttuuria. Vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisissa maalla ei ollut yhtään urheilijaa miesten mäkihypyssä, ampumahiihdossa tai yhdistetyssä.

Siksi eri lajien valmentajia on ostettu Kiinaan, myös Suomesta. Tietotaitoa ja asiantuntijoita on haalittu eri puolilta maailmaa niin kisapaikkojen kuin lumiolojen rakentamiseen.

Kiinalaisnuoria tuotiin Suomeenkin, opiskelemaan mm. maastohiihdon, mäkihypyn ja jääkiekon alkeita. Huippuvuosi oli 2018. Tuolloin ”kiinalaisten olympiaprojekteissa” oli mukana arviolta nelisenkymmentä suomalaisvalmentajaa, osa Suomessa, osa Kiinassa, mutta tahti hiipui jo ennen koronapandemiaa.

On mielenkiintoista nähdä, miten Kiinan satsaukset menestykseen näkyvät helmikuussa, ja lisäävätkö olympialaiset talviurheilun suosiota Aasiassa.

 

Kuva Shutterstock

Vastaa