Sami Jauhojärvi: Nuoren urheilijan arki rullaamaan

nuorten harjoittelu
Lukulistalle
ClosePlease login

Nuorten urheilijoiden kannattaa panostaa harjoittelun ja muun elämän tasapainoon niin, että arkiset asiat rullaavat ilman stressiä. Ryhmäharjoittelu ja muu yhdessä tekeminen, vaikkapa kokkaaminen, helpottaa, jos muutto uudelle paikkakunnalle ahdistaa.

Hiihtäjä selviää monesta asiasta syksyllä helpommalla, kun valmistelee asiat hyvin ja riittävästi etukäteen. Kokonaisstressi pysyy paremmin hallussa, eikä elämä ei ole syksyllä pelkkää tulipalojen sammuttamista ja jatkuvaa selviämistä.

Varsinkin nuorilla hiihtäjillä muutto pois kotoa voi olla henkisesti kuormittavaa. Uusi arki uudella hiihtopaikkakunnalla ei välttämättä suju yhtä helposti kuin kotona vanhempien huomassa, eikä valmentajakaan ehkä pääse seuraamaan harjoittelua yhtä tiiviisti kuin aiemmin.

Myös hiihdon harjoittelukulttuurissa tapahtuu jatkuvasti muutoksia, joiden turbulenssissa hiihtäjien ja valmentajien kannattaa muistaa hiihdon ja kestävyysharjoittelun perusteet, ettei nuorten harjoittelussa eksytä yksityiskohdilla näpertelyyn. Hyvästä loppukiristä ei ole mitään hyötyä, jos ei ole enää mukana kirimässä hyvistä sijoituksista.

Lajimme on yhä edelleen kestävyysurheilua, jonka harjoittelussa tietyt fysiologian lainalaisuudet pätevät – hapenotto ja kestävyys ovat nopeutta tärkeämpiä ominaisuuksia lopputuloksen kannalta!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa