Ståhlbergin, Anttolan ja Ryytyn vire lupaavassa nousussa kohti nuorten MM-kilpailuja

Lukulistalle

Nuorten MM-hiihtoihin valittiin suomalaisjoukkue, jossa on useita mielenkiintoisia nimiä. Hienon olympiadebyytin tehnyt Jasmin Kähärä esimerkiksi pääsee hiihtämään mielimatkansa vapaan sprintin myös 23-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Kysyimme nousukuntoisen Vilma Ryytyn sekä 20-vuotiaiden kärkinimien Alexander Ståhlbergin ja Niko Anttolan mietteitä kisojen lähestyessä.

Vilma Ryytty oli viime talven kotikisoissa yksi suomalaisnaisten onnistujista, kun hän hiihti perinteisen sprintissä viideksi. Tälle kaudelle 23-vuotiaiden sarjaan siirtyneellä Iisalmen Visan hiihtäjällä on ollut haastavia kuukausia, mutta kunto on nousussa kohti kauden päätavoitetta. Vuokatin FIS-kisoissa Ryytty hiihti 10 kilometrin perinteisellä kolmanneksi Eveliina Piipon ja Vilma Nissisen jälkeen. Hän hävisi Piipolle 19 sekuntia, Nissiselle neljä. Se oli lupaava suoritus haasteiden jälkeen.

– Tavoitteena oli antaa sellainen näyttö, että riittäisi nuorten MM-kisoihin. Se mielestäni onnistui aika hyvin, Ryytty sanoo.

Perjantaina hiihdetyssä vapaan sprintissä hän oli 12:s.

–  Sprintti ei mennyt ihan hirveän hyvin, karsinnassa minulla on monesti muutenkin ongelmia hiihtää hyvin, mutta alkuerä oli varmasti parasta sprinttihiihtoa tänä talvena. Sprinttiin ei ollut ihan hirveän isoja odotuksia, kun vapaalla mennään.

Ryytyllä on takanaan onnistunut harjoituskausi, mutta lokakuussa Ramsaun-leirin jälkeen hän sairastui. Siitä toivuttuaan hän pääsi kuitenkin ”ihan hyvään kuntoon.”

– Sitten ei ollut pariin kuukauteen mitään ongelmia, mutta silloinkaan tulokset eivät näyttäneet siltä mitä olisin halunnut. Joulukuun alussa tulin uudestaan kipeäksi. Siitäkin parannuin, mutta joulukuun lopussa tulin uudelleen kipeäksi. Siitä kun selvisin, treenit alkoivat aika nopeasti kulkea hyvin, mutta tuloksissa se ei vielä näkynyt. Oli aika paljon vaikeuksia kisoissa, en saanut itsestäni mitään irti. Koko ajan on mennyt paremmin ja lauantaina kulki hyvin.

Nyt urheilija katsoo eteenpäin luottavaisena.

– Tästä on vaan suunta ylöspäin. Pari hyvää kisaa ennen nuorten MM:iä, varmasti on vielä rahkeita parempaan. Kaikessa olen parempi (kuin vuosi sitten). Se on ollut tavoitekin. Treenikauden aikana on tullut kehitystä joka osa-alueella.

Stählberg hioo vielä parasta virettään

Viikonloppuna Vuokatin FIS-kisoissa käydyissä katsastuksissa M20-sarjan kärkikaksikko oli sekä perinteisen kympillä että vapaan 15 kilometrillä Alexander Ståhlberg ja Niko Anttola. Ståhlberg voitti molempina päivinä, Anttola hävisi perinteisellä 14,7 sekuntia ja vapaalla 0,3 sekuntia. Seuraavaksi parhaat jäivät selvästi.

Viime talvena kolme nuorten MM-mitalia ottanut Ståhlberg kuittasi viikonloppunsa ”ihan hyväksi”

– Kaksi onnistunutta kilpailua, sprinttiin en panostanut niin paljon. Distanssimatkat olivat ok suoritus, ei paras mutta ihan hyvä kulku. Olen harjoitellut aika paljon ja paras kunto on vielä tulossa. Nikon kanssa oli erittäin tiukka kamppailu. Niko on hyvässä kunnossa, oli jopa vähän yllättävänkin kova (sunnuntaina), Ståhlberg kehui.

Jonas Lindellin ja Matias Strandvallin valmentama Ståhlberg onnistui viime talvena mainiosti huippukuntonsa ajoittamisessa. Hänellä on nytkin selvä resepti siihen, miten helmikuun viimeiselle viikolle kaivetaan kauden paras isku.

–  Nyt vähän enemmän lepoa ja kevyempiä harjoituksia, se on aina toiminut minulle. Olen (tätä ennen) treenannut aika paljon ja kilpaillut aika paljon. Paras kuntoni ei ole vielä tullut, tunnen sen itse. Veikkaan, että kunto nousee aika paljon vielä ennen Norjan reissua.

Samaan uskoo osaltaan myös Anttola, joka syksyn jalkavaivojen jälkeen on ollut alkukauden lupaavan nousujohteisessa vireessä. Tänä vuonna 19 vuotta täyttävä Anttola pääsi kilpailemaan alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa jo viime vuonna ja hiihti vapaan kympillä hienosti kahdeksanneksi.

– Aika tasaista suorittamista oli koko viikonloppu katsastuksissa, ehkä vapaan kisa oli paras, mutta ei ollut suuria eroja. Aika lailla (odotusten mukaista kulkua), tammikuusta lähtien ollut nousujohteista tekemistä. Viimeisen huippuvireen kun saisi ulosmitattua, Anttola mietti nuorten MM-viikkoa.

Suomen maastohiihtojoukkue:

Nuorten MM-kilpailut, Lygna (NOR) 20.–27.2.

Naiset U20
Fanny Kukonlehto, Tampereen Pyrintö
Peppi Leppälä, Reisjärven Pilke
Tuuli Raunio, Kankaantaan Kisa
Elsa Torvinen, Ylöjärven Ryhti
Eevi-Inkeri Tossavainen, Ylöjärven Ryhti

Miehet U20
Niko Anttola, Visa Ski Team Kemi
Eemil Juntunen, Pohti Ski Team
Ike Melnits, Kankaantaan Kisa
Konsta Mäntyvaara, Pohti Ski Team
Veeti Pyykkö, Visa Ski Team Kemi
Alexander Ståhlberg, Norrvalla Ski Team
Iiro Uusitalo, Jämsänkosken Ilves

Naiset U23
Josefiina Böök, Jämin Jänne
Jasmin Kähärä, Vuokatti Ski Team Kainuu
Anni Lindroos, Pargas IF
Hilla Niemelä, Ikaalisten Urheilijat
Vilma Ryytty, Iisalmen Visa

Miehet U23
Olli Ahonen, Imatran Urheilijat
Oskari Hökkä, Taivalkosken Metsä-Veikot 85
Emil Liekari, Vuokatti Ski Team Kainuu
Wiljam Mattila, Keravan Urheilijat
Niilo Moilanen, Pohti Ski Team
Arsi Ruuskanen, Kuusamon Erä-Veikot

 

Vastaa