Start toi luonnonmukaisuutta luistovoiteluun

Luistovoitelu vaatii kieltojen myötä uudenlaisia tuotteita.
Lukulistalle
ClosePlease login

Luistovoitelu tarvitsee uudenlaisia tuotteita, kun fluoriyhdisteet voiteissa kielletään. Lahtelainen voidevalmistaja Startex on kehittänyt luistovoiteluun täysin uudentyyppiset nestevoiteet, jotka eivät myöskään sisällä hiilivetypohjaisia liuottimia. Myrkytön, geelimäinen luistovoide levitetään liukupinnoille ja kiinnitetään luonnonkorkilla hankaamalla.

TEKSTI JA KUVA SEPPO ANTTILA

Startin uusien geelivoiteiden myrkyttömyys ja ympäristöystävällisyys on selkeä kilpailuvaltti. Niissä ei ole hiilivetypohjaista liuotinta eli kansankielellä ”bensaa”, kuten nestemäisissä pikavoiteissa on.

– Geelit edustavat nestevoiteiden uutta sukupolvea. Geelimäiset Ultra Gel -voiteet ovat myrkyttömiä, koska niissä ei ole hiilivetyä liuottimessa. Geeliin on lisätty jäätymisenestoainetta siksi, ettei geelipullo pääse jäätymään, jos sitä säilyttää kylmässä, sanoo Startexin myyntipäällikkö Heikki Eklund.

Toinen etu myrkyttömyyden lisäksi on Eklundin mukaan se, että geeli ei kuivata suksen pohjaa samalla tavalla kuin hiilivetyä sisältävät nestevoiteet.

Kiinnitystapa parantaa voiteen pysyvyyttä

Geelin toiminta perustuu siihen, että voiteen kantoaineena toimii luonnonmukaisista sokeriketjuista tehty hyytelö, jonka seassa luistovoide on pieninä partikkeleina. Geelin avulla itse voide saadaan levitettyä tasaisesti pohjaan.

Kun pohjaan levitettyä geeliä hangataan korkilla, voide kiinnittyy syntyvän kitkalämmön avulla pohjaan ja kantoaine poistuu. Korkilla hankaamisen jälkeen pohja harjataan tai kiillotetaan liinalla. Sitten luistovoitelu on valmis.

Kiinnitystapa korkilla hangaten parantaa voiteen pysyvyyttä. Samalla voidetta saadaan pohjaan enemmän kuin nestemäisillä voiteilla.

Erinomaisen luiston saa Eklundin mukaan nopeasti, jos fluorivahalla voideltuun pohjaan levitetään sekaisin geeliä ja pulveria ja seos kiinnitetään pohjaan porakoneella korkkirullan eli rotokorkin avulla.

Luistovoitelu puhtaaseen pohjaan

Ripeimmän tuloksen luistovoitelu vaatii yhä toisinaan vanhaa kunnon voitelurautaa. Heikki Eklund muistuttaa, että pikavoiteet toimivat paremmin, jos pohja voidellaan aina välillä vahalla voiteluraudalla lämmittäen. Sen lisäksi pohjaa on muistettava puhdistaa säännöllisesti, sillä se lisää luistoa ja voiteen kulutuskestävyyttä.

– Kuumavaha antaa parhaan kiinnityspinnan nestevoiteille, mutta myös pohjan puhdistaminen parantaa lopputulosta. Siksi kehitimme uudenlaisen puhdistus- ja tartunta-aineen nestevoiteiden alle. Start Cleaner and Primer puhdistaa pohjan ja luo hyvän tartuntapinnan varsinaiselle kelivoiteelle.

Fluorivoiteiden haitat puhuttavat

Fluorivoiteiden kehityksessä eletään Eklundin mukaan lähivuosina murrosvaihetta. Luistovoitelu vaatii uusia tuotteita, sillä kaikkein pitkäketjuisimpia fluoriyhdisteitä ei enää tulevaisuudessa sallita johtuen niiden terveyshaittaepäilyksistä ja biokertyvyydestä.

Tämä tulee vaikuttamaan fluorivoiteiden kehitystyöhön, koska pitkiä hiiliketjuja ei voida enää tulevaisuudessa käyttää.

Paljon suuremmat muutokset tapahtuvat kuitenkin monissa kuluttajatuotteissa, kuten esim. vettähylkivissä tekstiileissä, joissa käytetään paljon näitä yhdisteitä.

Varmaa Eklundin mukaan on tällä hetkellä ainakin se, että kuuden hiiliatomin fluoriyhdisteet ovat tulevaisuudessakin sallittuja. Niihin perustuvat voiteet vaativat kuitenkin lisäaineita, jotta päästään luistovoitelussa lähelle sitä, mitä pidemmillä ketjuilla saavutetaan.

Startin uudet HF- ja MF-pinnoitteet täyttävät hyvin nykyiset määräykset. Uutuuksia ovat kaksi fluoripuristenappia eli HF 11 (kelialueelle +5…-10) ja HF 13 (pakkaskeleille -5…-20.

Myös Startin kolme pulveria HF 5, HF 7 ja HF 9 ovat uudistuneet samoin kuin fluorinesteet HF 0, 1 ja 3.

Pitokarvojen hoitoaineet

Pitokarvasuksien voiteluun ja huoltamiseen Startilla on kolme tuotetta. Skin Grip Wipe on helppokäyttöinen pyyhemuodossa oleva luistovoide ja jäänestoaine pitokarvasuksille. Skin Grip on sama tuote nestemäisessä muodossa. Skin Grip Fluor Spray on tehokas jäänestoaine, joka parantaa myös skinin luistoa ja estää sen vettymistä. //

startskiwax.com

Julkaistu alunperin Hiihdossa 5/2017