Joustava aiheenvaihdunta – ei vain maratonin valtti

joustava aineenvaihdunta
Lukulistalle

Kestävyysharjoittelu parantaa kykyäsi hyödyntää erilaisia ruoka-aineita energiaksi, mikä auttaa niin kilpailuissa kuin laajemmin elämässä. Hyvä aineenvaihdunnan joustavuus takaa, että nälkä ei koskaan yllätä yhtäkkiä.

Haluaisitko maksimaalisen aineenvaihdunnallisen joustavuuden? Kehosi voisi tarvittaessa polttaa vain hiilihydraatteja, mutta niiden niukkuuden vallitessa polttaisit tehokkaasti lähestulkoon pelkkää rasvaa.

Aineenvaihdunnallinen joustavuus – englanniksi metabolic flexibilty – tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että elimistö pystyy vaihtamaan polttoaineensa saumattomasti ja oireitta tilanteeseen sopivimmaksi.

Kehomme käyttää energiantuotantoon lähes yksinomaan rasvoja ja hiilihydraattia. Myös proteiineista irtoaa tarvittaessa energiaa, mutta siihen elimistö turvautuu yleensä vain poikkeustilanteissa.

Pitkissä tai kovatehoisissa kisoissa on tärkeää pystyä liikkumaan vain rasvojen tai vain hiilihydraatin turvin. Hyvä aineenvaihdunnallinen joustavuus on kuitenkin kenties jopa tärkeämpää silloin, kun emme harrasta liikuntaa. Edut tulevat esiin, kun terveellistä ravintoa ei ole tarjolla ideaaliin aikaan – tai syömisen lipsahtaessa överiksi.

Joustava aineenvaihdunta vaatii treeniä

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa