Karpalo – kirpeitä terveyshyötyjä

Lukulistalle
ClosePlease login

Karpalo on yksi terveellisimmistä marjoista. Suomen soilla kasvaa kahta kauniin punaista karpalolajia, isokarpaloa ja pikkukarpaloa.

Karpalo sisältää useita kivennäisaineita ja vitamiineja, erityisesti C-vitamiinia. Karpalo on myös hyvä ravintokuidun lähde. Arvokkainta karpalossa, kuten monissa muissakin marjoissa, ovat kuitenkin sen sisältämät polyfenoliset yhdisteet. Näistä karpalossa tärkeimpiä ovat proantosyanidiinit.

Karpalolla on jo aikoja hoidettu virtsateiden terveyttä ja näyttö karpalon hyödyistä etenkin kyseisten infektioiden ehkäisyssä on melko vahvaa (1). Lisäksi karpalon polyfenolit saattavat auttaa esimerkiksi karieksen ehkäisyssä (2).
Etenkin paljon treenaavan juoksijan kannalta kiinnostavaa on karpalon, kuten myös muiden marjojen, mahdolliset anti-inflammatoriset eli tulehdusta ehkäisevät vaikutukset.

Parhaat terveyshyödyt saa toki tuoreista tai pakastetuista karpaloista, joita voi nauttia sellaisenaan esimerkiksi jogurtin tai puuron seassa tai smoothien osana. Oma lempparini ovat kauniit ja herkulliset lumikarpalot, jotka syntyvät näppärästi pyörittelemällä marjoja munanvalkuaisessa ja tomusokerissa.

Kuivatuissa karpaloissa ja karpalomehussa on niissäkin jäljellä roimasti ravintoarvoa. Kuivattu karpalojauhe sopii esimerkiksi puuroon tai jogurttiin.

Kokonaiset kuivatut karpalot ovat puolestaan käteviä eväitä, eikä paljon energiaa kuluttavan juoksijan kannata pelästyä sitä, että näihin herkkuihin on yleensä lisätty hieman sokeria.

PLUSSAT JA MIINUKSET

+

  • paljon suojaravintoaineita
  • erittäin terveellistä ja ekologista ruokaa.

  • jos ei pidä happamasta ja kirpeästä mausta, käyttö saattaa vaatia runsaankin sokerimäärän lisäämistä.
  • voi voimistaa varfariinia sisältävien veren hyytymistä estävien lääkkeiden tehoa eli karpalo ei sovi näitä lääkkeitä käyttäville.

 

Teksti Kaisa Salin Kuva Shutterstock

Läheet: 1. Fu Z, Liska D, Talan D, Chung M. Cranberry Reduces the Risk of Urinary Tract Infection Recurrence in Otherwise Healthy Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Nutr 2017: 147(12); 2282-88

2. Philip N, Walsh LJ. Cranberry polyphenols: natural weapons against dental caries. Dent J 2019: 1;(7)1

Juttu julkaistu Juoksijassa 3/2019