Kurpitsa – värikäs ja monipuolinen

kurpitsa
Lukulistalle
ClosePlease login

Vihreitä kesäkurpitsoita on totuttu käyttämään grilliruoan lisukkeena, ja oranssinkeltaisista Halloween-kurpitsoista on tapana kovertaa irvistäviä lyhtyjä.

Kurpitsalajikkeita on kuitenkin kymmeniä pienen pienistä koristekurpitsoista jopa yli tuhat kiloa painaviin jättikurpitsoihin. Syksy on kurpitsan kiivain sesonki, joten nyt on aika kokeilla, mitä kaikkea kurpitsasta voikaan valmistaa.

KURPITSA on kurkun ja melonin sukulainen, jota viljellään joka puolella maailmaa – nykyään laajalti myös Suomessa. Kurpitsoissa on runsaasti A-, C- ja E-vitamiinia sekä kaliumia, sinkkiä, magnesiumia ja kuparia. Etenkin kurpitsansiemenissä on myös paljon terveellisiä rasvahappoja. Kurpitsoissa on kuitenkin energiaa vain parisenkymmentä kilokaloria sadassa grammassa ja runsaasti ravintokuitua, minkä ansiosta ne ovat kevyttä, mutta kylläisenä pitkään pitävää syötävää. 

Kurpitsoissa on myös iso joukko erilaisia fytokemikaaleja, joista monilla on esimerkiksi antioksidatiivisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Juoksijaa nämä kasvisten superaineet auttavat niin terveyden ylläpidossa kuin rasituksesta palautumisessa.

Erityisesti oransseissa ja keltaisissa kurpitsoissa on paljon betakaroteenia ja luteiinia, joiden tiedetään olevan tärkeitä silmien terveydelle ja vastustuskyvylle.

KURPITSAT SOPIVAT monenlaiseen ruoanlaittoon. Esimerkiksi kesäkurpitsaraaste maistuu ruoassa miedolle, mutta tuo yllättävän paljon täyteläisyyttä ja mehevyyttä niin smoothieen kuin myös suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin, vaikkapa sämpylöihin.

Halloween-kurpitsa ja sitä muistuttava hokkaidokurpitsa maistuvat makealle ja toimivat esimerkiksi paahdettuina paloina, piirakan täytteenä tai hillona.

Päärynän muotoinen aromaattinen ja pähkinäinen myskikurpitsa on puolestaan ihanaa vaikkapa sosekeitoissa ja risotoissa, ja myös myskikurpitsan siemenet ovat paahdettuina erityisen herkullisia.

Kun miedon spagettikurpitsan kypsentää, irtoaa siitä spagettimaisia säikeitä ja niinpä sitä voikin syödä vaikkapa jauhelihakastikkeella täytettynä pastan tapaan. Joten ei kun kokkailemaan terveellisiä ja hauskoja kurpitsaherkkuja!

KURPITSA

+ Plussat

  • paljon eri vitamiineja ja kivennäisaineita
  • paljon fytokemikaaleja, kuten beta-karoteenia ja luteiinia
  • runsaasti ravintokuitua
  • sopii monenlaiseen ruoanlaittoon, helppo tapa lisätä kasviksia ruokavalioon

− Miinukset

  • melko hintavia muulloin kuin sesonkina

Lue myös Korjaa talteen marjojen hyödyt

 

Lähde: Kostecka-Gugała A, Kruczek M, Ledwożyw-Smoleń I, Kaszycki P. Antioxidants and Health-Beneficial Nutrients in Fruits of Eighteen Cucurbita Cultivars: Analysis of Diversity and Dietary Implications. Molecules. 2020;25(8):1792.

TEKSTI KAISA SALI KUVA Shutterstock

Juoksija 7/2021

Vastaa