Nokkonen – urheilijan superyrtti

Nokkonen
Lukulistalle
ClosePlease login

PIHANPERÄLLÄ JA OJANPIENTAREILLA kasvaa villivihannes, jonka ravintoaineet kannattaa todellakin poimia talteen! Nokkosta voidaan luonnehtia jopa Suomen merkittävimmäksi luonnonvaraiseksi ravintokasviksi. Nuoren nokkosen lehdet taipuvatkin moneen herkulliseen ruokaan.

NOKKOSESSA on ainakin tuplasti enemmän rautaa kuin pinaatissa ja C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissa. Nokkosen runsas C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Mineraalisuoloja nokkosessa on enemmän kuin missään muussa Suomessa kasvavassa kasvissa. Nokkosessa on valtava määrä vitamiineja ja kivennäisaineita ja yllättävän paljon myös esimerkiksi proteiinia (6,2 g / 100 g). Kalsiumia nokkosessa on 3,5 kertaa enemmän kuin maidossa, 430 mg / 100 g – vaikkakin kasvikunnan kalsium on hieman huonommin imeytyvää.

NOKKOSTA KÄYTETÄÄN monipuolisesti myös lisäravinnetuotteissa, ja kasvista voikin olla hyötyä erityisesti urheilijoille. Treenaaminen syö rautavarastoja, ja nokkonen on oiva apu raudanpuutteen ehkäisyssä. Mielenkiintoista on myös, että tutkimuksissa on tullut viitteitä siitä, että nokkosen juuressa ja etenkin siemenissä on testosteronia lisääviä ominaisuuksia. Nokkonen nopeuttaa vammoista toipumista ja suojaa urheilijaa ylikuormitustilalta.

Nokkonen auttaa ehkäisemään eturauhasen sairauksia miehillä, hillitsee tulehdustiloja, tasaa verensokeria ja verenpainetta ja parantaa munuaisten toimintaa. Lisäksi nokkonen auttaa siitepölyallergiaoireisiin ja atopiaan. Melkoisen monipuolinen kasvi siis!

PARHAIMMILLAAN nokkonen on keväällä ja se poimitaan ennen kukintaa. Myöhemmin kesällä nokkonen saadaan kasvattamaan uusia versoja niittämällä vanhaa kasvustoa. Poimittaessa hansikkaat ovat tarpeen poltinkarvojen vuoksi, ja kannattaa katsoa, että poimintapaikan lähellä ei ole kompostia, karjasuojia tai lannoitettua peltoa, sillä nokkonen kerää herkästi itseensä liikaa haitallista nitraattia.

Nokkosta voi käyttää kuten pinaattia ja sitä kannattaa ryöpätä nopeasti (alle minuutti kiehuvassa vedessä) tai kuivata. Ryöpätty nokkonen säilyy pakastettuna talven varalle. Nokkonen on herkullista letuissa, leipätaikinoissa, piirakoissa, keitoissa ja salaateissa, tuoreita lehtiä voi käyttää vaikkapa pestona tai vihersmoothiessa.

Resepti

Sitruunaiset nokkospotut

  • 1 kg (uusia) perunoita
  • 2–4 kananmunaa
  • 30 g voita
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • 1 sitruunan mehu
  • nippu kevätsipulia varsineen
  • 5 dl tuoretta nokkosta (tai 2 dl pakastettua / 1 dl kuivattua nokkosta)
  • tilkka oliiviöljyä

Keitä pestyt perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä tai höyryssä. Leikkaa perunat lohkoiksi.

Keitä kananmunat melko koviksi ja jäähdytä. Kuori ja lohko. 

Yhdistä perunat ja munat kulhoon, lisää voi ja mausta suolalla ja sitruunamehulla.

Hienonna sipulit ja nokkoset ja kuullota oliiviöljyssä pannulla. Lisää seos muiden ainesten joukkoon.

Tarjoile nokkospotut vaikkapa lisäkkeenä kalan kanssa.

Lue myös:

Parsakaali – vihannesmaailman vihreä tähti

TEKSTI MARIKA HEILIMO KUVA SHUTTERSTOCK 

Juoksija 4/2023

 

Vastaa